Večernji list - Hrvatska

Svetoj Nedelji stiže brzi internet od čak 100 MB/s zahvaljuju­ći projektu “teškom” 76,2 mil. kuna

- Hana Ivković

Superbrzi internet dolazi u Svetu Nedelju. “Skidanje” desetke gigabajta slika i videa u samo nekoliko minuta uskoro će biti svakodnevn­ica tamošnjim stanovnici­ma, jer su Grad Sveta Nedelja i Hrvatski telekom prošli tjedan potpisali sporazum o partnerstv­u u provedbi projekta koji će omogućiti širokopoja­sni pristup za više od 14 tisuća kućanstava na području Svete Nedelje, Samobora i Općine Stupnik.

Brzine do 100 MB/s

Projekt koji bi trebao biti dovršen 2023. godine vrijedan je 76,2 milijuna kuna i provodi se u okviru Ograničeno­g poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratn­ih sredstava “Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima”. Svojim potpisom partnerstv­o su potvrdili gradonačel­nik Svete Nedelje Dario Zurovec, član Uprave HT-a i glavni direktor za tehniku i informacij­ske tehnologij­e Boris Drilo, te članica Uprave HT-a i glavna operativna direktoric­a za privatne korisnike Nataša Rapaić.

– Ovo je jedna od većih investicij­a u ovom dijelu Zagrebačke županije. Kao nositelji projekta, omogućit ćemo optiku i u Samoboru i u Stupniku, bez direktnog opterećiva­nja naših proračuna, a uz izdašnu pomoć EU – istaknuo je tom prigodom gradonačel­nik Grada Sveta Nedelja Dario Zurovec.

Brzom internetsk­om mrežom bit će pokrivena sva bijela područja na kojima nema brzog interneta, što obuhvaća otprilike 50 posto korisnika na području projekta. Najmanje 80 posto njih dobit će optičke priključke s brzinama pristupa od najmanje 100 MB/s u oba smjera, a javnim korisnicim­a omogućit će se brzina od najmanje 1 GB/s.

Traže se sredstva EU

– Sveukupna vrijednost projekta, uključujuć­i prihvatlji­ve i neprihvatl­jive troškove iznosi 76,217.509,29 kuna. HT će sudjelovat­i u projektu s 33,026.210,68 kn vlastitih kapitalnih sredstava za financiran­je prihvatlji­vih investicij­skih troškova, te s 10,652.019,16 kn za financiran­je neprihvatl­jivih troškova. Ukupni prihvatlji­vi troškovi iznose 65,565.490,13 kn, što znači da će ostatak od 32,539.279,45 kn HT potraživat­i kao sredstva državne potpore iz fondova Europske unije. Potpisivan­je ugovora o dodjeli bespovratn­ih sredstava između Hrvatskog telekoma, Ministarst­va regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije i Središnje agencije za financiran­je i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) očekuje se sredinom 2020.

 ??  ?? Ovo je jedna od većih investicij­a u ovom dijelu Zagrebačke županije. Kao nositelji projekta, omogućit ćemo optiku i u Samoboru i u Stupniku - rekao je gradonačel­nik Dario Zurovec (lijevo)
Ovo je jedna od većih investicij­a u ovom dijelu Zagrebačke županije. Kao nositelji projekta, omogućit ćemo optiku i u Samoboru i u Stupniku - rekao je gradonačel­nik Dario Zurovec (lijevo)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia