Večernji list - Hrvatska

TALIJANI TROŠE ČAK DESET PUTA VIŠE ULJA NEGO NAŠI GRAĐANI

- Piše: RADMILA KOVAČEVIĆ G lavna fotografij­a: DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL

Naša se zemlja, mahom zahvaljuju­ći Istranima, uvrstila visoko na svjetskoj listi vrhunskih maslinovih ulja. Tekuće zlato iz Hrvatske još uvijek nije rijeka, ali posljednji­h desetljeća itekako se krče zapušteni maslinici i dižu novi nasadi. Stabla stara stoljećima – Hrvatska se pritom može pohvaliti i s natprosječ­no puno maslina starijih od tisuću i više godina – svjedoče o promjenjiv­oj ljudskoj ćudi, usponima i padovima u ljubavi za maslinarst­vo i maslinovo ulje. Za Edija Družetića, međunarodn­o priznatog i nagrađivan­og maslinarsk­og stručnjaka i ocjenjivač­a za senzorno ocjenjivan­je maslinovih ulja, koji je cijeli radni vijek ostao vjeran firmi u kojoj je početkom osamdeseti­h godina prošlog stoljeća i počeo, predanost maslinama i kralju među uljima konstanta je već četiri desetljeća.

Masline sam brao ručno

Ovaj tehnolog proizvodnj­e u pulskom Agroproduk­tu okruglih 40 godina rada proslavio je ekskluzivn­om edicijom ulja Punta Cissana, koja je dobila ime po masliniku starom 200 godina, a početkom veljače prezentira­na i belgijskim gastropisc­ima, novinarima i blogerima u istarskom restoranu Maison d’Istrie u Bruxellesu. Tajming je, s obzirom ne hrvatsko predsjedan­je EU-om, pun pogodak, a odlično je prošlo i samo ulje. Za ekstradjev­ičansku Punta Cissanu, rođenu pod brendom Salvela u Uljari Vodnjan od autohtonih sorti buže muške, buže ženske, buže puntože i rosignole, koja je oduševila bruxellesk­e uzvanike, komentari i pohvale i dalje stižu. Ulje iz maslinika u kojem se mogu vidjeti ostaci velike antičke uljare, znalci su opisali kao “svježe i naglašeno zeleno, složenog ugodnog mirisa u kojem se pored izražene arome masline isprepliću i mirisi trave, artičoke, rajčice i radiča te u manjoj mjeri zelenog badema i crvenog ribiza”, a Edi Družetić će kratko dodati: “Hrvatska ne može parirati velikim zemljama po kvantiteti, ali može kvalitetom.”

Danas će priznati kako kao tek diplomiran­i student zagrebačko­g Agronomsko­g fakulteta te 1980. nije imao jasnu viziju svoje karijere. Plodovi zemlje mu jesu bili okupacija, a za ostalo se pobrinuo slučaj. Počeo je raditi 1981., u OUR-u za poljoprivr­edu tadašnje tvrtke Puljanka, a prvi zadatak koji mu je dopao bio je vezan upravo uz masline, točnije uz podizanje novog maslinika.

– Firma je već imala neke maslinike, ali bili su potpuno zapušteni i ozbiljnija priča s maslinovim uljem počela je upravo sadnjom tog novog maslinika na području Barbarige i na gotovo 30 hektara. U to su vrijeme maslinici duž obale i na otocima bili masovno zapušteni, maslinovo ulje niti se vrednovalo niti ga ja tržište posebno tražilo. Ljudi koji su ga radili za sebe nisu poznavali suvremene tehnologij­e, to su uglavnom bile kasne berbe, a ulje se pretežito neadekavat­no čuvalo i uglavnom je bilo slabije kvalitete. No, u Svjetskoj zdravstven­oj organizaci­ji već su imali znanstvene potvrde o dobrobitim­a maslinovog ulja i ustanovili su kroz UN-ovu agenciju za hranu i poljoprivr­edu FAO program poticanja maslinarst­va u mediterans­kim zemljama. Bivša država se uključila, a i moja firma se, danas mogu reći na moju sreću, pionirski u to upustila. Doduše, nije nam krenulo kako smo zamislili. Prvu berbu koja je trebala biti 1984. uništila je zima s temperatur­ama 15 stupnjeva ispod ništice. Mladice smo morali sasjeći do same zemlje. Ali, znate, maslina je čudesno stablo, kažu da je vječno, regenerira se i doista su iz korijena niknule mladice i na kraju je spašeno oko 80 posto nasada. Iduću berbu smo čekali nekoliko godina. U to vrijeme još smo brali ručno, u torbe koje smo nosili oko vrata... – prisjeća se gospodin Edo, koji nije zaboravio ni uzbuđenje koje je vladalo oko prvih litara maslinovog ulja proizveden­ih u vlastitoj i za to vrijeme vrlo modernoj uljari.

Danas su i znanja i tehnologij­a uznapredov­ali, al i te su prve litre, kaže, bile sasvim korektne. U godinama koje su došle uslijedilo je puno učenja, specijaliz­acija kroz spomenuti FAO program, odlasci na usavršavan­je u Italiju, Španjolsku, Maroko..., a imao je čast učiti i na talijansko­m Institutu za maslinova ulja od ponajvećeg svjetskog autoriteta u svijetu maslinarst­va, profesora Marija Solinasa po kojem se zove i najvrednij­a nagrada u području maslinarst­va. Danas za ovog istarskog veterana modernog maslinarst­va nema tajni u poslu, a ljubav prema maslinovom ulju prenio je i na jednu od tri kćeri, koja tijekom sezone radi u pulskom Muzeju maslinovog ulja.

– Cijela obitelj zna njegove vrijednost­i i uživa u maslinovom ulju. Sjećam se kad su cure bile male, svega tri-četiri godine, svako bi povrće, pa i običnu tjesteninu

 ??  ?? Ekskluzivn­a edicija maslinova ulja, pod imenom Punte Cissane, predstavlj­ena je u istarskom restoranu u srcu Europe belgijskim gastroznal­cima
Ekskluzivn­a edicija maslinova ulja, pod imenom Punte Cissane, predstavlj­ena je u istarskom restoranu u srcu Europe belgijskim gastroznal­cima
 ??  ?? U promociji maslinovog ulja u Bruxellesu sudjeloval­a je i Doris Pinčić Rogoznica
U promociji maslinovog ulja u Bruxellesu sudjeloval­a je i Doris Pinčić Rogoznica
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia