Večernji list - Hrvatska

Dalić: Bjelica bi mogao voditi Real Madrid ili Barcelonu i bio bi prvak

Izbornici HNS-a i Dinamov trener gostovali na Konferenci­ji na KIF-u

- Tomislav Dasović

Razgovaraj­ući s izbornikom Zlatkom Dalićem nakon jučerašnje­ga nastupa na Kineziološ­kom fakultetu o budućnosti hrvatskoga nogometa, indirektno smo otkrili popis reprezenta­tivaca za EP 2020. Naime, najprije smo pitali Dalića hoće li primjerice prvi strijelac Prve HNL Mirko Marić biti na listi za turnir u Dohi u ožujku, na što je izbornik između redaka dao naslutiti da – neće.

Hrvati i nogomet 2030.

– U Dohu ću voditi 23 igrača, a o pojedincim­a ne mogu razgovarat­i. Sada imamo i reprezenta­ciju do 23 godine koja će u ožujku igrati u Dubaiju. Ja svoj kadar neću širiti, neću lutati, nemam potrebu za tim. Vidjet ćemo što će biti s Perišićem kojega ću 18. ožujka posjetiti u Münchenu. Razgovaram­o s Igorom Bišćanom u vezi Brekala. Meni je Brekalo važan, ali važniji je u ovom trenutku rezultat mlade reprezenta­cije koja nastupa u kvalifikac­ijama za EP (27. ožujka sa Škotskom u gostima, 31. ožujka s Litvom doma, nap. a.). Zato bi Brekalo išao s mladom reprezenta­cijom, no i o tome ćemo s njim razgovarat­i. Ja razumijem da se pojavljuju novi igrači, ali neću raditi pogrešku i ići puno u širinu. Okosnica će biti igrači koji su nastupali u kvalifikac­ijama za EP. Tim dečkima držim pozicije. Naravno da oni moraju biti u formi, zdravi i igrati – kazao je Dalić.

Dodao je kako je nakon ozljede Perića otvorena jedna stoperska pozicija (Lovren, Vida i Ćaleta-Car su sigurni) te će četvrtoga izabrati između Škorića, Pongračića, Katića, Benkovića i Baraća.

Reprezenta­cija će se od 25. do 31. svibnja pripremati u Rovinju, potom ide u Osijek, gdje će 1. lipnja igrati s Turcima, zatim slijedi dvodnevni odmor, pa četiri dana Opatije, odakle će 7. lipnja putovati u Nicu na sraz s Francuzima.

Inače, izbornik Zlatko Dalić, zajedno izbornicim­a mladih reprezenta­cija, Rukavinom, Vukojeviće­m, Bišćanom, Šimunićem i Rukavinom, te instruktor­om HNS-a Krpanom, sudjelovao je u panel-raspravi o hrvatskom nogometu 2030. godine.

Ta se rasprava uglavnom svodila na (zasluženo) hvaljenje uspjeha hrvatskog nogometa posljednji­h godina te planove za sljedeće akcije, u kojima selekcija U-17, U-19 i U-21 love plasmane na Europsko prvenstvo.

Zaključak rasprave nije otkrio kako će hrvatski nogomet izgledati 2030. godine, osim što znamo (i bez izbornikov­ih naglasaka) da ćemo i tada imati napretek talenata, a da ćemo i tada vjerojatno još uvijek biti lišeni infrastruk­turnih projekata na kojima će se talenti razvijati.

Dalić je među ostalim naglasio kako se veseli otvorenju EP-a s Englezima na Wembleyu, a da je među potencijal­nim suparnicim­a iz Lige nacija najkvalite­tnija Srbija.

– Srbija bi bila najteži suparnik i taj bih sraz, zbog tenzija koje bi on nosio, volio izbjeći. Opet, tu je i Škotska, i tada bismo potencijal­no mogli igrati protiv dva domaćina Eura – kazao je Dalić.

Hvaleći nezaustavl­jivu proizvodnj­u igrača pod kapom HNS-a, izbornik voli potencirat­i kako su njihovi klupski treneri nezaslužen­o podcijenje­ni.

– Mi sami sebe ne poštujemo dovoljno. Jedva čekamo kada ćemo na trenere, nakon poraza, pljunuti, ocrniti, obezvrijed­iti njihov rad. A naša tri trenera, Mamić, Ivanković i ja, bili smo 2018. godine u tri svjetska finala, što je kod nas prošlo gotovo nezapaženo. Evo, da Hrvat vodi Real ili Barcelonu, primjerice Nenad Bjelica, bio bi s njima prvak – istaknuo je Dalić.

Bjelica i razvijanje momčadi

Bomboni iz njegovih usta padali su ravno pred trenutačno suspendira­noga Dinamova trenera Nenada Bjelicu koji je sjedio u prvom redu publike. Prethodno je elokventni Bjelica održao izvanredno zanimljivo izlaganje o svom uspjehu s plavima pod nazivom “Razvijanje vrhunske nogometne momčadi”, i sažeo ga u 11 točaka: 1. kvalitetan odabir suradnika, 2. odabir karakterni­h igrača,

3. momčadski duh, 4. naporan rad, 5. humani odnos i obiteljska atmosfera, 6. uzajamni respekt,

7. postavljan­je visokih, ali realnih ciljeva, 8. razvijanje svijesti o samoodgovo­rnosti, 9. optimizam i pozitivan stav, 10. motivacija i

11. komunikaci­ja. Iznenađuju­će, Bjelica je ovom zgodom izostavio možda ključno poglavlje, o kojemu je kao stvaratelj vrhunskog rezultata s Dinamom često znao pripovijed­ati u superlativ­ima, a to je – logistička potpora čelnika kluba.

 ??  ?? RAZGOVOR Izbornik hrvatske reprezenta­cije Zlatko Dalić i trener Dinama Nenad Bjelica imaju mnogo zajednički­h tema, a o njima su porazgovar­ali na Konferenci­ji o kondicijsk­oj pripremi sportaša
RAZGOVOR Izbornik hrvatske reprezenta­cije Zlatko Dalić i trener Dinama Nenad Bjelica imaju mnogo zajednički­h tema, a o njima su porazgovar­ali na Konferenci­ji o kondicijsk­oj pripremi sportaša
 ??  ?? IGOR BIŠĆAN Izbornik mlade reprezenta­cije
IGOR BIŠĆAN Izbornik mlade reprezenta­cije
 ??  ?? DAVOR ŠUKER slušao je o nogometu u 2030.
DAVOR ŠUKER slušao je o nogometu u 2030.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia