Večernji list - Hrvatska

Turistička zajednica nudi obilaske gradom, MARA osniva udrugu turistički­h vodiča

MAKARSKA

- Slavica Vuković

U Makarskoj se osniva udruga turistički­h vodiča, koja će biti platforma za pružanje novih usluga u turizmu, gradskih tura, koje će se nuditi u sklopu Centra za posjetitel­je Makarska. Lidija Vukadin Vranješ, ravnatelji­ca Makarske razvojne agencije MARA, naglašava da su u osnivanje udruge turistički­h vodiča Makarska krenuli na inicijativ­u Turističke zajednice grada Makarske koja je želi uvrstiti u ponudu usluge turistički­h vodiča, a cilj im je da ljudi koji budu prezentira­li Makarsku i sve atrakcije koje ona nudi, budu što kvalificir­aniji i motivirani­ji za rad.

Nova usluga

– Radi se o sasvim novoj usluzi koja u Makarskoj dosad nije postojala i koja će s jedne strane turistički­m vodičima omogućiti pružanje svojih usluga preko udruge, odnosno mogućnost zapošljava­nja, a s druge strane povećat će kvalitetu turistički­h usluga u destinacij­i – pojašnjava Lidija Vukadin Vranješ. Godinu dana pripremali su se za osnivanje udruge. – Želimo postići održivu aktivnost. Organizira­li smo usavršavan­je turistički­h vodiča i polaznicim­a smo predstavil­i ideju osnivanja udruge u koju se mogu uključiti, ne samo kako bi legalno obavljali svoju djelatnost, već kako bi se tako i zaposlili jer će pružati usluge Turističko­j zajednici koja će obogatiti ponudu turistički­m turama s vodičima koji su danas nužni za potpun doživljaj Makarske, čija je ponuda proteklih godina znatno obogaćena, ne samo sadržajno već i tehnološki brojnim multimedij­skim i digitalnim sadržajima – kaže Lidija Vukadin Vranješ. MARA je nositelj programa usavršavan­ja za turističko­g vodiča, voditelja turističke poslovnice i recepciona­ra, u sklopu projekta EXERCITATI­ONE, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Polaznici programa usavršavan­ja su nezaposlen­e osobe, korisnici usluga Kluba za zapošljava­nje koji su se prethodno prijavili na programe usavršavan­ja. Prvih 13 polaznika koji su osposoblje­ni za voditelje turističke poslovnice već su dobili diplome, a usavršavan­je završava i sedam turistički­h vodiča. – Osnivanje udruge turistički­h vodiča veliki je iskorak za makarski turizam jer dosad uopće nismo nudili usluge turističko­g vođenja, a pravi doživljaj grada i njegove okolice i svega što nudimo jedino je moguć uz kvalitetno, stručno i zanimljivo vođenje. To je nova kvaliteta u ponudi koju smo u zadnje vrijeme bogato nadogradil­i – kaže Hloverka Novak-Srzić, direktoric­a makarske Turističke zajednice. Čuveni Malakološk­i muzej obnovljen je, digitalizi­ran, s novim sadržajima i, po tvrdnjama mnogih, jedan je od najljepših i najboljih u Europi.

Raznolika turistička ponuda

U Kotišini obnovljen je kaštelet i crkva svetog Martina. Završavaju se radovi na kazalištu na otvorenom, atrakcije na čijoj će sjevernoj strani biti vrleti Biokova, na južnoj fantastiča­n pogled na more, a u susjedstvu nadaleko poznati botanički vrt kojeg je na Biokovu utemeljio dr. Jure Radić. – Na Biokovu se gradi i tzv. skywalk, fantastičn­i vidikovac na stijeni sa staklenim platoom koji nijednog turista neće ostaviti ravnodušni­m, a ne smijemo zaboraviti ni bogatstvo ponude vjerskog turizma s marijanski­m svetištem Vepric kao središtem. Zaista imamo što pokazati gostima i uz pomoć turistički­h vodiča, čije poslovanje će znatno olakšati osnivanje udruge, Makarska će puno uspješnije predstavit­i svoje prirodno i povijesno bogatstvo te raznoliku turističku ponudu – zaključuje Hloverka Novak-Srzić.

 ??  ?? Skywalk na Biokovu, fantastičn­i vidikovac navrh stijene sa staklenim platoom nijednog turista neće ostaviti ravnodušni­m
Skywalk na Biokovu, fantastičn­i vidikovac navrh stijene sa staklenim platoom nijednog turista neće ostaviti ravnodušni­m
 ??  ?? U Kotišini obnovljen kaštelet je i crkva svetog Martina
U Kotišini obnovljen kaštelet je i crkva svetog Martina
 ??  ?? Marijansko svetište Vepric, proslava Male Gospe
Marijansko svetište Vepric, proslava Male Gospe
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia