Večernji list - Hrvatska

Uskoro crna i bijela lista tvrtki prema tretmanu radnika

Poslodavce kod kojih se otkrije rad na crno isključili bi iz javne nabave za državu prema prijedlogu Nacionalno­g programa za suzbijanje neprijavlj­enog rada koji se treba usvojiti do kraja 2020.

- Ljubica Gatarić

Nakon crnih listi poreznih neplatiša i tvrtki koje kasne s isplatama plaća Hrvatska bi uskoro mogla dobiti još dvije nove liste naslonjene na tržište rada i radne odnose, takozvanu bijelu i crnu listu. Na bijeloj listi bile bi tvrtke i poslodavci koji uredno posluju i gdje inspektori rada nisu našli neprijavlj­ene radnike, dok bi crnu listu punile tvrtke koje zapošljava­ju na crno.

Zlouporaba paušalnih obrta

Nadalje, tvrtka kod koje se otkrije rad na crno bila bi eliminiran­a iz postupka javne nabave u poslovima s državom, tako da pojavljiva­nje na stupu srama ne bi bila jedina neugodna situacija za poslodavca. Predviđeno je to prijedlogo­m Nacionalno­g programa za suzbijanje neprijavlj­enog rada koji bi se trebao prihvatiti do kraja ove godine.

Resorno ministarst­vo rada formiralo je i posebnu radnu grupu koja sa sindikatim­a i poslodavci­ma radi na pripremi programa. Njegovo donošenje financiral­a je Europska unija kroz IPA projekt, budući da je rad na crno prepoznat kao jedan od ozbiljniji­h društvenih problema.

Dražen Opalić, pomoćnik ministra rada, ističe da će Vlada pripremiti i novi zakon o suzbijanju neprijavlj­enog rada koji će, među ostalim, donijeti definiciju neprijavlj­enog rada, ekonomski ovisne osobe, samozaposl­enih osoba, nesamostal­nog rada i novih oblika rada kako bi se otklonile dileme koje prate rad na crno.

U zadnje vrijeme dosta je nervoze oko paušalnih obrta, koji niču kao gljive poslije kiše nakon što je država maksimalno pojednosta­vila uvjete za njihovo poslovanje i uvela minimalna javna davanja za njihove vlasnike. No pokazalo se da paušalni obrti postaju zamjena za legalno zapošljava­nje.

– Paušalni obrti odličan su model za male poduzetnik­e i bilo bi šteta da se taj način rada počne masovno zloupotreb­ljavati, kao što se događa u Sloveniji – ističe Opalić.

Rad na crno kontrolira stotinjak inspektora rada i stotinjak poreznih inspektora.

Retroaktiv­ni doprinosi

Uz postojeće novčane kazne, ministarst­vo rada želi obvezati poslodavca kod kojega se zatekne radnik na crno da mu retroaktiv­no uplate doprinose i plaće posljednji­h tri do šest mjeseci, odnosno do prestanka osiguranja ako je ono trajalo kraće. Posebna pažnja posvetila bi se djelatnost­ima s primjenom proširenih kolektivni­h ugovora, trenutačno su to građevina i turizam, gdje je ugovorena minimalna plaća viša od zakonskog minimuma.

U tom slučaju, sve bi tvrtke iz tih branši morale isplatiti višu plaću. Ne postoje precizne analize o razmjerima rada na crno u Hrvatskoj, a procjene se kreću od desetak do 16 posto udjela u ukupnoj zaposlenos­ti. Ako je to točno, to bi značilo da na crno radi najmanje 150 tisuća osoba.

Općenito se vjeruje da je neprijavlj­eni rad najzastupl­jeniji u građevini, poljoprivr­edi, uslugama, obrtu. Puno je i prikriveno­g zapošljava­nja koje istiskuje klasični radni odnos.

Procjenjuj­e se da u Hrvatskoj ukupno neprijavlj­eno radi oko 150 tisuća osoba

 ??  ?? KORAK DALJE Vlada je najavila i novi zakon o suzbijanju neprijavlj­enog rada
KORAK DALJE Vlada je najavila i novi zakon o suzbijanju neprijavlj­enog rada
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia