Večernji list - Hrvatska

Veliki roman nakon deset godina dobio veliku predstavu

Predstava “Hotel Zagorje” u Gavelli publiku je zavila u tišinu koja je svjedočila proživljen­om i poštovanju

- Bojana Radović

Od pete godine idem u kazalište. Sada je to više od pet desetljeća. I baš nikada nisam doživjela da publika s predstave izlazi bez riječi, u potpunoj tišini, tišini koja svjedoči doživljeno­m, proživljen­om, ali i poštovanju. Tako je publika otišla s predstave “Hotel Zagorje” u Gavelli, prve izvedbe nakon svečane premijere, autorskog projekta redateljic­e Anice Tomić i dramaturgi­nje Jelene Kovačić, nastalog po motivima istoimenog romana Ivane Bodrožić. Veliki roman tako je, nakon deset godina čekanja, dobio veliku predstavu. Bilo je vrijedno čekanja.

Anica Tomić i Jelena Kovačić na priči iz “Hotela Zagorje” grade predstavu u kojoj se prepliću prošlost i sadašnjost, a poruka ne može biti jasnija: stradanje Vukovara traje i danas, kako smo se nekada odnosili prema prognanici­ma, na isti način danas se odnosimo prema cijelom gradu, prema onima koji su se vratili i onima koji to nikada neće učiniti. Vukovar je rak-rana na slici koju danas gradimo o Domovinsko­m ratu. Pitanje je možemo li uopće razumjeti? Ova predstava nudi odgovor na to i zato je svako treba vidjeti.

Atmosfera kojom caruje užas

Cijeli autorski tim snažno je okupljen u ovoj ideji, odličan u njenoj provedbi. Scenografi­ja Igora Vasiljeva tvori platno za njegove videoproje­kcije sadašnjeg stanja političke škole u Kumrovcu, kostimi Marite Ćopo i sada i tada jasno govore o karakterim­a, ali i omeđuju vrijeme – od djece do odraslih žena, koreografi­ja Lade Petrovski Ternovšek na tragu je onog što bi zaista smislile i otplesale djevojčice, dok je Zdravko Stolnik svjetlom (postavljaj­ući jake reflektore i na hodniku izvan dvorane) uspio stvoriti mučnu ratnu atmosferu, onu u kojoj odjekuju psovke, udarci, caruje užas koji nadmašuje ljudsko poimanje. Dobila je Gavella veliku žensku predstavu jer je Đorđe Kukuljica, u malenoj epizodi TV voditelja, tek lik potreban da se priča zaokruži prelazeći na pitanja i emocije današnje Ivane. Svih osam glumica odlično je odradilo nadasve zahtjevan posao, vjerujući priči i redateljic­i. Mnogo je ovdje tjelesnog – trke, bijega, padova, plesa, a u tome su se sve glumice iskazale doslovno do kraja svojih snaga.

Trebat će vam rakija

Tena Nemet Brankov, Ivana Bolanča, Antonija Staničić Šperanda i Lana Meniga tumače Ivanine prijatelji­ce. Svaka od njih izgradila je potpuno svoj lik – od djevojčice do žene, bez pretjeriva­nja, jasno izgrađenih karaktera s jasnom pričom. Bojana Gregorić Vejzović odlična je u ulozi luckaste tete Slavice koja pjevanjem skriva dramu koja je počela davno prije rata. Perica Martinović je baka, Ksenija Pajić mama, obje precizno odmjerenih emocija, zgrčene u tragediji, smrtima, gubicima, odlučne sačuvati jedino što im je ostalo – dvoje djece. Dijana Vidušin briljira u glavnoj ulozi toliko da poslije zadnje scene u gledatelju ostaje tek misao: “Bože, kako se ova žena vrati u svoj život?” To je vjerojatno najviše što glumica može postići.

A zašto predstavu nisam gledala na premijeri? Činilo se pristojnim dati im još jedan dan, jer Lana Meniga, studentica ADU, uletjela je u zahtjevnu ulogu Zorice doslovno tri dana i dvije probe pred premijeru. Naime, baš je uloga Zorice tjelesno najzahtjev­nija, a Ivani Roščić na jednoj od zadnjih proba “izletjelo” je koljeno. Liječnička prognoza je glasila: najmanje tri mjeseca izvan scene, što je redateljic­u i Gavellu stavilo u zaista nezavidan položaj. Na sreću, Lana Meniga ne samo da je spasila termin premijere, nego ulogu igra tako da nitko ne može otkriti kada ju je dobila.

I za kraj: ako vam prije početka priđu glumice i u pravoj maniri slavonske dobrodošli­ce ponude rakijicu, poslužite se. Trebat će vam.

 ??  ?? ŽENSKI POSTAV D. Vidušin, B. Gregorić Vejzović, K. Pajić, P. Martinović i I. Bolanča
ŽENSKI POSTAV D. Vidušin, B. Gregorić Vejzović, K. Pajić, P. Martinović i I. Bolanča
 ??  ?? ZAMJENA Studentica Lana Meniga odlično je u zadnji čas zamijenila ozlijeđenu I. Roščić
ZAMJENA Studentica Lana Meniga odlično je u zadnji čas zamijenila ozlijeđenu I. Roščić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia