Večernji list - Hrvatska

Sada Medicinska škola ima 270 učenika, a novu će moći pohađati njih 450

ISTARSKA ŽUPANIJA

- Snježana Bičak

Svečanim otvaranjem radova na gradnji Medicinske škole Pula proteklog tjedna je obilježen početak ovog iznimno važnog i vrijednog projekta Istarske županije. Na lokaciji nekadašnje škole, srušene 2016. godine, okupilo se mnoštvo uzvanika, a prisutnima su se tom prigodom obratili zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin, gradonačel­nik Pule Boris Miletić i ravnatelj Medicinske škole Pula Ivan Žagar, nakon čega je uslijedilo i polaganje kamena temeljca.

Taj je dan župan Radin ocijenio velikim jer se otvara gradilište nove Medicinske škole Pula, koju Županija gradi iz temelja. Ujedno je zahvalio Gradu Puli koji je prepoznao važnost projekta te znatnim dijelom sudjeluje u njegovu sufinancir­anju.

Novi nastavni programi

– Istarska županija kontinuira­no ulaže u obrazovanj­e, a od posebnog značenja su one investicij­e koje prate potrebe tržišta rada. A kao što znamo, nedostatak liječničko­g kadra i medicinsko­g osoblja danas je gorući problem ne samo lokalno već i na razini cijele države. Stoga će gradnja Medicinske škole imati i pozitivne učinke za istarsko zdravstvo. Dovršetkom ovog projekta stvorit će se prostorni uvjeti i za nove nastavne programe, kao što je dentalni asistent, farmaceuts­ki tehničar, zdravstven­o-laboratori­jski tehničar i sanitarni tehničar – istaknuo je župan dodajući da će, na površini čak osam puta većoj od one nekadašnje škole, moderan i suvremeno opremljen novosagrađ­eni objekt pružiti adekvatne uvjete za rad i učenje.

– Nadam se da ćemo se ovdje, u istome sastavu, vidjeti i za petnaest mjeseci na svečanosti otvaranja novog sjedišta Medicinske škole Pula. Posebna zahvala s moje strane ide Mjesnim odborima Kaštanjer i Gregovica na pruženoj podršci te svim stanarima s ovoga područja na razumijeva­nju – zaključio je župan Radin.

Gradonačel­nik Miletić izrazio je zadovoljst­vo što će Medicinska škola Pula dobiti novu zgradu te što možemo gledati obrise nove

Opće bolnice u Puli.

– Ostaje nam još jedna želja, a to je da profunkcio­nira Fakultet medicine u našem gradu, čime bismo zaokružili ciklus obrazovanj­a na području medicine i zdravstva. Mislim da možemo konstatira­ti kako smo u našem gradu u posljednji­h 10 godina jako, jako puno napravili na području osnovnog školstva, a pogotovo što sve naše škole rade u jednoj smjeni – istaknuo je gradonačel­nik Miletić zahvalivši Istarskoj županiji što je postignut konsenzus.

– Iako nije osnivač Medicinske škole, Grad Pula „bratski“, pola-pola, sudjeluje u financiran­ju projekta. Na svima je nama da

Na polaganju kamena temeljca za novu zgradu škole bili su zamjenik župana koji obnaša dužnost istarskog župana Fabrizio Radin, ravnatelj Medicinske škole Pula Ivan Žagar i gradonačel­nik Pule Boris Miletić (zdesna) se zajednički potrudimo učiniti ovaj grad puno ljepšim i boljim za život te da vi mladi, nakon što završite svoje školovanje ostanete ovdje i živjeti – poručio je na kraju pulski gradonačel­nik.

Osnovana 1956. godine

Prema riječima ravnatelja Žagara, Medicinska škola Pula je osnovana 1956. godine kao Viša škola za medicinske sestre, a 1970. godine dobiva današnje ime.

– Kao što možete vidjeti, to je duga tradicija, a 2021. godine nećemo samo otvoriti novu zgradu već i obilježiti 65 godina djelovanja škole. Danas želimo postaviti i pitanje zašto gradimo novu zgradu škole? Godine 2010. naša se škola iselila zbog derutnosti zgrade i od tada smo na dvije lokacije, jedna je unutar Opće bolnice Pula, a druga u Pučkom otvorenom učilištu Pula. Drugi razlog su potrebe tržišta rada. Zdravstven­e institucij­e u Puli, Istarskoj županiji pa i Republici Hrvatskoj konstantno bilježe manjak medicinsko­g kadra. Najveći su problem medicinske sestre, a to je ono što mi školujemo – rekao je ravnatelj dodajući da škola danas ima 270 učenika, a gradnjom nove zgrade kapaciteti će biti povećani na 400 do 450 učenika.

Ukupna vrijednost investicij­e iznosi 56 milijuna. Izvođač je radova tvrtka Radnik d. d. Križevci, projektant­ski nadzor obavlja tvrtka AD – arhitektur­a i dizajn d.o.o. Pula, dok je voditelj projekta tvrtka Primum ing d.o.o. Pula.

 ??  ??
 ??  ?? Župan Fabrizio Radin rekao je da se nada novom susretu u istom sastavu za 15 mjeseci kada škola bude završena
Župan Fabrizio Radin rekao je da se nada novom susretu u istom sastavu za 15 mjeseci kada škola bude završena
 ??  ?? Stara zgrada škole srušena je 2010. godine zbog derutnosti i od tada se nastava odvija na dvije lokacije
Stara zgrada škole srušena je 2010. godine zbog derutnosti i od tada se nastava odvija na dvije lokacije
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia