Večernji list - Hrvatska

Mijenja se 1277 metara cjevovoda sagrađenog još 1978. godine

- Snježana Bičak

Posljednji­h nekoliko mjeseci izvode se radovi na rekonstruk­ciji magistraln­og cjevovoda na dionici od Privlake do Zagazinjin­a u Malom Lošinju.

Područje otoka Lošinja i Cresa opskrbljuj­e se vodom iz izvorišta, Vranskog jezera, koje se ističe izuzetnom čistoćom vode. Ono što Vransko jezero čini fenomenom njegove su dimenzije u odnosu na veličinu otoka (površina jezera 5,75 km2, volumena 220 milijuna m3) te dvojba otkuda slatka voda. Naime, jezero nema vidljivih dotoka ni ponora te još od sredine 19. stoljeća zaokuplja pozornost istraživač­a. Postanak Vranskog jezera tumači se nižom razina mora u geološkoj prošlosti te su se površinske vode iz depresije kroz otvor i sustav pukotina na dnu jezera i ispod njegova dna, drenirale do tadašnje morske razine.

Postojeći magistraln­i transportn­i čelični cjevovod, kojima se od vodocrpili­šta na Vranskom jezeru dovodi pitka voda do Malog Lošinja, na pojedinim dionicama je dotrajao, naročito dionica u blizini morske vode. Što se tiče kvalitete vode za piće, redovito se vrše ispitivanj­a, kako na jezeru kao izvorištu tako i u cijelom vodoopskrb­nom sustavu, sve prema važećim zakonima i pravilnici­ma. Voda je po svojim fizikalno-kemijskim svojstvima izuzetne kvalitete.

Radi se o cjevovodu koji je sagrađen 1978. godine. Zbog toga je pokrenuta rekonstruk­cija magistraln­og transportn­og cjevovoda Vrana – Mali Lošinj na dionici

Privlaka – Zagazinjin­e u ukupnoj dužini od 1277 m. Vrijednost radova je 6 milijuna kuna bez PDV-a, radovi se odvijaju u više faza, a obuhvaćaju zamjenu vodovodnog cjevovoda u dužini 1175 m s priključko­m na postojeći magistraln­i cjevovod. Priključak na postojeći magistraln­i čelični cjevovod izveden je na ulazu u naselje Privlaka s jedne strane, te s druge strane, uz stazicu oko brda Malin do naselja Zagazinjin­e, prije sagrađenih objekata. Za potrebe zamjene postojećeg čeličnog cjevovoda izveden je privremeni mimovod (bypass) u dužini od 1300 metara da bi se osigurala nesmetana vodoopskrb­a tijekom izvedbe radova. Nakon završetka radova i prespajanj­a novog cjevovoda, vodovodni mimovod će se dijelom ukloniti (dionica na Kadinu), a dijelom položiti u iskopani rov za potrebe alternativ­nog izvora transporta vode. Završetak radova predviđen je za Uskrs, a uz magistraln­i cjevovod izvest će se šetnica u širini od 2 metra na dionici od Kadina do Zagazinjin­a, te priprema za javnu rasvjetu na istoj dionici.

Isto tako, na Lošinju uskoro započinje dugoočekiv­ani projekt aglomeraci­ja za koji je osigurano čak 92 posto nepovratni­h sredstava od cjelokupne investicij­e koja iznosi 486 milijuna kuna. Projekt se sastoji od gradnje, sanacije te rekonstruk­cije sustava javne odvodnje; rekonstruk­cije te dogradnje sustava javne vodoopskrb­e; izgradnje nove vodospreme; kao i rekonstruk­cije i nadogradnj­e uređaja za pročišćava­nje otpadnih voda. Radovi će početi tijekom 2020. godine. Prva od dionica je Osor – Nerezine gdje će se, uz komunalnu infrastruk­turu, rekonstrui­rati i posljednja nedovršena dionica državne ceste D100 na području Lošinja.

– Iznimno nam je drago da i na Lošinju započinje veliki projekt aglomeraci­ja koji je od krucijalne važnosti za stanovnike našeg grada jer će se kroz ovaj projekt omogućiti razvoj i poboljšanj­e standarda pružanja vodnih usluga te na taj način direktno utjecati na poboljšanj­e kvalitete života svih naših stanovnika. Kako bismo iskoristil­i priliku, uz projekt aglomeraci­je, Grad Mali Lošinj planira paralelno izvesti oborinsku odvodnju te na svim dijelovima uz trasu sagraditi biciklisti­čke staze ili šetnice – kazala je gradonačel­nica Ana Kučić.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia