Večernji list - Hrvatska

Županija s HT-om potpisala 47 mil. kuna vrijedan ugovor o gradnji mreže širokopoja­snog interneta

Brzi internet za deset općina u istočnom dijelu brodskog Posavlja

- Vedran Balen

Općine obuhvaćene projektom su Donji Andrijevci, Garčin, Gornja Vrba, Gundinci, Klakar, Oprisavci, Sikirevci, Slavonski Šamac, Velika Kopanica i Vrpolje

Župan Danijel Marušić u ime Brodsko-posavske županije kao jedne od 13 jedinica lokalne/regionalne samouprave s Hrvatskim je telekomom potpisao sporazum o u provedbi projekta gradnje mreže širokopoja­snog interneta. Ugovorom se Hrvatski telekom obvezao da će u sljedeće tri godine sagraditi optičke mreže koje omogućuju brzine od minimalno 100 Mbit/s za 135 tisuća novih korisnika diljem Hrvatske. Uz župana Marušića, na potpisivan­ju je bio i njegov zamjenik Stjepan Bošnjakovi­ć.

Mreža nove generacije

Riječ je o sporazumu koji je sastavni dio Javnog poziva za gradnju pristupnih mreža sljedeće generacije, ukupno vrijednog 1,1 milijardu kuna, koji je raspisalo Ministarst­vo regionalno­g razvoja i fondova EU u srpnju prošle godine.

Na javnom pozivu HT je odabran za 13 od 16 predanih ponuda, čime se za dovođenje mreže nove generacije u dijelove Hrvatske gdje trenutačno takva infrastruk­tura ne postoji, do kraja 2023. godine obvezao investirat­i 328 milijuna kuna vlastitih sredstava. Preostala potrebna sredstva bit će osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Potpisivan­jem sporazuma ostvaren je jedan od temeljnih uvjeta za prijavu projektnih prijedloga HT-a kao prijavitel­ja i gradova, općina i županija kao partnera na Ograničeni poziv za gradnju NGA mreže.

Prihvatlji­vi troškovi 651 mil. kn

Ukupna vrijednost prihvatlji­vih troškova na projektima koje razvija HT, s javnom komponento­m, penje se na 651 milijun kuna, od čega je onaj za Brodsko-posavsku županiju vrijedan 47,2 milijuna kuna. Tim projektom sagradit će se širokopoja­sna infrastruk­tura (brzi internet) na području 10 općina u istočnom dijelu Brodsko-posavske županije (Donji Andrijevci, Garčin, Gornja Vrba, Gundinci, Klakar, Oprisavci, Sikirevci, Slavonski Šamac, Velika Kopanica i Vrpolje). Gradnjom širokopoja­sne infrastruk­ture na ovom će području biti osiguran internet brzine do 100 Mbit/s i to za 8342 kućanstva te poslovne i javne korisnike.

 ??  ?? Ugovorom se Hrvatski telekom obvezao da će u sljedeće tri godine sagraditi optičke mreže koje omogućuju brzine od minimalno 100 Mbit/s za 135 tisuća novih korisnika diljem Hrvatske
Ugovorom se Hrvatski telekom obvezao da će u sljedeće tri godine sagraditi optičke mreže koje omogućuju brzine od minimalno 100 Mbit/s za 135 tisuća novih korisnika diljem Hrvatske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia