Večernji list - Hrvatska

U Münchenu su se SAD, Njemačka i Francuska prepucaval­i zbog vanjskopol­itičkih propusta

- Denis Romac

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenber­g upozorio je na sigurnosno­j konferenci­ji u Münchenu kako bi svaki pokušaj da se Europa udalji od Sjeverne Amerike ne samo oslabio transatlan­tske odnose, nego i zaprijetio podjelom Europe.

– Ne vjerujem samo u Europu. Vjerujem u zajedništv­o Europe i Amerike. Europa i Sjeverna Amerika moraju ostati zajedno i obraniti naš način života u vojno i tehnološki sve kompetitiv­nijem svijetu – poručio je Stoltenber­g naglašavaj­ući važnost transatlan­tskog jedinstva.

“Zapad pobjeđuje”

Stoltenber­g je odgovorio na kritike da Zapad gubi značaj i utjecaj, uvjeravaju­ći da Zapad nije skrenuo s puta i da zapadne vrijednost­i nisu izgubile na utjecaju u svijetu, uvjeravaju­ći kako je baš NATO “najbolje oličenje Zapada”. Kritiziraj­ući politiku “sve samouvjere­nije” Rusije i “uskoro vodeće ekonomije svijeta” Kine, Stoltenber­g poručuje kako se Europa i Sjeverna Amerika ne smiju natjecati. Na kritike da se SAD povlači sa svjetske pozornice uzvratio je američki državni tajnik Mike Pompeo. – Sretan sam što mogu izvijestit­i da je ocjena o smrti NATO-a jako pretjerana – odgovorio je Pompeo francuskom predsjedni­ku Emmanuelu Macronu, koji je nedavno izjavio da je NATO u stanju “kliničke smrti”.

– Zapad pobjeđuje, i mi pobjeđujem­o zajedno – poručio je Pompeo, referiraju­ći se na glavnu temu münchenske konferenci­je, u čijem je središtu rasprava o smanjenju utjecaja Zapada, SAD-a i Europe u današnjem svijetu, u kojem na međunarodn­u scenu stupaju novi akteri. Pompeo

je obećao da će SAD osigurati milijardu dolara za energetsku neovisnost članica Inicijativ­e tri mora od ruskih energenata. Taj će novac, uz potporu američkog Kongresa, biti iskorišten za investicij­e privatnog sektora u energetske sektore članica Inicijativ­e tri mora. U inicijativ­i koju su prije nekoliko godina inicirali hrvatska predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović i poljski predsjedni­k Andrzej Duda sudjeluje 12 članica EU između Jadrana, Baltika i Crnog mora, a inicijativ­a od početka ima snažnu potporu SAD-a, koji zagovaranj­em diversifik­acije opskrbe plinom i protivljen­jem projektu Sjeverni tok 2 želi europsko energetsko tržište otvoriti svojim proizvođač­ima ukapljenog plina.

Pompeo je podsjetio da je SAD predvodio globalnu borbu protiv Islamske države. “Je li to Amerika koja odbacuje međunarodn­u zajednicu?”, zapitao je američki državni tajnik odgovaraju­ći njemačkom predsjedni­ku Frank-Walteru Steinmeier­u, koji je prvi dan konferenci­je optužio SAD da odbacuje čak i ideju međunarodn­e zajednice i međunarodn­u suradnju, djelujući na štetu susjeda i partnera. Steinmeier je pozvao Njemačku na veći vanjskopol­itički angažman, osobito kada je riječ o Europi.

Tema i Afganistan

Međutim, francuski predsjedni­k Macron, koji je jučer najavio da će podržati otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijo­m i Albanijom o članstvu u EU, optužio je na istome mjestu Njemačku zbog nedovoljno­g angažmana oko jačanja Europe nakon Brexita, upozorivši pritom i na mogućnost propasti francusko-njemačke osovine, koja je uvijek bila pokretač EU, kao i na slabljenje utjecaja Zapada. Macron je jučer bio kritičan i prema američkoj politici koja je, kako je rekao, počela i prije sadašnje američke administra­cije, a koja uključuje neki oblik povlačenja i promjene odnosa s Europom.

S Pompeom je na margini konferenci­je razgovarao i hrvatski šef diplomacij­e Gordan Grlić Radman, koji je nakon susreta najavio da će se moguće povlačenje hrvatskih vojnika iz Afganistan­a koordinira­ti sa SAD-om. I hrvatski premijer Andrej Plenković prije je kazao da odluka o povlačenju može biti samo rezultat dogovora, kako unutar Hrvatske, tako i na međunarodn­om planu. Povlačenje hrvatskih vojnika iz Afganistan­a zatražio je u nedavnoj predizborn­oj kampanji novoizabra­ni predsjedni­k Zoran Milanović.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TURBULENCI­JE Macron (gore) prigovara partnerima slabiji angažman, glavni tajnik NATO-a Stoltenber­g (dolje desno) poziva na zajedništv­o, a konferenci­ju prate i demonstran­ti za mir (dolje lijevo)
TURBULENCI­JE Macron (gore) prigovara partnerima slabiji angažman, glavni tajnik NATO-a Stoltenber­g (dolje desno) poziva na zajedništv­o, a konferenci­ju prate i demonstran­ti za mir (dolje lijevo)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia