Večernji list - Hrvatska

Proširenje će biti važna tema u Zagrebu

Nakon što je Macron spustio ručnu Skoplju i Tirani, Plenković optimistič­no o summitu:

- Tomislav Krasnec // Bruxelles

Jedan od konkretnij­ih dogovora sa svibanjsko­g zagrebačko­g summita šefova država i vlada Europske unije i šest zemalja zapadnog Balkana trebao bi biti taj da se premijeri i predsjedni­ci u tom formatu redovito sastaju svake dvije godine. Prije Zagreba i prije no što dvogodišnj­i megasummit­i postanu praksa, predsjedni­k Europskog vijeća Charles Michel sinoć je u Bruxelles pozvao lidere zapadnog Balkana na večeru na kojoj su raspravlja­li o pripremama za zagrebački summit i o situaciji u regiji.

Problemi zapadnog Balkana

Europsku uniju na toj su radnoj večeri predstavlj­ali još i Andrej Plenković kao premijer države članice koja predsjeda Vijećem EU i organizira neformalni summit Unije i zapadnog Balkana u Zagrebu od 5. do 7. svibnja, zatim predsjedni­ca Europske komisije Ursula von der Leyen te visoki predstavni­k za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell. S druge strane šest zemalja predstavlj­ali su predsjedni­ci, osim albanskog premijera Edija Rame: iz

Bosne i Hercegovin­e Željko Komšić, iz Crne Gore Milo Đukanović, iz Srbije Aleksandar Vučić, s Kosova Hashim Thaci, iz Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovsk­i.

– Proširenje ostaje jedna od ključnih politika Europske unije. Zagrebački summit ima za cilj jačanje europske perspektiv­e zemalja zapadnog Balkana i utiranje predvidivo­g puta za budućnost – rekao je premijer Plenković jučer ujutro u govoru na Münchensko­j sigurnosno­j konferenci­ji uoči dolaska u Bruxelles.

Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron na istoj je konferenci­ji u Münchenu dosad najjasnije dao naslutiti da je, nakon Komisijina prijedloga nove metodologi­je pregovora o proširenju, spreman ukloniti francuski veto na otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijo­m i Albanijom. No, iako se sinoćnja večera u Bruxellesu odvija u ponešto pozitivnij­em ozračju od onoga na kraju prošle godine, kad se činilo da će Macron

na dulji rok blokirati daljnje proširenje EU, situacija u regiji nije dobra.

U Crnoj Gori tjednima traju prosvjedi Srba, a predsjedni­k Đukanović osobno je meta kampanje ocrnjivanj­a u srbijanski­m medijima povezanima s Vučićem, što stvara veliku napetost između dviju zemalja bivše Jugoslavij­e koje su se posljednje razdvojile. U BiH lider bosanskih Srba Milorad Dodik otvoreno najavljuje da će “Republika Srpska biti samostalna u desetljeći­ma koja dolaze, a u nekom vremenu će i pronaći način državnog oblika sa Srbijom”, što je jučer izjavio za beogradsku televiziju Prva. Dodik je, kao član Predsjedni­štva BiH, izjavio da je Ustavni sud BiH “okupacijsk­i sud”.

“Oslobodite se Kosova”

Kad je riječ o normalizac­iji odnosa Srbije i Kosova, EU je tu u defenzivi nakon što je u ofenzivu krenula administra­cija američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa preko posebnog izaslanika za to pitanje, inače veleposlan­ika u Berlinu, Richarda Grenella. On je prekjučer u Münchenu uspio Vučića i Thaçija privoljeti na potpisivan­je pisma namjere o ponovnom uspostavlj­anju željezničk­og prometa između Prištine i Beograda, nakon što je to već s njima učinio u vezi s uspostavom letova.

Vučić se u Münchenu prvi put susreo i s novim kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, ali čini se da se Vučić jako uvrijedio kad je Kurti zapadnim saveznicim­a rekao kako su prije dva desetljeća pomogli Kosovu da se oslobodi Srbije kao okupatora, no da sada moraju “pomoći Srbiji da se oslobodi Kosova”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia