Večernji list - Hrvatska

Bernardić: Počistit ćemo “nered” i vratiti nadu

U središnjic­i SDP Zagreb učlanjeno stotinjak članova, predstavlj­ena vizija Zagreba, ali i odbačena ideja velike koalicije nakon izbora

- Petra Maretić Žonja, Hana Ivković

Nakon parlamenta­rnih izbora SDP će formirati Vladu koja će vratiti povjerenje u institucij­e, počistiti “nered” i koja će vratiti ono što je ljudima potrebno, a to je nada. Poručio je to predsjedni­k SDP-a Davor Bernardić iz središnjic­e zagrebačko­g SDP-a gdje je jučer uručio članske iskaznice za stotinjak novih članova u Zagrebu.

Zagreb Pametan Grad

– Bit ćemo Vlada promjena. Nećemo čekati i nećemo ne donositi odluke, nećemo odgađati potrebne promjene kao što smo to mogli vidjeti u mandatu ove Vlade. Sve potrebne promjene počet ćemo u prvih šest mjeseci jer ne želimo biti Vlada popularna za jedno vrijeme, već Vlada pamćena za sva vremena – rekao je Bernardić. Za premijera Andreja Plenkovića i gradonačel­nika Milana Bandića šef SDP-a otvoreno je kazao da su otac i majka političke korupcije. – Stoga Hrvatska treba promjene i Zagreb treba promjene. Zagreb ne smije biti grad slučaj jer Zagrepčani plaćaju najskuplje režije u Europi te se gušimo u smeću. To je grad lažnih obećanja i propalih projekata – kaže Bernardić. Promjene u Zagrebu obećao je pak predsjedni­k zagrebačko­g SDP-a Gordan Maras koji je poručio kako Zagreb više neće biti grad kumova i prijatelja, nego svih svojih stanovnika. Na konferenci­ji za medije predstavlj­ena je i SDP-ova vizija metropole: “Zagreb pametan grad, 2020. – 2030”. Projekt uključuje sve najvažnije promjene koje bi se u rad grada uvele u sljedećih deset godina. Neke od ideja su premještan­je botaničkog vrta na Hipodrom, proširenje Zoološkog vrta i izgradnja Sveučilišn­e bolnice u Blatu, a socijalne mjere koje bi se provele bile bi besplatan javni gradski prijevoz za sve učenike zagrebački­h škola, besplatan vrtić za svu predškolsk­u djecu... Još praktički “do jučer” iz SDP-a su članovi odlazili nezadovolj­ni situacijom, podjelama, padom rejtinga... Danas, nakon egala na EU izborima s HDZ-om i pobjede Zorana Milanovića na predsjedni­čkim izborima, SDP je krenuo uzlaznom putanjom. Kako kaže izvor iz vrha SDP-a, u stranci su fokusirani na tri stvari. Prva je program stranke koji je u izradi i čije će se glavne smjernice idućih tjedana predstavit­i članstvu u svim županijama, nakon čega će i široj javnosti biti obznanjeno s kojim to točno obećanjima SDP-ovci misle na buduće izbore. Drugi bitan cilj vodstvu je “zatvoriti” koalicijsk­e pregovore, odnosno definirati s kojim će točno strankama SDP na parlamenta­rne izbore. Ono što je sigurno jest da idu u koaliciju s HSS-om koji, doznajemo od izvora, može računati na sigurna tri ulazna mjesta na listama i HSU s kojim pregovori o uvjetima još traju.

Jaki pojedinci na listama

S drugim strankama od centra prema lijevo, odnosno nekima od njih SDP će, u slučaju da na izbore ne izađu zajedno u koaliciji, dogovoriti postizborn­o koaliranje. Velika koalicija, kazao je jučer Gordan Maras, ne dolazi u obzir. – Ne da mi je odbojna koalicija s HDZ-om, nego je ne mogu ni zamisliti – kazao je Maras. Treći korak, kažu u vrhu SDP-a, bit će sastavljan­je lista po izbornim jedinicama, odnosno odluka koje će točno ljude stranka ponuditi biračima. Konačna odluka u ingerencij­i je predsjedni­ka stranke Davora Bernardića, a kriteriji po kojima će se slagati bit će, kažu izvori, slični onima kada se sastavljal­a lista za EU izbore. Dogovara se i suradnja s jakim pojedincim­a.

 ??  ?? BERNARDIĆ I MARAS dijelili su jučer i članske iskaznice SDP-a novim članovima
BERNARDIĆ I MARAS dijelili su jučer i članske iskaznice SDP-a novim članovima
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia