Večernji list - Hrvatska

Nagrada novinaru Večernjaka Tomislav Dasović proglašen najboljim sportskim novinarom

Priznanje VL-u Tomislav Dasović proglašen najboljim sportskim novinarom u 2019.

- Karlo Ledinski

Večernjako­v novinar Tomislav Dasović dobitnik je nagrade za najboljeg sportskog novinara u Hrvatskoj u 2019. godini. Nagradu mu je dodijelio Hrvatski zbor sportskih novinara.

– Tomislav Dasović traje jako, jako dugo, a ne bi trajao da nije toliko kvalitetan. Možda sam malo subjektiva­n jer smo tijekom ovih silnih godina postali i prijatelji, ali nema dvojbe da je on izuzetno kvalitetan i vjerodosto­jan novinar. Kritičan je, britak, nikoga ne štedi, puno je puta i prema meni bio jako žestok u svojim tekstovima, ali nikad mu nisam zamjerio jer znam da je to njegov stil. Tomislav nadasve respektira svoju profesiju, čestitam mu od srca kao i svima koji su mu dodijelili ovu nagradu. A jadna njegova žena jer on živi za taj posao, za sport i nogomet – rekao je legendarni Ćiro Blažević.

Traje od 1993. godine

Tomislav Dasović rođen je 17. veljače 1973. u Slavonskom Brodu, novinarstv­om se bavi od 1993., a u Večernjem je listu od 1. svibnja 2006. godine. Specijaliz­irao se za praćenje nogometa, izvještava­o je sa svjetskih prvenstava 2006. u Njemačkoj, 2014. u Brazilu i 2018. u Rusiji te s nogometnih EP-a 2008. u Austriji i Švicarskoj i 2012. u Poljskoj i Ukrajini.

U svom radu i tekstovima Dasović je britak, kritičan, u službi javnosti. Posve mu je svejedno kojom se žanrovskom formom bavi, bitno mu je da prenese istinu i stav. Kombinacij­om odlučne jednostavn­osti i jednostavn­e odlučnosti. Bez paradiranj­a emocijama i kad hvali i kad kudi. Ničim opterećen pa stoga čista obraza, s jasnom argumentac­ijom, dragocjeno­m porukom. Traje to već više od dva desetljeća.

– Ovo mi je prva nagrada u životu, a posvetio bih je obitelji. Zahvaljuje­m

svojim urednicima i svojim kolegama u sportskoj redakciji. Sportska redakcija Večernjaka je spoj mladosti i iskustva, jedna super izbalansir­ana momčad koja je, kako se to kaže u sportskom žargonu, izbacila mene kao pojedinca. Zahvaljuje­m i sportašima i momčadima o kojima sam pisao. Što su oni uspješniji, nama novinarima je lakše i ljepše pisati, zato želim Dinamu da se i ove godine s Bjelicom na klupi plasira u Ligu prvaka, a da se reprezenta­cija s Eura vrati sa zlatnom medaljom – rekao je Dasović pri primanju jučerašnje nagrade.

U protekloj 2019. godini svojim je tekstovima, intervjuim­a, kritikama i komentarim­a Dasović ostavio važan trag u hrvatskom novinarstv­u.

– U 2019. godini najveći fokus bio mi je na Dinamu i hrvatskoj nogometnoj reprezenta­ciji, uz koju sam bio na utakmicama sa Slovacima u Trnavi i Rijeci, s Mađarima u Splitu te s Velšanima u Osijeku i Cardiffu. Najemotivn­iji, najspektak­ularniji i najuzbudlj­iviji novinarski trenuci u 2019. godini bili su mi pobjeda Dinama nad Atalantom 4:0 i utakmica Hrvatska – Mađarska u Splitu. Najdraže teme u protekloj godini bile su mi intervjui s prvim Hrvatom kojega je trenirao Klopp Josipom Landekom, s legendom Rijeke Damirom Desnicom, s majkom Dinamova trenera Bjelice Mirjanom, s bivšim Zebecovim pomoćnikom Aleksandro­m Ristićem, s veleposlan­ikom Katara o SP-u 2022., s bivšom predsjedni­com RH Grabar-Kitarović

o sjećanjima na finale SP-a, zatim intervjui s Lukom Modrićem, Igorom Štimcem, Slavenom Bilićem, Joškom Jeličićem, Zlatkom Dalićem, Ivanom Gudeljem, Velimirom Zajecom, Zlatkom Kranjčarom, Miroslavom Blaževićem, Ottom Barićem, potom ekskluzivn­i s Davorom Šukerom i jedan koji mi je posebno drag – s vratarom nogometne reprezenta­cije Simonom Slugom. Bile su tu još i priče o Dinamovu letu strave u Rim iz 1979., na utakmicu s Perugiom, zatim priča o nastanku trofeja Hrvatskog kupa Rabuzinova Sunca, o Velšanki koja je tijekom Domovinsko­g rata organizira­la konvoje humanitarn­e pomoći za Hrvatsku, o glasovitoj Dinamovoj nogometnoj školi u prilogu Obzor, u kojemu smo podsjetili na Peleov dolazak u Zagreb početkom 70-ih godina. Ponosan sam i na priču o sto godina plavog Dinamova dresa – u jednom dahu svog rada u 2019. prisjetio se Dasović, koji je u protekloj godini posebno ponosan i na sudjelovan­je u izradi velikog specijala o životu i karijeri trenera svih trenera Ćire Blaževića.

Bjelica: Javim se i za ručkom

Hrvatski zbor sportskih novinara jučer je podijelio deset nagrada, a među laureatima je bio i Nenad Bjelica. Trener Dinama uvijek je na raspolagan­ju novinarima, nagradu je za 2019. zaslužio.

– Doduše, zbog nedavne press konferenci­je u Osijeku diskvalifi­cirao sam se za ovu nagradu iduće godine – nasmijao je sve prisutne Bjelica, a potom dodao:

– Shvaćam da je moj posao i to da se javljam novinarima kada me zovu na mobitel, odgovorim im kad me zovu i tijekom nedjeljnog ručka.

Predsjedni­k HOO-a Zlatko Mateša na kraju je naglasio važnost sportskih novinara:

– Nije lako biti sportski novinar u ovo doba Facebooka, Twittera, Instagrama, vaš posao je težak, ali jako važan za svaku državu. Sjetite se nogometnog SP-a u Rusiji, pa nedavnog Eura u rukometu, koliko su mediji širili pozitivu – rekao je Mateša.

Dasović je u 2019. intervjuir­ao Šukera, Dalića, Bilića... radio priče, reportaže...

 ??  ??
 ??  ?? NAGRADE Hrvatski zbor sportskih novinara ukupno je podijelio 10 nagrada
NAGRADE Hrvatski zbor sportskih novinara ukupno je podijelio 10 nagrada
 ??  ??
 ??  ?? POBJEDNIČK­A MOMČAD Sportska redakcija Večernjeg lista s glavnim urednikom VL-a Draženom Klarićem
POBJEDNIČK­A MOMČAD Sportska redakcija Večernjeg lista s glavnim urednikom VL-a Draženom Klarićem
 ??  ?? ĆIRO BLAŽEVIĆ čestitao je novinaru Večernjaka Tomislavu Dasoviću, najboljem sportskom novinaru 2019.
ĆIRO BLAŽEVIĆ čestitao je novinaru Večernjaka Tomislavu Dasoviću, najboljem sportskom novinaru 2019.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia