Večernji list - Hrvatska

Ljutiti Bjelica: Što da pričam kad sve znate, brate mili

Osijek neosvojiv Domaćin je pobijedio Dinamo 1:0 golom Marića

- Gradimir Đukarić

Osijek je u zanimljivo­m derbiju slavio protiv Dinama 1:0 (0:0) i nastavio niz bez poraza pred svojim navijačima. Gradski vrt nije “pao” već 378 dana.

Utakmica je bila živa, dobrog tempa, bez mnogo šansi, ali opet zanimljiva s dva dosuđena kaznena udarca, od kojih je jedan poništen nakon sugestije VAR-a te čak dva isključenj­a. Oba Dinamovih igrača. Uvertira utakmice bila je “vruća”, a očito će se i nakon nje još vući repovi. Barem ako je suditi po reakciji Nenada Bjelice koji također nije dočekao kraj utakmice na klupi. Naime, trener Dinama po završetku utakmice nije krio ogorčenje i na svaki novinarski upit davao je isti odgovor.

Poništen 11-erac za Dinamo

– Nemam komentar na vaše pitanje – uporno je ponavljao Bjelica koji je i tijekom utakmice bio prilično nervozan.

A nakon što je ljutito i peti put izrekao istu rečenicu povukao se u svlačionic­u usput dodavši: “Što da vam kažem kad sve znate”.

Trener Osijeka Ivica Kulešević na prepad je pokušao doći do pogotka s dvojicom napadača u formaciji, odnosno četvoricom igrača izrazito ofenzivnih sklonosti.

– Ovo je vjerojatno bio najofenziv­niji sustav u kojem je netko istrčao protiv Dinama. Na kraju teška, ali zaslužena pobjeda – kazao je trener Osijeka.

Takva formacija ostavila je, međutim, Osijek s “manjkom” igrača u veznom redu, što je Dinamo pokušavao iskoristit­i. Nije dugo trebalo prije nego što se još jednom pokazala opravdanos­t uvođenja videotehno­logije u Prvu HNL. Jer da nije VAR-a koji je u 21 spasio Osijek loše sudačke odluke bilo bi još “municije” u “ratu” snimkama između Gradskog vrta i Maksimira koji se vodio u uvertiri utakmice. Nakon prekršaja veznjaka domaćih Žapera nad Dinamovim kapetanom Ademijem sudac Zebec označio je kazneni udarac za Dinamo. Bruno Petković se već namještao izvesti kazneni udarac, međutim nakon sugestije “velikog brata” sudac je korigirao svoju odluku i preinačio je u slobodni udarac na rubu kaznenog prostora gdje se prekršaj i bio dogodio.

Nije bilo mnogo prilika, Dinamo je bio najbliži pogotku nakon Perićeva udarca glavom poslije kojeg je vratar domaćih Ivušić morao vaditi loptu ispod same grede, a na isteku prvog dijela Ndockyt je upropastio najbolju Osijekovu priliku nakon što ga je odličnom loptom Škorić izbacio pred Livakovića. Na tribinama je bilo 6450 navijača, uključujuć­i i prvog čovjeka hrvatskog nogometa Davora Šukera, a to je bio drugi najbrojnij­i posjet Gradskom vrtu ove sezone. Uoči utakmice Kohorta je zapalila atmosferu korteom kroz grad, a ni broj BBB-a na sjevernoj tribini odavno nije bio toliki. Razlog tome je očit, 20 godina od povratka imena Dinamo, što je i obilježeno razvijanje­m dvaju velikih transparen­ata.

VAR opet bio presudan

Utakmica se okrenula u korist Osijeka nakon što su u 66. minuti domaćini dobili brojčanu premoć nakon isključenj­a Emira Dilavera, što su bijelo-plavi relativno brzo i iskoristil­i. U 76. minuti Perić je srušio Marića u kaznenom prostoru i Zebec je opet dosudio jedanaeste­rac, ali ovaj put mu je VAR dao za pravo. Iako je nepisano pravilo da kazneni udarac ne izvodi nogometaš na kojem je prekršaj napravljen, Marić je napravio iznimku. Najbolji strijelac Prve HNL bio je siguran za svoj već 16. prvenstven­i pogodak, čime se odvojio od konkurenci­je na ljestvici najboljih golgetera. Brojčano nadmoćniji Osijek, koji je od 88. minute imao i dva igrača više jer se Dinamov tragičar Perić ozlijedio, a Nenad Bjelica već potrošio sve zamjene, imao je priliku zaključiti utakmicu, ali Livaković je sjajnim intervenci­jama u dva navrata spasio svoju momčad težeg poraza. Na kraju je Dinamo ostao i s tri igrača manje jer je Stojanović duboko u sudačkoj nadoknadi zaradio drugi žuti karton nakon što je prekršajem zaustavio kontranapa­d Osijeka, ali i bez trenera nakon što je zbog žestokog prigovora sucu na tribine poslan i Nenad Bjelica.

Dinamo je utakmicu završio i bez dvojice igrača, pocrvenjel­i su Dilaver i Stojanović Ovo je bio najofenziv­niji sustav u kojem je netko istrčao protiv Dinama, rekao je Kulešević

 ??  ?? SLAVLJE OSJEČANA Mirko Marić bio je strijelac jedinog pogotka u jučerašnje­m derbiju u Gradskom vrtu
SLAVLJE OSJEČANA Mirko Marić bio je strijelac jedinog pogotka u jučerašnje­m derbiju u Gradskom vrtu
 ??  ?? TRENERI Ivica Kulešević jučer je nadmudrio Nenada Bjelicu
TRENERI Ivica Kulešević jučer je nadmudrio Nenada Bjelicu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia