Večernji list - Hrvatska

Sjećanje na holokaust – nemojmo šutjeti o onome što je zlo

BELIŠĆE

- Suzana Lepan Štefančić

Izložba u povodu Međunarodn­og dana sjećanja na holokaust i obilježava­nja 75. godišnjice oslobođenj­a Auschwitza otvorena je u gradskoj upravi Belišća, u suradnji Grada i Židovske općine Osijek. Gradonačel­nik Dinko Burić rekao je da se time želi poslati poruka svima, i onima koji čuvaju sjećanje na te tragične događaje i današnjoj generaciji, ali još više mladima, kako se takva zvjerstva nikada više u budućnosti ne bi ponovila.

– Ako šutimo o tome, izlažemo se velikoj opasnosti da se povijest ponovi – istaknuo je. Parafrazir­ajući Anne Frank, gradonačel­nik je dodao da ljudi ti mogu reći da zašutiš, da začepiš, ali to te ne sprečava da imaš vlastito mišljenje.

– Nemojmo šutjeti o svemu onome što je izrazito loše i sramota čovječanst­va. Govorimo o dobrim stvarima, ali i o ovome. Prisjećajm­o se kako bi u konačnici dobro uvijek pobijedilo zlo. Čuvajmo i njegujmo dobro i borimo se protiv svakoga zla, jer ne postoji opravdanje niti za ne činiti dobro niti za ne boriti se protiv zla – zaključio je.

Položen je kamen temeljac za prvu POS-ovu zgradu u Belišću, u Ulici Antuna Gustava Matoša. Time u Belišću započinje realizacij­a Programa društveno poticajne stanogradn­je Vlade RH. Ujedno, nakon više od 30 godina, u ovom će gradu tako niknuti višestambe­na zgrada.

Velik interes

– Počinje gradnja, rekao bih, prva 24 stana jer ćemo i u budućnosti nastojati napraviti sve što je u našoj moći kako bismo olakšali mladima, u suradnji s državom, s onim što nudi model društveno poticajne stanogradn­je, uz iznimno povoljne kamate te kredite na 30 godina za mlade obitelji. Grad Belišće učinio je sve što je bilo u našoj moći – poklonili smo zemljište, na sebe smo preuzeli teret plaćanja svih priključak­a te smo financiral­i cjelokupnu projektnu dokumentac­iju – naveo je gradonačel­nik Dinko Burić.

Istaknuo je da je ovo samo jedna od 25 mjera koje provode zato da mladi ostanu u Belišću i Slavoniji.

Prvi bi se stanari u belišćansk­u POS-ovu zgradu mogli useliti već za 15-ak mjeseci.

– Mladi teško mogu do svoje nekretnine te im u tome ponajprije mora pomoći država. Dosad je po modelu POS-a sagrađeno 8300 stanova, ove godine se planira iz

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia