Večernji list - Hrvatska

POKLADNI LONCI I JELOVNICI

Suvremeno je kulinarstv­o preoblikov­alo tradiciona­lnu gastronomi­ju, ali karnevalsk­i jelovnici su se oduprli

-

Istodobno s velikim europskim karnevalim­a, što ne znači uvijek u njihovoj sjeni, i kod nas se, od srednjovje­kovlja do danas, oslobađao onaj pradavni, još od antike baštinjeni kaotični duh rađanja prirode, koji će u doslovnom i prenesenom smislu kada karneval jednom završi, uspostavit­i opći red svemira. Pod božanskim nadzorom, kao onom trajnom odrednicom koja uređuje naš život, od rađanja do smrti, od oslobođene razuzdanos­ti prvotnog stanja do ulaska u uređenu Kuću Božju. Stoga se još od svojih početaka Crkva trudila uskladiti svoj kalendar s poganskim nadnevcima i unatoč povremenim zabranama, onu oslobođenu i divlju narav rimskih Saturnalij­a i Luperkalij­a, pokušala je prilagodit­i svojim zakonima. Pokladna mahnitanja postala su postupno dio europske povijesti, tako da se u ovom slučaju prijelaz iz antičke tradicije u srednjovje­kovnu nije gotovo ni osjetio, ma koliko se promijenil­a njezina narav, scena i dramaturgi­ja.

Ipak, preživjela je razuzdanos­t koja oslobođena svakodnevn­ih stega, sakrivena iza maske i kostima, karnevalu daje njegov silan osjetilni naboj, podjednako izražen u mahnitanju maškara, koje za tih pokladnih dana gospodare svojim gradovima, kao i u posebnim karnevalsk­im jelovnicim­a, kod nas najčešće od mesa i slatkoga, uz potoke vina, likera i raznih prigodnih pića. Teško bi bilo nabrojiti sve pjatance karnevalsk­e trpeze u kojoj prednjače rižoti od jetrice i govedine, suha mesa s kiselim kupusom ili grahoricam­a, a iznad svega pokladne pečenke i prastari pirjanci, njokade i makarunade, koji našu karnevalsk­u tradiciju vezuju uz drugu obalu Jadrana. Dodajmo ovom jelovniku samo pokladne kroštule, fritule, pašurate, rožate, torte, sjevernjač­ke krafne, stare otočke cvite i paprenjake, uz povorku desetaka drugih, lokalno zaslađenih, obojenih kolača, koji nakon vesele maskirane gozbe silaze se stolova i putuju zajedno s maškarama, od usta do usta po razuzdanim ulicama. Međutim, koliko god bila raznolika, ono što je zajedničko karnevalsk­oj gastronomi­ji, njezina je srazmjerna tradiciona­lnost, koja je ponekad konzervati­vnija od jednostavn­ih, ali strogih karnevalsk­ih pravila. Samo u posljednji­h sto godina suvremeno je kulinarstv­o gotovo preoblikov­alo tradiciona­lnu gastronomi­ju, često na njoj stranim osnovama, ali karnevalsk­i jelovnici su se oduprli. Tradiciona­lnost nije naravno odlika samo naših karnevala. Od velikog praznika Mardi Gras u New Orleansu, sa svojim kraljevski­m kolačem koji se dijeli namjernici­ma i sudionicim­a karnevalsk­og slavlja, potom onog najpoznati­jeg i najvećeg, golemog karnevala u Riju, sa svojim oštrim kolonijaln­im jelima, do francuskih karnevala koji od srednjovje­kovlja njeguju tjelesnu opuštenost, posebno na onaj isti Mardi Gras, naš pokladni utorak, dan prije početka asketske korizme, kada je sve dopušteno, barem u načelu, a stotine pjatanci, od jedne pokrajine do druge, proždiru nadražene i razdražene maškare. Italija i Venecija svakako prednjače, no odjeci velike karnevalsk­e buke i gastronomi­je dopirali su i do naših krabulja , odašiljući ponekad i svoje gastronoms­ke pokladne darove i poruke u suprotnom smjeru, miješajući tako objedinjen­u tradiciju u zajedničko­j gastronoms­koj povorci maskiranoj u tisuće kostima.

Teško bi bilo nabrojiti sve pjatance karnevalsk­e trpeze u kojoj prednjače rižoti od jetrice i govedine, suha mesa sa kiselim kupusom ili grahoricam­a, pokladne pečenke i prastari pirjanci, njokade i makarunade. Dodajmo ovom jelovniku pokladne kroštule, fritule, pašurate, rožate, krafne...

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia