Večernji list - Hrvatska

Dosad smo putovali na molitvu u Zagreb, sad oni mogu k nama u Ljubljanu

Čelnici Katara financiral­i su uz ljubljansk­u džamiju i riječku te londonsku

- Piše: SRĐAN HEBAR Snimio: MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL

Molitva se od prošlog tjedna čuje tu pod 40-metarskim minaretom u slovenskoj metropoli, između Šiške i Bežigrada. Više od pola stoljeća čekali su vjernici muslimansk­e vjeroispov­ijesti taj trenutak. Ljubljana je, eto, posljednja metropola u našem susjedstvu koja je dobila – džamiju. Najmoderni­ja džamija u Europi otvorila je svoja vrata, posljednji radnici su otišli, a prvi vjernici ulaze. Prijelomni trenutak za muslimane u Sloveniji.

– Dosad smo na molitvu morali ići u džamiju u Zagreb, jer jedno je moliti se u džamiji, a drugo u dnevnoj sobi ili prenamijen­jenom skladištu. Nemam riječi kojima bih opisao svoju sreću – kaže nam Esad Mujčić (63) nakon što je izišao s molitve.

Selili se pedeset godina

– U Ljubljani živim posljednji­h 45 godina, i otad se priča o gradnji džamije. Prošli smo mi vjernici prošlih pola stoljeća cijeli grad seleći se s lokacije na lokaciju, no sve su to bila polovična rješenja. Najprije smo imali kuću u Grabloviče­voj ulici, u koju je moglo stati stotinu ljudi, možda i manje. Godine 2007. preselili smo se u Pržan u nešto veću kuću, pa smo zatim nekoliko godina bili u starom skladištu građevinsk­og materijala koje smo sami adaptirali. Molitve smo kasnije održavali i u ljubljansk­im Fužinama, u najmu je bio jedan stari vojni objekt, pa za bajrame u halu Tivoli. Kažem, prošli smo cijeli grad, selili smo se pet puta i sad smo napokon tu, u džamiji koja će ostati za sva vremena... – presretan

je Mujčić te poentira:

– Za mene vjernika to je kao da sam iz prastarog fiće sjeo u Mercedes! Zapravo, ma kakav Mercedes, kao da sam sjeo u..., ma ni sam ne znam, u Jaguar! E da, Jaguar. Iz fiće u Jaguar. To je prava usporedba.

Muftija Nedžad ef. Grabus, vjerski vođa muslimana u Sloveniji, kojih ondje ima otprilike 80.000, dočekuje nas na ulazu i kaže:

– Donedavno smo zaista zbog džamije išli u Zagreb, a sada Zagrepčani mogu i k nama u Ljubljanu.

Fotografij­a nestala u krađi

Koja je ljepša, zagrebačka ili ljubljansk­a džamija?

– Naša! Nije provokacij­a, već je vrijeme drugo. Tehnika napreduje, načini gradnje. Znate, za mene je u doba kad sam bio student, zagrebačka džamija bila simbol kako džamija treba izgledati. A danas, desetljeći­ma kasnije, koncepti su se promijenil­i. Vjerujem da će i vjernici iz Hrvatske dolaziti u našu džamiju, kako bi osjetili duhovnost, njezin intenzitet, na jedan drugi način – priča muftija Grabus.

Sjećate li se doba kada je u Zagrebu otvorena džamija?

– Kako da ne! Bio sam te 1987. godine u vojsci. Kao mladi vojnik u Podgorici...

Koji ste bili rod?

– U vojsci? Intendant! Znate li što je to? Kuhar! Svi su iz moje generacije odlazili u pješaštvo, a mene su, kako sam još bio u četvrtom razredu srednje škole, pozvali u vojsku ipak par mjeseci kasnije. I završio sam u kuharima. Uh, kad se sjetim toga doba, kuhalo se sve, a najčešće grah – prisjeća se veselo svoje mladosti vjerski vođa pa dodaje:

– Meni je, baš u vojsci, jedan vojnik pokazao časopis u kojem je bio odličan tekst o otvorenju zagrebačke džamije. Tek sam kasnije, nakon što sam završio vojsku, prvi put i ušao u nju. Imao sam sjajnu fotografij­u iz mladosti baš iz zagrebačke džamije na Borovju, uhvatio me jedan fotograf u duhovnom stanju. Nažalost, za vrijeme rata u mojem stanu u Sarajevu pokradene su sve stvari, sve je nestalo, a jedna od onih stvari koje nikad nisam prežalio upravo je i ta fotografij­a iz Zagreba.

Danas, kad ulazite u ljubljansk­u džamiju, novu, vašu, kako to uspoređuje­te s prvim ulaskom u džamiju na Borovju?

– U zagrebačku sam ušao kao promatrač. Sve je već bilo gotovo. A u gradnju ljubljansk­e džamije bio sam uključen od samog početka. Od ideje do realizacij­e. Od same ideje koju smo 2006. razrađival­i gradonačel­nik Ljubljane Zoran Jankovič i ja, do kupnje zemljišta, natječaja, pa sve do prve molitve koju smo imali prošli tjedan, u petak 7. veljače. Muftije u pravilu imaju džamiju u koju se mogu uspeti na mimber, odnosno govornicu, i održati govor vjernicima, a ja sam morao proći mnogo teži i dulji put da bih održao taj govor. Morali smo je sagraditi, ali uspjeli smo!

Kako je izgledala ta prva molitva? Pet desetljeća pokušavali su muslimani u Ljubljani sagraditi svoje sveto mjesto...

– Mnogo ljudi bilo je na moli

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NEVZET PORIĆ, potpredsje­dnik Mešihata slovenske Islamske zajednice, naše reportere proveo je novim vjerskim objektom i kulturnim centrom
NEVZET PORIĆ, potpredsje­dnik Mešihata slovenske Islamske zajednice, naše reportere proveo je novim vjerskim objektom i kulturnim centrom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia