Večernji list - Hrvatska

Djeca sa srčanom greškom svoj tjedan slavila uz pizzu

- Mateja Ježovita

U Hrvatskoj je više od 10 tisuća djece sa srčanom greškom, a svake se godine rađa još petsto. Njihove se bolesti ne mogu spriječiti ni izliječiti, a mnogo ih ne doživi ni prvi rođendan. Operacije, lijekovi i stalno motrenje svakodnevi­ca su desetero mališana i njihovih roditelja koji su se ovog vikenda okupili na Samoborsko­j, u “Majstor kuhar akademiji”, kako bi tjedan djece sa srčanom greškom “proslavili” – kuhajući.

Lakše je uz obitelj

Radionicu su organizira­le udruge “Veliko srce Malom srcu” i “Renato”, a predvodio ju je upravo chef Branko Ognjenović, čiji je sin Renato imao srčanu manu koja, nažalost, nije otkrivena na vrijeme.

Mališanima je, objasnili su na radionici, zbog njihove osjetljivo­sti potreba posebna dijetotera­pija, pogotovo hrana bogata nutrijenti­ma. Poslije kratkog predavanja o važnosti prehrane, koje je održao nutricioni­st Nenad Bratković, djeca su kuharu Ognjenović­u asistirala u pravljenju “zdrave pizze”.

– Hranom se prenose emocije, pa kad god ulazite u kuhinju, nabacite smiješak. Važno je pravilno se hraniti, a to ne znači da usput i ne može biti fino – rekao je Ognjenović. Prisjetio se i sina koji je prije nekoliko godina preminuo, istaknuvši kako se životi spasiti mogu tek malom intervenci­jom, odnosno ultrazvuko­m srca. Osim njega, svoje je priče podijelilo i dvadesetak drugih roditelja.

– To je nešto što čovjek ne očekuje u životu. Ne možeš se pripremiti. Lakše je uz potporu obitelji, ali svatko nađe svoj način da se nosi s tim – rekla je Ivana Smolić Groznik koja je majka 11-godišnje Eve, rođene sa sindromom hipoplasti­čnog lijevog srca, odnosno bez jedne klijetke.

Nikad ništa nije sigurno

– Doznala sam za to još u trudnoći, a prvi puta Evu su operirali odmah mjesec dana nakon rođenja – kazala je I. Smolić Groznik dodajući kako je njezina kći dosad tri puta bila na operacijsk­om stolu. Sada je, govori, Eva dobro, kontrole ima svake godine, a čeka li je još operacija, nikad se ne može sa sigurnošću znati. Kaže nam to i studentica Rosanda Batinica.

– Operirana sam prije 22 godine, na kontrole odlazim redovito i danas – istaknula je 23-godišnja Rosanda Batinica koja je rođena s transpozic­ijom velikih krvnih žila, a operirana je prvi put s pet mjeseci. Zahvalna je, dodaje, na liječnicim­a koji su bolest otkrili na vrijeme i spasili joj život.

 ??  ?? U pravljenju zdrave pizze uglavnom su pomagali klinci, dok su roditelji za to vrijeme izmjenjiva­li iskustva
U pravljenju zdrave pizze uglavnom su pomagali klinci, dok su roditelji za to vrijeme izmjenjiva­li iskustva
 ??  ??
 ??  ?? Hrana bogata nutrijenti­ma, istaknuli su na Samoborsko­j, vrlo je važna
Hrana bogata nutrijenti­ma, istaknuli su na Samoborsko­j, vrlo je važna
 ??  ?? Delicije su pripremale i Ivana Smolić Groznik te njena kći Eva
Delicije su pripremale i Ivana Smolić Groznik te njena kći Eva
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia