Večernji list - Hrvatska

Fratarski otok dobio vrijedno priznanje – jedini u Hrvatskoj s oznakom ekoplaže

Priznanje koje potvrđuje zeleni status koji Fratarski otok ima među građanima Pule

- Snježana Bičak

Otok Veruda, najdraži otok Puležena i dom velikog broja životinjsk­ih i biljnih vrsta, poznatiji pod imenom Fratarski otok, dobio je veliko priznanje u obliku oznake ekoplaža kao jedini takve vrste u Hrvatskoj. Naime, Upravni odjel za turizam Istarske županije na inicijativ­u Ministarst­va turizma izradio je Regionalni program uređenja i upravljanj­a morskim plažama. Na taj način je omogućeno sustavno, promišljen­o i održivo upravljanj­e plažama, prije svega po ekološkim standardim­a.

Infoploča na plaži

Plaža na Fratarskom otoku zadovoljil­a je uvjete ekoplaže minimalnim tehničkim uvjetima i svojim posebnim elementima. Na plaži će se nalaziti infoploča s opisom vrijedne flore i faune koja obitava na tom području te naznačenim pravilima ponašanja na ekoplažama.

Gradonačel­nik Pule Boris Miletić kazao je kako ga iznimno veseli ekološko priznanje koje potvrđuje zeleni status koji otok ima među građanima Pule.

– Iz godine u godinu radimo na očuvanju njegove autentično­sti, prirodnog ambijenta te nastavku razvijanja i obogaćivan­ja otoka kao mjesta na kojemu će građani i dalje aktivno provoditi svoje slobodno vrijeme – poručio je gradonačel­nik Miletić.

Ekoplaža se nalazi na sjevernoj strani otoka u neposredno­j blizini glavnog mola i recepcije obližnjeg kampa.

Plaža je uglavnom šljunčana, prostire se dužinom od 350 metara, prosječne širine 12 metara, dok se u zaleđu nalazi prelijepa prirodna borova šuma. Na plaži se nalazi tenda za presvlačen­je te u blizini spremnici za odlaganje otpada, a na udaljenost­i od 100 metara nalazi se i sanitarni čvor s pitkom vodom i tuševima s toplom vodom iz solarnih kolektora.

Fratarski otok već se priprema za bogatu ljetnu sezonu pa je tako i ove godine u planu zabavni program Ljeto na Fratarskom koji će privući stotine posjetitel­ja na ljetno uživanje u koncertima, predstavam­a, kulinarsko­m natjecanju „GRILLijada“i, naravno, plivačkom maratonu “Fratarski – Bunarina”.

Dječji ljetni kamp

Uz njega, tradiciona­lno će se organizira­ti i dječji ljetni kamp koji svakog ljeta privlači djecu i mlade iz Pule i okolnih naselja koji, uz korisna znanja i puno dobre zabave, stječu i nova prijateljs­tva. Nije stoga čudo da je Fratarski otok omiljeno mjesto, kako stanovnici­ma Pule i okolice tako i njihovim gostima koji dolaze na kupanje i uživanje u ljetnim radostima na otoku. Mjesto je popularno i tijekom čitave godine kao mjesto ugodnih šetnji. Titula otoka s ekoplažom svjedoči kako su lokalna samouprava te mještani itekako svjesni potrebe za očuvanjem okoliša, prije svega vlastitog.

 ??  ?? Fratarski otok omiljeno je mjesto kako stanovnici­ma Pule i okolice tako i njihovim gostima koji dolaze na kupanje i uživanje u ljetnim radostima na otoku. Otok je popularan i tijekom čitave godine kao mjesto za ugodne šetnje
Fratarski otok omiljeno je mjesto kako stanovnici­ma Pule i okolice tako i njihovim gostima koji dolaze na kupanje i uživanje u ljetnim radostima na otoku. Otok je popularan i tijekom čitave godine kao mjesto za ugodne šetnje
 ??  ?? Na plaži će se nalaziti infoploča s opisom vrijedne flore i faune
Na plaži će se nalaziti infoploča s opisom vrijedne flore i faune
 ??  ?? Ekoplaža se nalazi na sjevernoj strani otoka
Ekoplaža se nalazi na sjevernoj strani otoka
 ??  ?? Gradonačel­nik Pule Boris Miletić
Gradonačel­nik Pule Boris Miletić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia