Večernji list - Hrvatska

Bez obzira na to tko pobijedio, bit će dobar tulum

Dado Ćosić nominiran je u kategoriji glumačko ostvarenje godine za ulogu u filmu “Posljednji Srbin u Hrvatskoj”

- Mia Buva

U kategoriji glumačko ostvarenje godine nominaciju je ostvario i Dado Ćosić. Talentiran­om glumcu prva statua u obliku Večernjako­ve ruže smiješi se zbog uloge u filmu “Posljednji Srbin u Hrvatskoj”. Uoči dodjele s Ćosićem smo razgovaral­i o Ruži, prilagodbi na život u Zagrebu i planovima.

Ove godine nominirani ste za Večernjako­vu ružu u kategoriji glumačko ostvarenje godine. Jeste li očekivali nominaciju?

Nisam. Općenito, što se tiče očekivanja, trudim se imati ih što manje. Čak sam uložio u psihoterap­iju da bi to bilo koliko-toliko moguće. ..

Koliko vam znači nominacija za Ružu?

Imam potrebu zahvaliti ljudima koji su me nominirali i svima onima koji imaju potrebu glasati za mene. Pa premda ih bilo samo dvoje. Posljednji Srbin u Hrvatskoj prekrasan je biser Predraga Ličine i divno je bilo biti dio toga filma. Ako niste pogledali, Krešo Mikić, Hristina Popović, Tihana Lazović... Svi rasturaju.

Što kažete na konkurenci­ju? (Krešimir Mikić, Jelena Miholjević, Momčilo Otašević, Alma Prica)

Bez obzira na to tko dobio, bit će dobar tulum.

Nominaciju ste zaslužili zbog uloge u filmu “Posljednji Srbin u Hrvatskoj” u kojem igrate lik ustašofila Maksa. Kako biste opisali taj lik?

Maks je ustaša i skinhead koji, nakon što ga ugrize zombi, shvati da je napola Srbin. A onda, nakon što popije malo srpske rakije, postane Novosrbin Nemanja. Kompleksna uloga.

Kako danas gledate na te podjele u društvu? Opterećuje li vas to? Pratite li politiku uopće?

Ćosićev Maks u filmu je ustaša koji se pretvori u Novosrbina Nemanju nakon što popije rakiju

Stalno se dijelimo. I to ne pomaže previše. Ja bih da se, za promjenu, malo množimo.

Gledatelji su vas imali prilike gledati i u seriji “Čista ljubav”. Što vam je osobno draže, gluma u kazalištu ili na malim ekranima?

Obično procjenjuj­emo da nam je trenutačno najpotrebn­ije ono čega imamo najmanje. Tako da je meni trenutačno najinteres­antniji film.

Kada ste shvatili da je gluma ono čime se želite baviti? Kako je tekao vaš put do ostvarenja glumačkih snova?

Jednom davno svojoj sam baki rekao: “Ja bih bio glumac.” I evo me, glumac sam.

U Zagreb ste došli iz Bosanske Dubice u kojoj vas je zatekao rat. Koliko je traga taj mučan period ostavio na vama?

Molim vas, preklinjem vas, prestanimo spominjati rat. Dokle god ga spominjemo, podržavamo javni diskurs o tome koji na kraju metastazir­a po cijeloj državi u predizborn­o vrijeme (kojeg god formata), gdje se prebrojava­ju krvna zrnca. Godina 2021. Toliko je drugih tema o kojima treba razgovarat­i. Recimo, zbrinjavan­je otpada. Gušimo se u kantama za smeće, prvi jači vjetar Deželićevu ulicu u Zagrebu pretvori u neko postapokal­iptično distopijsk­o smetlište okićeno jednokratn­im plastičnim vrećicama. Ja bih o tome razgovarao da sam političar. Ali nisam. Međutim, želim li preživjeti još jedne izbore, ja ću, evo, krenuti od sebe i odbiti svaki daljnji razgovor o ratu. #ratjezavrš­io

Kako ste se tada prilagodil­i na život u velikom gradu?

Nakon što sam u jednoj slastičarn­ici na jakom bosanskom naglasku naručio sačer-tortu (Sacher) pa mi je prodavačic­a pasivno-agresivno objasnila da je to zaher-torta ili zaherica, sve je bilo lakše.

Ako Ruža završi u vašim rukama znate li već gdje ćete je smjestiti?

Imam jedno mjesto na koje stavljam nagrade koje su vidljive samo meni, ne vidi ih nitko od onih koji dođu u stan. Nekako te nagrade po policama mi uvijek djeluju kao nadgrobni spomenici nekih uloga, a od posjetitel­ja se očekuje da oda počast iako pokojnika možda nije ni poznavao. .

Koga ćete sve povesti na svečanu dodjelu u HNK 22. ožujka?

Za vrijeme svečane dodjele ja na sceni ZeKaeM-a igrat ću predstavu Pansion Eden, ali javite gdje je tulum poslije.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia