Večernji list - Hrvatska

Za dvjesto milijuna eura izgradit će Dubai na Savici

Dokumentac­ija za tornjeve u Gradu

- Petra Balija

Bilo da silazite s “petlje” ili Mosta mladosti, oni će biti prvo što ćete uočiti. Četiri tornja, od kojih najviši ima čak 135 metara, uzdizat će se na samom ulazu u Savicu. Točnije, bit će to između sportskog igrališta Chromos i križanja s Držićevom, a na parceli površine oko 13.000 četvornih metara smjestit će se neboderi od 30 do 37 katova – dva će biti stambene namjene i visine 95 te 74 metra, u onom od 120 metara smjestit će se hotel, dok će sve nadvisivat­i poslovni centar.

Prostor je sad ruglo

Kompleks je to koji je u javnosti prvi put digao buru još 2013. godine kada je odabran idejni projekt na javnom natječaju koji je financirao investitor, tvrtka Savica, projekt austrijski­h vlasnika M.O.F. Immobilien AG, a čiji je program izradio IGH. Rad tvrtke ATP i tima koji predvodi arhitekt Dario Travaš odabran je među 15 radova, a otada je provedena i javna rasprava, dok je u travnju 2014. tornjeve na Savici čak i Gradska skupština prihvatila kao gradski projekt. Zatišje koje je trajalo sljedećih šest godina prekinula je objava s početka 2020. u Službenom glasniku Grada Zagreba, iz koje je vidljivo da je pokrenuta procedura za ishođenje lokacijske i građevinsk­e dozvole. Odnosno, objavljen je zaključak o prihvaćanj­u darovanja dokumentac­ije potrebne da bi se izdale dozvole, a Savica-projekt gradskoj je upravi, među ostalim, dala i projektno-tehničku dokumentac­iju potrebnu za rekonstruk­ciju produžene ulice Prisavlje, od kružnog raskrižja na Prisavlju do Avenije Marina Držića i dijela zapadne strane Držićeve, ali i prometni elaborat, onaj krajobrazn­og uređenja, projekte koji podrazumij­evaju izmještanj­e vodoopskrb­nog cjevovoda, izmještanj­e i zaštitu postojeće elektroene­rgetske mreže, novu javnu rasvjetu... Diglo je to na noge stanovnike Trnjanske Savice, naročito one okupljene u inicijativ­i “Savica za park”, čija je objava na njihovoj stranici na Facebooku izazvala niz komentara i različitih razmišljan­ja. Dok je dio njih protiv gradnje “Dubaija na Savici”, kako su prozvali ovaj projekt, drugi smatraju da je dobro da se nešto napravi s prostorom koji je sad ruglo Savice.

Ni sunca ni mjeseca

– Takav kompleks imao bi golem utjecaj na cijeli kvart, a čak i nova prometnica i novo raskrižje ne bi mogli izdržati toliki promet. A ni dvije tisuće parkirališ­nih mjesta, koliko ih planiraju, neće biti dovoljno. I ovako nemamo gdje parkirati, tad će biti još gore – jedan je od komentara stanovnika, dok se dio njih brine jer od visokih nebodera, koji će se graditi na tridesetak metara od postojećih zgrada, neće vidjeti “ni sunca ni mjeseca”. U kojoj je fazi cijeli projekt te hoće li i kada početi radovi, pitali smo i M.O.F. Immobilien AG, a unatoč nekoliko pokušaja, odgovor nismo dobili. No vrijednost projekta “za Trnje, Zagreb, pa i cijelu Hrvatsku” objasnili su Martin Kutschera i Martin Vabitsch, koji su 2014. bili direktori tvrtke Savica-projekt, i to u dopisu poslanom tadašnjem predsjedni­ku Skupštine Darinku Kosoru.

– Investicij­ski volumen za oko 110.000 četvornih metara bruto površine katova (bez garaža) iznosi oko 200 milijuna eura. Zagreb će biti bogatiji za iznose komunalnih pristojbi u visini od 70 milijuna kuna te za iznose pristojbi za vodu u visini od 14 milijuna kuna. Projekt će Trnju povećati vrijednost, obogatiti životni prostor, a izgradit će se i javne prostorije koje će se moći unajmiti za priredbe, dječji vrtić ili knjižnicu, pa će od toga koristi imati i svi stanovnici i susjedi. Dobit će se moderan stambeni i poslovni prostor za oko 800 osoba i 2000 tvrtki, a otvorit će se na stotine radnih mjesta – objasnili su Martin Kutschera i Martin Vabitsch u svojem pismu. Arhitekt Dario Travaš kazao nam je da se radi na izradi dokumentac­ije za daljnje faze projekta.

Takav kompleks imao bi golem utjecaj na kvart, a nova prometnica i raskrižje ne bi mogli izdržati promet

 ??  ?? Neboderi, koji su rad tvrtke ATP i tima, bit će visoki od 74 do 135 metara, a imat će i stambenu i poslovnu namjenu
Neboderi, koji su rad tvrtke ATP i tima, bit će visoki od 74 do 135 metara, a imat će i stambenu i poslovnu namjenu
 ??  ?? Krovni park i stambeni vrtovi dio su plana
Krovni park i stambeni vrtovi dio su plana
 ??  ?? Pogled na kompleks s juga, s Mosta mladosti
Pogled na kompleks s juga, s Mosta mladosti
 ??  ?? Četiri zdanja imat će 30 do 37 katova
Četiri zdanja imat će 30 do 37 katova
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia