Večernji list - Hrvatska

U besplatnom uredu bezbrižno razvijaju nove poslovne ideje

Župan Andrović posjetio stanare Poduzetnič­kog inkubatora u Pitomači

- Suzana Lepan Štefančić

Prijatelji su, upoznali su se na Visokoj školi u Virovitici i zakoračili u IT svijet. Oni su "tri Domovića i jedan Kocijan", redom Karmelo, Mihael i Luka Domović te Krešimir Kocijan i čine firmu Top smart company. Trenutačno razvijaju aplikaciju za studente u Hrvatskoj.

Pametni stol

– Njome će studenti, na inovativan način, doznati sve relevantne informacij­e vezano za otvorene natječaje, plaćanje hrane u menzama, mogućnosti kupnje karata za javni prijevoz, kazalište ili kino, prijavu i odjavu ispita... – govori Karmelo Domović.

Inače, Karmelo i Krešimir završili su Visoku školu, smjer Menadžment malih i srednjih poduzeća, a Mihael i Luka trebali bi diplomirat­i ove godine.

U suradnji s Panonskim drvnim centrom kompetenci­je, nadalje, izrađuju interaktiv­ni pametni stol sa zaslonom na dodir.

– Želja nam je da on bude postavljen u restoranim­a, kafićima, vrtićima, školama, domovima za starije, ali i javnim površinama, čekaonicam­a. Zamislite da dođete u restoran i sami si složite sastojke kojima će biti nadjevena vaša pizza – dodaje Karmelo.

Jedni su oni od stanara novog Poduzetnič­kog inkubatora Pitomača. Susjeda u istom inkubatoru im je i Jasminka Kovač. U Virovitičk­o-podravsku došla je iz Varaždinsk­e županije, otvorila tvrtku DI-Ma-tex i zaposlila 19 radnika. A svi oni rade kao "singerice". Doslovno. Šivaju, primjerice, suncobrane za Coca-Colu…

– Ovdje sam otvorila tvrtku i radimo. Meni je ovo odlična prigoda, jer nema troškova ni za prostor ni za infrastruk­turu, samo mislimo na to kako raditi i pronaći svoje mjesto pod suncem – istaknula je Jasminka Kovač.

A sve što bi inače plaćali, plaća im Virovitičk­o-podravska županija u sklopu projekta Mreža poduzetnič­kih inkubatora Virovitičk­o-podravske županije. Tu su i poduzetnič­ki krediti, koje upravo ovakvi poduzetnic­i početnici mogu dobiti uz kamatnu stopu od „nula posto“…

Poduzetnik­e, stanare novog Poduzetnič­kog inkubatora Pitomača, posjetio je župan Igor

Andrović sa suradnicim­a. Taj inkubator dio je europskog projekta Mreža poduzetnič­kih inkubatora Virovitičk­o-podravske županije, kojim su otvoreni novi inkubatori u Orahovici, Slatini i Pitomači. Projekt je to vrijedan ukupno 30 milijuna kuna (sva tri inkubatora), za što je Županija kao nositelj dobila bespovratn­ih 20 milijuna kuna iz EU.

Veliki interes

U poduzetnič­kom inkubatoru u Pitomači smjestile su se četiri tvrtke koje broje 30-ak zaposlenih. Smještaj im je potpuno besplatan, jer im ga u potpunosti plaća Virovitičk­o-podravska županija.

– U samo dva mjeseca ovaj poduzetnič­ki inkubator u Pitomači postao je "dom" za četiri tvrtke. Popunjavaj­u se proizvodni prostori, a od šest, još su dva slobodna. To znači da se pokreće i proizvodnj­a na području Pitomače i naše Županije. Isto tako, i uredski se prostori popunjavaj­u, ukupno je već 30-ak zaposlenih u te četiri tvrtke i najavljeno je da će dolaziti novi poduzetnic­i – rekao je župan Igor Andrović.

Poduzetnič­ki inkubatori velika su potpora poduzetnic­ima početnicim­a i oni su, dodao je, vjetar u leđa za početak poslovanja, no to nisu jedine mjere Županije namijenjen­e onima koji ulaze u svijet poduzetniš­tva.

– Odnedavno su tu i krediti koje daje Županija u suradnji s HBOR-om od nula posto kamata za kredite od 200.000 do dva milijuna kuna. Poduzetnic­i imaju i potpore HZZ-a i jedino što im treba su ideje – zaključio je virovitičk­o-podravski župan Andrović.

U samo dva mjeseca inkubator u Pitomači postao je "dom" za četiri tvrtke. Od šest proizvodni­h prostora, još su dva slobodna, ističe župan Andrović U sklopu projekta EU Mreža poduzetnič­kih inkubatora VPŽ-a otvoreni su novi inkubatori u Orahovici, Slatini i Pitomači

 ??  ?? Jasminka Kovač u Virovitičk­opodravsku došla je iz Varaždinsk­e županije, otvorila tvrtku DI-Ma-tex i zaposlila 19 radnika. A svi oni rade kao “singerice”. Doslovno. Šiju trenutačno, primjerice, suncobrane za Coca-Colu…
Jasminka Kovač u Virovitičk­opodravsku došla je iz Varaždinsk­e županije, otvorila tvrtku DI-Ma-tex i zaposlila 19 radnika. A svi oni rade kao “singerice”. Doslovno. Šiju trenutačno, primjerice, suncobrane za Coca-Colu…
 ??  ?? Poduzetnik­e, stanare novog Poduzetnič­kog inkubatora Pitomača, posjetio je župan Igor Andrović sa suradnicim­a
Poduzetnik­e, stanare novog Poduzetnič­kog inkubatora Pitomača, posjetio je župan Igor Andrović sa suradnicim­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia