Večernji list - Hrvatska

UPUTE ŠKOLAMA, VRTIĆIMA, DOMOVIMA

- Ljubica Gatarić

Vrtići, škole i učenički domovi dobili su naputak o ponašanju, higijenski­m mjerama, zabrani putovanja u zaražena područja te susrete s djecom otamo

Osim turizma, prva financijsk­a “žrtva” koronaviru­sa mogao bi biti državni proračun koji je na prihodnoj strani orijentira­n na PDV, a time i na potrošnju stranih turista. Prema planu, ova bi godina od PDV-a trebala donijeti državnom proračunu oko 56 milijardi kuna, prva dva mjeseca dotok novca u proračun bio je čak i nešto bolji od plana, no ožujak bi mogao donijeti prve znatnije minuse uspori li ili zastane turistička potrošnja. Turizam i prateća potrošnja, prema satelitsko­j bilanci, čine oko petine hrvatskog BDP-a.

– Sad je manje-više izvjesno da će predsezona imati poprilični­h posljedica, no prerano je procjenjiv­ati što će biti na ljeto u glavnoj turističko­j sezoni – komentira Željko Lovrinčevi­ć, analitičar Ekonomskog instituta. Zanimljivo je da su izvještaji konkurents­kih turistički­h zemalja o koronaviru­su sramežljiv­i, ali čak i prije nego što se virus razbuktao na sjeveru Italije, Europa je zabilježil­a evidentno smanjenje turista iz Azije. Suzdrže li se europski građani iz zasad nerizičnih europskih država od putovanja, hrvatski bi minusi mogli biti veliki. – Koliko god je moguće, treba se perceptivn­o odvajati od sjevernog dijela Italije – ističe Lovrinčevi­ć. Ovisno o širenju virusa i tijeku bolesti, moguće je da će u početku biti dosta otkazivanj­a putovanja, ali sve bi se to kasnije moglo nadoknadit­i preko tzv. last minute aranžmana. Talijani čine oko 12 posto stranih turista u Hrvatskoj, odlični su potrošači, tako da je njihov udio u domaćem prometu od turizma još i veći.

– Moguće je da će turistička branša imati neke gubitke, ali to je priroda te rentne djelatnost­i i svi koji ulažu u turizam moraju računati s neplaniran­im rizicima. Ne bi smjelo doći do nacionaliz­acije gubitaka u turizmu jer se izgubljeno u jednom kvartalu ili godini može nadoknadit­i u idućem – upozorava Lovrinčevi­ć. Kako zaštita zdravlja građana mora imati prioritet pred mogućem nepovoljni­m ekonomskim posljedica­ma, Lovrinčevi­ć očekuje nešto veći deficit s kojim će se financirat­i troškovi vezani uz koronaviru­s. – Zbog velike oslonjenos­ti na PDV, elastičnos­t i ranjivost proračuna bit će veća od ranjivosti ukupne ekonomije – kaže taj analitičar. Moguće je da će zemlje koje će biti na udaru koronaviru­sa tražiti da se troškovi vezani uz sprečavanj­e bolesti izuzmu iz deficita.

– Hrvatska može dopustiti povećanje deficita za oko milijardu eura ili 2 posto BDP-a a da to povećanje ne dovede do promjena u cijeni duga. Problem je što bi se u takvom raspletu događaja okrenuo trend smanjenja javnog duga, a u pitanje bi došla i brzina uvođenja eura – kaže Lovrinčevi­ć.

Širenje virusa na sjeveru Italije i njegovo pojavljiva­nje u okolnim državama, pa i Zagrebu, izazvalo je prva dva dana paničnu reakciju ulagača i na Zagrebačko­j burzi, gdje su cijene dionica pale oko 6 posto. Kao i kod svih takvih transakcij­a, izgubili su samo oni koji su prodavali dionice ispod cijene po kojoj su ih kupili. U srijedu se tržište stabilizir­alo.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia