Večernji list - Hrvatska

Slojevita Sorrentino­va vizija današnje Katoličke crkve

- Piše: ZORAN VITAS

Magičan je taj Paolo Sorrentino. Rijetko bi koji autor na ovako efektan način prikazao razmeđe na kojem se danas nalazi Katolička crkva, ali i zašto su njezine dvojbe danas tako velike i kompleksne. Iako “Mladog papu” konzervati­vni katolički krugovi nisu dočekali s oduševljen­jem, s drugom sezonom to bi se moralo promijenit­i jer Sorrentino je prema Crkvi mnogo dobrohotni­ji nego današnja javnost. I u “Mladom” i u “Novom papi” on naprosto priznaje realnosti u kojima se Katolička crkva danas nalazi, a to je odgovor na izravno, a time i izrazito teško pitanje – ostati vjeran, odnosno čak vratiti se dogmi ili popustiti pritiscima da Crkva prihvati promjene koje se danas događaju u svijetu, pa logično zahvaćaju i katoličku pastvu.

U vatikanski­m hodnicima

Ne bi Sorrentino bio to što jest da ne “zakuha” na kraju, pa zauzme stav da nije ni jedno, papa Pio XIII., odnosno Jude Law, a ni drugo, papa Ivan Pavao III., odnosno John Malkovich, nego treće: kardinal Angelo Voiello. Kroz tog camerlenga i vatikansko­g ministra vanjskih poslova Sorrentino je pokazao da Sveta Stolica nije i ne može biti imuna na politikant­stvo, a ni na klasični oportuniza­m i borbu za pozicije. No isto tako da pozicija Crkve nije laka u svijetu koji danas ima moćnije od nje i u kojem druge religije prema njoj iskazuju neprijatel­jstvo. Na kraju se kroz lik Lennyja Belarda odbacuje ekstremiza­m u vlastitim redovima, pa tako i osnovna dogma u krasnoj sceni u kojoj mladoga papu sama pastva odnese na posljednji počinak. Međutim, iznenađuju­će, i Ivan Pavao III., papa u dvojbi, nema dovoljno hrabrosti krenuti u odlučne reforme pa odlazi. I onda nastupa Voiello otvoreno upozoravaj­ući kako ne vidi nikoga tko ima jasnu viziju o budućnosti Crkve. Ni hrabrosti da je iznese ni da je provede. Vrijeme je za čovjeka za sva vremena i sustave koji će znati održati Crkvu u vrijeme jačih od nje, ali i čovjeka koji razumije da Crkvi vizija i ne treba jer ona je naprosto kuća vjere koja se negdje po putu pogubila i koja mora raditi da bi nanovo stekla povjerenje mladih.

Svjetovni užici

Cijela priča ne može proći bez žrtava, a njih nije malo. Kao posljedica nedostatka stava o novom vremenu od teroristič­kog metka stradava mladi svećenik (pa Ivan Pavao III. konačno odustaje), a ispada da su teroristi dvije žene, jedna odana, Donna Divina Rossa, staroj Crkvi Pia XIII., a druga je Esther, koja je od Crkve odustala. Sada i Lenny Belardo/Pio XIII. shvaća da povratak fundamenti­ma vodi samo u nasilje pa odustaje. Crkva, poručuje Sorrentino kroz dvojicu papa i Voiella, ne smije nikada doći u dvojbu zbog koje zapostavlj­a vjeru, nego joj mora ostati posvećena bez obzira na sve pritiske kojima biva izložena. I tu nema mjesta nizašto drugo pa ni za svjetovne užitke. Zaključak je Sorrentino­ve priče o papama da crkva mora ostati imuna na svako iskušenje, a svjetovne stvari ostaviti svijetu, odnosno pastvi. No, to ne znači da ljubav treba prezreti i odbaciti, Crkva treba priznati i prigrliti na svom putu i druge, pa tako iz zatvora izlazi Faisal, a njegova ljubavnica, sestra Caterina, napušta samostan i rađa njihovo dijete. Ta sekundarna priča govori puno više nego što se u prvi mah čini i služi Paolu Sorrentino da iz pozadine ponudi svoje mišljenje o tome kakva Crkva treba biti. Neometena u vjeri, utočište svakome.

 ??  ?? Ivan Pavao III. (John Malkovich) nije se najbolje snašao u ulozi novoga pape
Ivan Pavao III. (John Malkovich) nije se najbolje snašao u ulozi novoga pape
 ??  ?? Sjajni talijanski autor u “Novom papi” ponudio je konačne odgovore na dvojbe Crkve danas
Sjajni talijanski autor u “Novom papi” ponudio je konačne odgovore na dvojbe Crkve danas
 ??  ?? Državni tajnik Angelo Voiello (drugi slijeva) preživio je nekoliko papa i dokazao da Vatikanom vlada politika
Državni tajnik Angelo Voiello (drugi slijeva) preživio je nekoliko papa i dokazao da Vatikanom vlada politika
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia