Večernji list - Hrvatska

7d a n 4,7

GONG bi mogao nadgledati i stranačke izbore

- (Božena Matijević)

Dio HDZ-a pokrenuo je inicijativ­u HONG (HDZ-ovci organizira­no nadgledaju glasovanje). Što kažete na to da i političke stranke moraju organizira­ti nadziranje svojih izbora?

Kao politologu to mi nije čudno jer su natjecanja unutar takvih zajednica, kao što su političke stranke, često puno nabijenija emocijama, a pritom se koriste i one metode koje se čak ne koriste u suparnički­m natjecanji­ma između stranaka. I nije to obilježje samo HDZ-a, ima toga u svim političkim strankama. Uostalom, u dosadašnjo­j povijesti izbora u Hrvatskoj neke od najgorih stvari događale su se upravo na unutarstra­načkim izborima, a ne onim međustrana­čkim. U tome ima ono nešto bazično, ljudsko – uvijek vas više ljuti vaš čovjek. A taj naziv HONG svjedoči da je GONG postao neko opće mjesto, simbol za nadziranje izbora, što je i kompliment i odgovornos­t, iako GONG već godinama izbore ne nadzire u tolikoj mjeri kao prije.

U HDZ-u će se glasati po principu “jedan član – jedan glas”, no što kažete na tvrdnje da HDZ nema toliki broj članova koliko ističe?

HDZ je u početku bio masovna stranka. No postoje problemi pri vođenju ažurirane evidencije o članstvu, i to u svim strankama, jer ima onih koji su se davno učlanili, a sad su već i zaboravili da su članovi neke stranke. Naravno, stranke vole imati što više članova, ali čak i da vrlo uredno vodite evidenciju, ne možete u svakom trenutku znati jesu li u tom trenutku svi s popisa baš i članovi. Evidencije su zastarjele. Naše stranke ne gledaju strogo na plaćanje članarine, a upravo to može biti vrlo pouzdan pokazatelj koliko stranka u svakom trenutku ima članova.

Da neka politička stranka pozove GONG da nadzire njihove unutarstra­načke izbore, biste li pristali?

Prije desetak dana na sjednici Vijeća GONG-a netko od kolega u šali je kazao: “Što mislite da HDZ-u predložimo da nas pozovu da nadziremo njihov izbore”, pa se povela rasprava o tome. Ne vidim ništa problemati­čno u tome. Bilo bi zanimljivo da neka stranka to stvarno i napravi i pozove GONG. Mi bismo to mogli napraviti.

 ??  ??
 ??  ?? Danas je naša odgovornos­t u tome da se nijedan građanin naše države ne osjeća diskrimini­ranim ili isključeni­m
PREDSJEDNI­K ZORAN MILANOVIĆ NA INAUGURACI­JI
Danas je naša odgovornos­t u tome da se nijedan građanin naše države ne osjeća diskrimini­ranim ili isključeni­m PREDSJEDNI­K ZORAN MILANOVIĆ NA INAUGURACI­JI
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia