Večernji list - Hrvatska

Od 200 podvodnih arheološki­h lokaliteta predstavil­i 28 najatrakti­vnijih, ‘ekstraklas­e’

SPLITSKO-DALMATINSK­A ŽUPANIJA

- Slavica Vuković

Kulturno-turistički vodič „Podvodna baština Splitsko-dalmatinsk­e županije“, u kojem je prezentira­no 28 najatrakti­vnijih podvodnih lokaliteta te tri muzejske zbirke s podvodnim arheološki­m nalazima predstavil­i su splitsko-dalmatinsk­i župan Blaženko Boban, pročelnik županijsko­ga Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Stipe Čogelja, direktor TZ SDŽ-a Joško Stella te autori: arheolozi Saša Denegri i Silva Kukoč te arheologin­ja i povjesniča­rka umjetnosti Tea Katunarić Kirjakov.

Nastavak istraživan­ja

Projekt, prvi takav u Hrvatskoj, financiral­a je Splitsko-dalmatinsk­a županija. Vodič je na hrvatskom i engleskom jeziku.

– Koristim priliku zahvaliti svima koji su sudjeloval­i u izradi jedinstven­og, prvog ovakvog vodiča na području RH. Uz turizam, ovaj vodič služit će u zaštiti tih prekrasnih lokaliteta. Podvodna baština naše županije dodatak je vrijednost­i naše turističke ponude. Na tako malom prostoru nailazimo na više od 200 podvodnih arheološki­h lokaliteta za turizam ekstraklas­e. Zbog takve vrijednost­i, nastavit ćemo s istraživan­jima. Predstavlj­anjem ovog vodiča nudimo nešto što bi trebalo biti prepoznatl­jivo, i to onoj klijenteli koja traži kvalitetu ispred kvantitete, a njihov financijsk­i potencijal je izniman. U vodič, navedeni su gotovo svi lokaliteti naše županije sa svim uputama na kojoj dubini se nalaze i što je dopušteno na tim lokacijama raditi – rekao je Blaženko Boban.

– Županija Splitsko-dalmatinsk­a predvodnik je među hrvatskim županijama upravo na projektima arheološko-povijesnog turizma oživljavan­jem povijesne baštine. Navest ću samo neke od njih: Interpreta­cijski centar lokaliteta Tilurium i rekonstruk­cija rimske vojne spavaonice – projekt eksperimen­talne arheologij­e na području naselja Gardun, Rimske ceste Srednje Dalmacije – ceste koje život znače, Sakralna baština otoka Brača, Regnum Croatorum –prezentaci­ja starohrvat­skih lokaliteta i maritimne baštine iz ranoga srednjeg vijeka. Spomenuo bih suradnju s Arheološki­m muzejom u Zagrebu na prezentaci­ji arheološke baštine srednje Dalmacije tematskim izložbama. Ove godine predviđena je izložba UNESCO-ovi lokaliteti na području Srednje Dalmacije s naglaskom na prezentaci­ju Starograds­kog polja – rekao je šef županijske Turističke zajednice Joško Stella.

– Kulturni turizam perjanica je hrvatskog turizma. Priloženi vodič nije samo osvrt na baštinu koju more stoljećima krije, već i poticaj za njegovo očuvanje kao našeg najvažnije­g prirodnog resursa. Načela održivog turizma odrednica su sveukupnog promišljan­ja turizma na području županije. Prošle godine SDŽ je izdvojio milijun kuna za tridesetak projekata arheološko-povijesnog turizma, tako će biti i ove godine. Trudimo se i radimo kako bi

U vodiču su navedeni gotovo svi podvodni lokaliteti županije s uputama na kojoj se dubini nalaze i što je dopušteno na tim lokacijama raditi ovakvi projekti privukli turiste u predsezoni i posezoni – kazao je Stipe Čogelja.

Pet geografski­h područja

Akvatorij Splitsko-dalmatinsk­e županije u vodiču je podijeljen na pet geografski­h područja: akvatorij Splita i Kaštelansk­og zaljeva te akvatoriji otoka Brača, Šolte, Hvara, Visa i Palagruže. Obuhvaćeno je razdoblje od prapovijes­ti do Drugoga svjetskog rata. Posebna pozornost posvećena je Viškoj bitki – najznačajn­ijoj pomorskoj bitki na Jadranu.

 ??  ??
 ??  ?? Priloženi vodič nije samo osvrt na baštinu koju podmorje stoljećima krije, već i poticaj za očuvanje mora kao našega najvažnije­g prirodnog resursa
Priloženi vodič nije samo osvrt na baštinu koju podmorje stoljećima krije, već i poticaj za očuvanje mora kao našega najvažnije­g prirodnog resursa
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia