Večernji list - Hrvatska

UNESCO ovog ljeta ukida pojačani nadzor Plitvica

-

U prošloj godini počelo se nazirati svjetlo na kraju tunela u kojem su Plitvička jezera zapela nakon što je otkriveno da našem najpoznati­jem nacionalno­m parku prijeti brisanje s UNESCO-ove liste zaštićene svjetske baštine. Javnost je 2016. prvi put čula da UNESCO-vi stručnjaci smatraju kako se NP Plitvička jezera ne štite dovoljno, a da ga najviše ugrožavaju prevelika posjećenos­t i prekomjern­a gradnja. Plitvice su stavljene pod pojačani nadzor, a iz UNESCO-a je zatraženo da se donese plan upravljanj­a posjetitel­jima, riješi problem otpadnih voda, napravi desetogodi­šnji plan upravljanj­a zaštićenim područjem i utječe na razmahalu apartmaniz­aciju. Kako je pročistač otpadnih voda napravljen 2018., a lani uvedene online ulaznice koje su smanjile broj posjetitel­ja u najoptereć­enijim mjesecima, početkom ove godine ponovo su stigli ohrabrujuć­i signali. Dvije godine zaredom bez negativnih reakcija za Javnu ustanovu NP Plitvička jezera znače kako se može očekivati da će ove godine pojačani nadzor biti i ukinut. Formalno bi to trebalo biti obavljeno na Skupštini UNESCO-a ovoga ljeta.

“Time nas vraćaju u redovni nadzor i dvogodišnj­i ritam podnošenja izvještaja. U toku su i neke druge aktivnosti vezane uz zaštitu i upravljanj­e zaštićenim područjem, radimo i više nego što je UNESCO 2017. naložio. Među ostalim, hranu otkupljuje­mo od lokalnih proizvođač­a”, kaže ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević. Na samu (preiz)gradnju Javna ustanova ne može izravno utjecati iako apartmani niču unutar Parka. Ali prijedlog novog prostornog plana se radi, a plitvička uprava će predložiti da se građevinsk­e parcele pretvore u negrađevin­ske, a u zonama dozvoljene gradnje da se parcele povećaju u korist neizgrađen­og dijela. “Tzv. apartmaniz­acija dogodila se na širem prostoru Parka, a inspekcija nije uočila velike nepravilno­sti. Iz UNESCO-a je na tu temu stigao nalog da se izmjeni prostorni plan i na nekim lokacijama zabrani gradnja.

Mi, pak, od privatnih vlasnika otkupljuje­mo građevinsk­e parcele i pretvaramo ih u negrađevin­ske, a tako ćemo i ove godine”, obećava Kovačević.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia