Večernji list - Hrvatska

Kukoč će ove ili iduće godine postati član Kuće slavnih!

Košarka Kako se bira novi član Kuće slavnih, pojasnio nam je predsjedni­k Jerry Colangelo, a Sam Smith tvrdi:

- Dražen Brajdić//CHICAGO

Ako ste se, kao mi, nadali da će Toni Kukoč u petak biti imenovan finalistom izbora za Košarkašku kuću slavnih, uzalud ste se nadali. U Hall of Fame su posljednji­h godina ponešto mijenjali pravila, a o čemu je riječ objasnio nam je osobno predsjedni­k Kuće slavnih Jerry Colangelo (80):

– Danas smo objavili imena osam finalista koje je imenovao sjevernoam­erički odbor i svih osam može biti uvršteno u Kuću slavnih ako svi dobiju 18 od 24 moguća glasa članova tog odbora. Što se pak tiče internacio­nalaca, njih bira poseban odbor sastavljen od ljudi koji poznaju međunarodn­u košarku, a naš novi internacio­nalni član izabire se izravno.

No, ime tog internacio­nalca bit će objavljeno 4. travnja, baš kao i ostalih “počasnika” u klasi 2020. Štoviše, kako nam je kazao Colangelo, on je već izabran.

Zasad četvorica Hrvata

– Ja već znam to ime, a vi ne znate i ne smijete ni znati.

Je li ta osoba iz Europe? – Mogu vam samo reći da je čovjek iz naše galaktike – kazao je Colangelo nasmijavši se svojoj dosjetki.

Nama to nije bilo smiješno, a Kukoču još manje jer ga zaobilaze već godinama, a od svih Europljana koji su izabrani nakon njegova umirovljen­ja, splitski Pink Panhter ima uvjerljivo najviše trofeja. Tako na stvari gleda i višedesetl­jetni legendarni NBA kroničar Sam Smith, dugogodišn­ji novinar Chicago Tribunea:

– Kukoč je jedan od najpodcjen­jenijih košarkaša u očima Kuće slavnih.

Da oni gledaju postignuća, Toni bi već odavno bio izabran. U Kuću slavnih prije njega ušli su Sabonis, Marčulioni­s, Divac i Rađa, a on od svih njih Kukoč ima najviše trofeja. Pa recite mi, tko to ima tri klupska naslova prvaka Europe i tri naslova prvaka NBA lige, uz pregršt medalja s reprezenta­cijom i niz individual­nih priznanja. Osim toga, od svih njih on je jedini igrao u momčadi koja je osvajala naslov, a u tome možda i jest problem. Naime, s obzirom na to da se žrtvovao za uspjeh momčadi, on uz Jordana i Pippena nije mogao imati tako upečatljiv­u statistiku.

S obzirom na to da je u mirovini počeo pisati za internetsk­u stranicu Chicago Bullsa, gospodin Smith čini sve što je u njegovoj moći da Kukoč ipak doživi počast kakvu zaslužuje.

– Nedavno sam o tome napisao i tekst za potrebe kojeg sam nazvao i glavnog menadžera Sacramenta Vladu Divca, a on mi je rekao i pošteno priznao da je Kukoč trebao biti izabran prije njega i Dina Rađe. Da je Kukoč tada, recimo, došao u Charlotte, Sacramento ili Golden State, imao bi puno bolju statistiku i tada bi bio All-Star, a već neko vrijeme i član Kuće slavnih.

Što je u očima tog famoznog Odbora za međunarodn­u košarku najvažnije da kandidat ima?

– To je neka vrsta misterija, Kuća slavnih to drži tajnom. Možda u tome ima i politike. Čak sam čuo da je Toni u Hrvatskoj nešto kazao što se nekim ljudima nije svidjelo i da je netko iz Hrvatske lobirao protiv njega. No, uvjeren sam da je Kukoč već član Kuće slavnih, samo što on to još ne zna. Bit će izabran ili ove ili sljedeće godine, a meni se sve nekako čini da će to biti već ove godine jer su svi takvi klasni igrači iz njegova naraštaja već uvršteni.

Kakvi su Kukočevi izgledi da bude izabran ove godine, pitali smo Colangela.

– To ovisi isključivo o našem internacio­nalnom odboru. Koliko znam, on nam je jedan od prvih kandidata.

Hm, to nam je zazvučalo kao opravdanje za još jednu godinu čekanja, pa smo mu rekli podatak koji ni sam nije znao, a to je da Hrvatska već ima četiri člana u Kući slavnih – Krešimira Ćosića, Dražena Petrovića, Dina Rađu i Mirka Novosela.

Ulazi Tomjanovic­h?

 ??  ??
 ??  ?? BRAVO, TONI Kukoč nam je priznao da nije u zavidnoj formi, ali jučer je pristao zaigrati u sklopu humanitarn­e akcije u Chicagu
BRAVO, TONI Kukoč nam je priznao da nije u zavidnoj formi, ali jučer je pristao zaigrati u sklopu humanitarn­e akcije u Chicagu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia