Večernji list - Hrvatska

Donio klubu 28 milijuna eura, sad želi srušiti Ronaldov Juve

Ivan Jurić radi čuda na klupi novog talijansko­g prvoligaša Verone

- Edi Džindo

Trenutačno jedini hrvatski trener u pet najjačih nogometnih liga Ivan Jurić ima sjajnu 2020. na klupi talijanske Verone u Serie A. U posljednji­h sedam utakmica 44-godišnji stručnjak iz Splita ne zna za poraz (tri pobjede, četiri remija), a 13 bodova iz tih sedam ligaških utakmica dovelo je njegovu momčad na deveto mjesto, samo bod od šestog mjesta koje vodi u Europsku ligu nakon 22. kola (prije utakmice Milan – Bologna).

Dvostruko bolji od Genoe

Velik je to podvig budući da je Juriću pri dolasku u Veronu na početku sezone rečeno kako je ostanak u prvom razredu talijansko­g nogometa prioritet za novog prvoligaša. Sjajna je usporedba ona s Jurićevim bivšim klubom. Genoa je u sezoni nakon odlaska Hrvata s klupe tek na 18. mjestu sa 16 bodova na kontu, a Verona ima gotovo dvostruko više (31).

Težak će zadatak biti Juriću održati ovaj neporaženi niz jer mu već danas (20.45, Arenasport 4) na noge dolazi nezaustavl­jivi Juventus. U prvom ovosezonsk­om okršaju ovih momčadi Verona se u Torinu jako dobro držala te je bila blizu uzimanja bodova Staroj dami na njezinu travnjaku. Čak su Jurićevi igrači i poveli na gostujućem travnjaku, ali je Juventus već do 49. minute uspio preokrenut­i rezultat i s tijesnim vodstvom privesti utakmicu kraju. Inače žuto-plavi ne igraju najbolje protiv najjačih klubova, skupljaju bodove protiv slabijih, ali i protiv momčadi iz svojeg ranga. Protiv “velike šestorke” lige (Juve, Inter, Lazio, Atalanta, Roma, Napoli) skupili su samo jedan jedini bod, no veliku nadu pred sraz s Juventusom daje činjenica da je taj bod osvojen ovog tjedna, i to možda na trenutačno najtežem gostovanju

U prvom dvoboju susreta s Ukrajinkam­a na turniru Prve skupine Fed kupa u Tallinnu Lea Bošković poražena je od Dajane Jastremske s 4:6, 4:6. Hrvatska je osvojila drugo mjesto u skupini A i u subotu će se za prolaz boriti s Italijom, pobjedniko­m skupine B. Talijanke u sastavu imaju Paolini (94.) i Giorgi, 100. na WTA listi.

Jučer su počele i kvalifikac­ije u prvenstvu – kod Lazija na Olimpicu. Ne samo da su izvukli remi nego su i očuvali mrežu praznom, što je prije ove srijede u tekućoj sezoni uspjelo samo milanskom Interu. Veronina obrana na čelu s bivšim dinamovcem Amirom Rrahmanije­m (koji na ljeto odlazi u Napoli) četvrta je najbolja u ligi s 23 primljena pogotka iz 22 utakmice. Manje pogodaka primile su tek tri momčadi, i to tri momčadi koje vode borbu za Scudetto – Juventus (21), Inter (18) i Lazio (20). Pitanje je zašto Verona s tako dobrom obranom nije plasirana još i više na ljestvici.

Jednostavn­o je, zato što nemaju klasne napadače ni osobu koja u bilo kojem trenutku može odlučiti utakmicu. Zabili su 26 pogodaka u 22 kola. Atalanta (59) i Lazio (52) zabili su barem dvostruko više, a od Verone više pogodaka postiže čak i 17-plasirani Lecce. Nije nikakav problem igrati na rezultat i temeljiti ekipu na obrani, no Juriću bi vrlo dobro došao jedan napadač od kojeg bi mogao očekivati barem deset pogodaka po sezoni. Zanimljivo, Verona je jedina momčad u cijeloj Serie A koja nema igrača s više od tri pogotka u sezoni. Napad

Svjetske skupine za završni turnir u Budimpešti na koji su se već plasirali lanjski finalisti Francuska i Australija, domaćin Mađarska te Češka s pozivnicom. Ostale sudionike dat će dvoboji: Španjolska - Japan 2:0, Nizozemska - Bjelorusij­a 1:0, Brazil - Njemačka, SAD - Letonija, Švicarska - Kanada 1:0, Rumunjska - Rusija 0:1, Slovačka - V. Britanija, Belgija - Kazahstan. im predvode nedokazani Talijan Valerio Vere koji je stigao na posudbu iz Sampdorije, Samuel di Carmine koji je inače dugogodišn­ji drugoligaš­ki napadač te vremešni Giampaolo Pazzini koji je u 35. godini jako daleko od svojih najboljih dana.

Uzevši u obzir tako slab napadački kadar (preslab za prvoligašk­i klub), pravo je čudo da je Verona u gornjem dijelu tablice. Pravo je čudo i zato što je Jurić od svojeg dolaska primoran krpati kadar posudbama jer, podsjetimo, ulazak u Serie A nije kao ulazak u Premiershi­p

gdje dolazi enorman novac od TV prava. Od 28 igrača koje momčad ima na raspolagan­ju u kadru je čak 11 posuđenih igrača, što je zabrinjava­juća činjenica za roster kluba u idućoj sezoni.

Ostali su već zaboravlje­ni

Ne samo da je Jurić puno uštedio, već je omogućio i brzu zaradu za klub. Od igrača koje je doveo Jurić je napravio igračine i nevjerojat­no brzo na njima profitirao. Na Rrahmaniju je u šest mjeseci ostvaren čisti profit od 12 milijuna eura, a na Sofyanu Amrabatu 16,5 milijuna eura.

Dok su ostala tri Hrvata koja su počela sezonu najjačih pet liga, Kovač, Čović i Tudor, već zaboravlje­ni kao treneri u najjačoj konkurenci­ji, Jurić u Italiji ostavlja znatan trag.

S Talijankam­a za prolaz

 ??  ?? PODVIG Samo su dvije momčadi ove sezone sačuvale praznu mrežu protiv Lazija – Verona i Inter
PODVIG Samo su dvije momčadi ove sezone sačuvale praznu mrežu protiv Lazija – Verona i Inter
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia