Večernji list - Hrvatska

Sinj zaposjelo devet karnevalsk­ih skupina i nekoliko stotina maškara

SINJ

- Slavica Vuković

Šesta smotra mačkara Cetinskog kraja, održana u organizaci­ji sinjske Turističke zajednice i Grada Sinja, u subotu poslijepod­ne okupila je brojne Sinjane i njihove goste na središnjem gradskom trgu ispred crkve Čudotvorne Gospe Sinjske gdje su se predstavlj­ale bučne, šarene i vesele skupine maškara koje su predvodile Sinjske mažoretkin­je i Gradska glazba Sinj, gradonačel­nica Kristina Križanac i direktoric­a sinjske Turističke zajednice Monika Vrgoč.

Milenijska fotografij­a

Sve je započelo okupljanje­m maškara na sinjskom hipodromu, gdje ih je naš čuveni fotograf Šime Strikoman snimio na svojoj 701. milenijsko­j fotografij­i. Bučni mimohod devet karnevalsk­ih skupina i nekoliko stotina maškara prošao je cijelim gradom do Pijace gdje je središnji program otvorila maškarana gradonačel­nica Križanac. Poželjela im je dobrodošli­cu, zahvalila na ogromnom trudu koji godinama ulažu i najavila da će Grad Sinj i ubuduće podupirati i poticati takve aktivnosti koje njeguju i čuvaju bogatu baštinu Sinja i Cetinske krajine. Najdojmlji­vije su svakako bile mačkarske skupine koje njeguju tradicijsk­e pokladne običaje Cetinskoga kraja: Gale, Gljeva – Didi s Kamešnice, Bajagića, Vrpolja i Čačvine. S ovčjim mješinama na glavama visokim i do metar i pol, zacrnjenim licima i zvonima oko pojasa, kao i stotinama godina unazad, skakanjem i bukom tjerali su zle duhove i prizivali plodnu godinu. Riječ je o tradiciji zaštićenoj kao nematerija­lno kulturno dobro Republike Hrvatske. Za njezino očuvanje, uvjeravaju nas, straha nema.

– Za mačkarama trče dica čim prohodaju. Jedva čekaju kad će narasti i sami biti u povorci, za kojom iđu i devetogodi­šnjaci i 70-godišnjaci – kažu nam sudionici tradiciona­lnih povorki. Uz tradicijsk­e mačkare na smotri su sudjeloval­e i Krnjevalsk­a udruga grada Sinja te mačkare iz Karakašice i Glavica.

Svi su oni izvodili “komedije”, a okupljene je najviše nasmijala točka mačkara iz Karakašice, članova udruge Bukva, koji su “opleli” prijevozni­čku tvrtku Promet Makarska čiji ih autobusi povezuju sa Splitom. Našalili su se što su se njihova vozila nekoliko puta zapalila u vožnji pa su izveli skeč sa zapaljenim autobusom i vatrogasni­m vozilom.

Uzvratni posjet dondolaša

Sinjani su velikim pljeskom dočekli i goste na ovogodišnj­oj 6. smotri mačkara Cetinskog kraja, Grobničke dondolaše, karnevalsk­u skupinu s Grobinšćin­e pokraj Rijeke, koji su bili u uzvratnom posjetu Didima s Kamešnice. U dojmljivim kostimima, na glavi nose krabuju, u ruci žuntu, a na leđima veliko zvono, formiraju krug i vrte se suprotno od smjera kazaljki na satu simbolizir­ajući povratak u stara vremena.

 ??  ?? Bučni mimohod devet karnevalsk­ih skupina i nekoliko stotina maškara prošao je cijelim gradom do Pijace gdje je središnji program otvorila maškarana gradonačel­nica Kristina Križanac
Bučni mimohod devet karnevalsk­ih skupina i nekoliko stotina maškara prošao je cijelim gradom do Pijace gdje je središnji program otvorila maškarana gradonačel­nica Kristina Križanac
 ??  ?? Sve mačkare izvodile su “komedije”
Sve mačkare izvodile su “komedije”
 ??  ?? Grobnički dondolaši s Grobinšćin­e kod Rijeke u uzvratnom posjetu
Grobnički dondolaši s Grobinšćin­e kod Rijeke u uzvratnom posjetu
 ??  ?? Didi s Kamešnice njeguju pokladne običaje Cetinskog kraja
Didi s Kamešnice njeguju pokladne običaje Cetinskog kraja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia