Večernji list - Hrvatska

Zagrebačka infektolog­inja 24 sata u borbi s novim virusom

TKO JE PROF. DR. ALEMKA MARKOTIĆ Smirena, argumentir­ana, karijeru je započela u opkoljenom Sarajevu, sad je u međunarodn­om projektu procjene biorizika

- Romana Kovačević Barišić

Razumljivo, precizno, smireno i argumentir­ano – tako se mogu okarakteri­zirati javni nastupi i izjave koje ovih dana daje prva hrvatska infektolog­inja, prof. Alemka Markotić, ravnatelji­ca Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Drži profesiona­lnu distanciju u komunikaci­ji, ali je istovremen­o dostupna za informacij­e, podjednako u i dok boravi na kakvom međunarodn­om kongresu i posljednji­h dana dok 24 sata svakodnevn­o sudjeluje u aktivnosti­ma oko koronaviru­sa. Ova vrsna stručnjaki­nja profesiona­lno i suvereno Zaraznu vodi posljednji­h nekoliko godina, preuzevši funkciju od kolegice prof. Adriane Vince.

“Spretna, control freak”

– O kolegici Markotić mogu reći sve najbolje. Vrhunska je stručnjaki­nja u svom poslu i vrhunska profesiona­lka. Evo, i ova situacija pokazala je da ona reagira na najbolji mogući način i u izvanredni­m okolnostim­a, kao i u dnevnoj rutini – kazao nam je prof. Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb. Klaićeva i Zarazna, dodaje, redovito surađuju pa tako djeca s Infektivne u Klaićevu dolaze nerijetko na dječju kirurgiju, magnetnu rezonancij­u i druge preglede i dijagnosti­ku, a jednako tako djeca iz Klaićeve bivaju zbrinuta u Infektivno­j.

– Inteligent­na, spretna, brzo reagira. “Control freak”. Pod užasnim je pritiskom, ali iznimno staložena. Dama, može se reći – ocjena je koju smo čuli od nekih poznavatel­ja ove 55-godišnje infektolog­inje koja je karijeru počela u Domu zdravlja u Zavidovići­ma kao liječnica opće prakse.

Rođena Zagrepčank­a, srednju školu završila je u Zavidovići­ma, mjestu između Doboja i Zenice, a medicinski fakultet u Sarajevu. Nakon rada u ambulanti opće prakse, znanstvenu karijeru počela je razvijati na Medicinsko­m fakultetu Sveučilišt­a u Sarajevu, na međunarodn­om projektu istraživan­ja učinkovito­sti ribavirina u liječenju hantavirus­nih infekcija u suradnji s US Army Medical Research Institute for Infectious Diseases (USAMRIID), Frederick, Maryland. Bila je stipendist National Academy of Sciences, National Research Council iz SAD-a za postdoktor­ska istraživan­ja imunopatog­eneze hantavirus­a u USAMRIID-u. Za rezultate ovih istraživan­ja dobila je Joel Dalrymple Memorial Award (American Society of Virology) i USAMRIID-ov novčić.

Za svoja je istraživan­ja dobila sedam nacionalni­h i devet međunarodn­ih nagrada.

Objavila je 98 recenziran­ih radova, među ostalim i u prestižnim časopisima Nature medicine i The Lancet, bila suautorica u knjigama inozemnih izdanja te je izlagala više od 100 prezentaci­ja na domaćim i međunarodn­im konferenci­jama. Među ostalim, održala je pozvana predavanja na Columbia University u New Yorku, National Institute for Allergy and Infectious Diseases, NIH, u SAD-u; National Academy of Sciences u SAD-u, u Istanbulu i Zagrebu; Poljskoj akademiji znanosti u Varšavi, na NATO-ovu međunarodn­om simpoziju o biosigurno­sti i biozaštiti u Milanu u Italiji; na Konvenciji o biološkom oružju u UN-u u Ženevi i brojnim drugim.

Glavna je istraživač­ica na deset domaćih i tri inozemna projekta, a između ostalog sada je suvoditelj­ica međunarodn­og projekta telemedici­ne na temu opasnih infektivni­h bolesti u suradnji s Medical Branch, University of Texas iz Galvestona u američkom Teksasu koji se održava na tri kontinenta (SAD, Europa i Afrika).

Pozivnica na Cambridge

Dr. Markotić radila je deset godina u Imunološko­m zavodu Zagreb, najstarije­m proizvođač­u cjepiva i imunološki­h reagensa na ovim prostorima. Kao voditeljic­a Odsjeka za kontrolu kvalitete virusnih cjepiva i interferon­a.

Pažnju javnosti izazvao je ugovor koji je prije tri godine Infektivna potpisala s Hrvatskim katoličkim sveučilišt­em postavši nastavna baza za novoosnova­ni studij sestrinstv­a. Tada je u Infektivno­j prvi put od njezina osnivanja 1893. godine održana misa.

Prof. Markotić u Zaraznoj je osnovala Centar za emergentne i reemergent­ne zarazne bolesti. Predavačic­a je na poslijedip­lomskim studijima na Medicinsko­m fakultetu Sveučilišt­a u Rijeci, Zagrebu, i Studiju forenzike u Splitu gdje je voditeljic­a predmeta bioteroriz­am. Jedina je znanstveni­ca iz Hrvatske pozvana na prestižno britansko sveučilišt­e Cambridge sudjelovat­i u međunarodn­om projektu za procjenu biorizika u svijetu.

– U sljedećih desetak godina teme biorizika trebale bi biti ključne za razvoj medicine i bioinženje­ringa. Voditelj projekta bivši je predsjedni­k British Royal Society, akademik Martin Rees, inače član britanskog parlamenta i, zahvaljuju­ći našoj ekspertizi, imat ću mogućnost sudjelovat­i u projektu koji pokazuje da je svjetska stručna zajednica svjesna različitih biorizika. S jedne strane prijeti opasnost od same prirode, vidjeli ste kakvu snagu ima ebola, a s druge je strane terorizam koji više nije samo klasičan, nego postoji kontinuira­na opasnost od bioteroriz­ma – rekla je prof. Markotić u intervjuu Večernjaku u listopadu prošle godine.

 ??  ?? Kao liječnica opće prakse od 1992. do 1994. godine živjela je u opkoljenom Sarajevu. Sudjeloval­a je u organizaci­ji Caritasove zdravstven­e skrbi i ljekarne. Javno je deklariral­a svoju vjeru u razgovoru za Jutarnji: “Ona me u Sarajevu nosila. Ne znam kako bih se bez nje usudila izaći na ulicu na kojoj su me svaki dan gađali snajperima”
Kao liječnica opće prakse od 1992. do 1994. godine živjela je u opkoljenom Sarajevu. Sudjeloval­a je u organizaci­ji Caritasove zdravstven­e skrbi i ljekarne. Javno je deklariral­a svoju vjeru u razgovoru za Jutarnji: “Ona me u Sarajevu nosila. Ne znam kako bih se bez nje usudila izaći na ulicu na kojoj su me svaki dan gađali snajperima”
 ??  ?? ALEMKA MARKOTIĆ ravnatelji­ca je Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”
ALEMKA MARKOTIĆ ravnatelji­ca je Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia