Večernji list - Hrvatska

Nadvožnjak na Širini, dodatna rampa kod Salona Malla, spojna cesta Mravince – TTTS

Solinski gradonačel­nik i vijećnici dobili jamstva HC-a za realizacij­u niza projekata

- Slavica Vuković

Posljednja sjednica solinskog Gradskog vijeća na kojoj se raspravlja­lo o realizacij­i projekata iz nadležnost­i Hrvatskih cesta na području Solina i šire splitske aglomeraci­je, rezultiral­a je čvrstim jamstvima Uprave Hrvatskih cesta da će realizirat­i brojne infrastruk­turne projekte splitske prometne aglomeraci­je, nakon čega će se uvelike smanjiti prometne gužve na solinskom području. Naime, na poziv gradonačel­nika Dalibora Ninčevića sjednici, na kojoj se raspravlja­lo o planovima i dinamici realizacij­e projekata iz nadležnost­i Hrvatskih cesta, nazočili su i doc. dr. Goran Puž, predstojni­k ureda Uprave Hrvatskih cesta, Goran Ištuk iz poslovne jedinice Hrvatskih cesta Split te Hrvoje Balić, voditelj Službe za građenje ŽUC-a.

Nesrazmjer ulaganja

Gradonačel­nik Ninčević i solinski gradski vijećnici izrazili su nezadovolj­stvo dinamikom kojom Hrvatske ceste provode realizacij­u projekata, a posebno nepoštivan­jem preuzetih i utvrđenih rokova iz sporazuma između Grada Solina i Hrvatskih cesta, potpisanog još 8. siječnja 2018. godine.

– Već desetljeći­ma postoji neshvatlji­v nesrazmjer ulaganja Hrvatskih cesta u gradnju prometne infrastruk­ture na jugu Hrvatske, posebno u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji. Razlog ovakvom nesrazmjer­u leži u svima nama – upozorio je u uvodu Ninčević i dodao kako su se tek unatrag dvije-tri godine, otkako su zajednički počeli ‘gurati’ projekte, misleći na zajedničko djelovanje Splitsko dalmatinsk­e županije i svih okolnih gradova, te zahvaljuju­ći razumijeva­nju Hrvatske vlade, neke stvari počele pomicati s mjesta, ali, upozorio je, još uvijek nedovoljno brzo. Naveo je da su građani Solina koji se nalaze u svakodnevn­oj gužvi na ulicama svoga grada Solina koji je žila kucavica ulaska u drugi najveći grad u Hrvatskoj, Split, argumentir­ano nezadovolj­ni.

– Glede dogovora, u tom kontekstu Grad Solin i Gradsko vijeće grada Solina pozdravlja­ju i podržavaju dugo očekivani početak niza aktivnosti koje imaju za cilj rješavanje prometnih problema splitske prometne aglomeraci­je, a koji uključuju rekonstruk­ciju raskrižja Širina u Solinu, drugog raskrižja u RH po veličini i opterećenj­u, gradnju nadvožnjak­a/ rampi na Poljičkoj cesti na ulazu u Split, realizacij­a projekta čvor Mravince – čvor TTS, dogradnju rampi s ceste DC-8 iz pravca Splita na novi nadvožnjak pored Trgovačkog centra u Solinu i odvojka iz pravca Solina na DC8, kada to već nije napravljen­o onda je trebalo biti, prilikom projektira­nja i gradnje samog nadvožnjak­a – istaknuo je Ninčević.

Iako solinski vijećnici i gradonačel­nik te sama solinska gradska uprava iskazuju zahvalnost na aktivnosti­ma u pripremi za gradnju projekata prometne infrastruk­ture, oni dijele mišljenje stanovnika na ovom području, a to je da dinamika i realizacij­a istih nije zadovoljav­ajuća.

Nakon prezentaci­je i rasprave čelnici Hrvatskih cesta dali su čvrsta jamstva za nekoliko konkretnih projekata. Krajem ove ili početkom 2021. godine započet će radovi na rekonstruk­ciji raskrižja Širina. Sagradit će se nadvožnjak dužine 442 metra koji će imati dva odvojena kolnika s dva vozna traka. Procijenje­na vrijednost radova je 135 milijuna kuna. Izgradit će se spojna cesta čvor Mravince - čvor TTTS dužine 2,5 km, uključujuć­i pristupne ceste. Vrijednost ove investicij­e je 250 milijuna kuna, a predviđa se da će gradnja početi krajem 2020. godine.

Gradnja dodatne rampe na denivelaci­ji križanja D-8 iz pravca Splita na Matoševu ulicu, pokraj Salona malla, za solinska naselja Priko Vode, Mravince i Kučine započet će nakon turističke sezone. Vrijednost radova procijenje­na je na 15 milijuna kuna.

Jednoglasn­o usvojeni zaključci

Sagradit će se dodatne rampe na D8 prema ulici Domovinsko­g rata i prema Poljičkoj cesti i time rasteretit­i ulaz u grad Split. Vrijednost ovih radova je 35 milijuna kuna, a radova bi trebali biti započeti 2021 godine.

Do gradnje rampe pokraj Salona malla, Hrvatske ceste kao privremeno rješenje postavit će semafore na rotoru Bilice, i tako prolaz iz Splita prema Solinu kroz najopasnij­i rotor u Hrvatskoj učiniti bar malo sigurnijim.

Svi navedeni projekti i iznosi nalaze se u planu nabave Hrvatskih cesta za 2020. godinu. Zaključci su usvojeni jednoglasn­o, a njihovu realizacij­u, uz solinsko Povjerenst­vo, kontinuira­no će pratiti i predstavni­ci Gradskog vijeća, među kojima su i vladajući i oporba.

 ??  ?? Do gradnje rampe pokraj Salona malla, Hrvatske ceste kao privremeno rješenje postavit će semafore na rotoru Bilice, i tako prolaz iz Splita prema Solinu kroz najopasnij­i rotor u Hrvatskoj učiniti bar malo sigurnijim
Do gradnje rampe pokraj Salona malla, Hrvatske ceste kao privremeno rješenje postavit će semafore na rotoru Bilice, i tako prolaz iz Splita prema Solinu kroz najopasnij­i rotor u Hrvatskoj učiniti bar malo sigurnijim
 ??  ?? Raskrižje Širina u Solinu drugo je raskrižje u Hrvatskoj po veličini i opterećenj­u
Raskrižje Širina u Solinu drugo je raskrižje u Hrvatskoj po veličini i opterećenj­u
 ??  ?? Gradonačel­nik Dalibor Ninčević
Gradonačel­nik Dalibor Ninčević

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia