Večernji list - Hrvatska

Oboljeli dužnosnik dokaz da Iran skriva istinu o koronaviru­su?

- Stela Lechpammer, Silvije Tomašević

Koronaviru­s nezaustavl­jivo se širi svijetom te su nove brojke pokazale kako je u utorak bio prvi dan od početka širenja bolesti da je bilo više novozaraže­nih izvan Kine nego u toj državi u kojoj je sve počelo. U Kini je, naime, tog dana zabilježen­o 411 novih bolesnika, dok ih je diljem svijeta bilo 427. Prvi su slučajevi, nakon Hrvatske, zabilježen­i u Grčkoj, ali i u Brazilu, čime se koronaviru­s i službeno proširio na sve naseljene kontinente s obzirom na to da je Južna Amerika do ovog slučaja bila pošteđena bolesti od koje strahuje svijet. Ipak, sve su oči trenutačno uperene u Iran gdje, navodno, vlasti pokušavaju sakriti pravu istinu o razmjerima epidemije.

Žarište u Qomu

– Situacija je pod kontrolom i nema razloga za paniku – govorio je na iranskoj državnoj televiziji Iraj Harirchi, zamjenik ministra zdravstva Islamske Republike Iran samo dan prije nego što utvrđeno da je i on sam pozitivan na virus. Harirchi je na videosnimc­i konferenci­je za medije koja je proširila svijetom vidno oslabljen i malaksao, no unatoč tome nije htio odustati od obraćanja javnosti. Dok je stajao za mikrofonom, maramicom je s čela brisao znoj koji ga je oblijevao te je teško govorio.

Takva je situacija dodatno potpirila sumnje da se u Iranu zataškava pravo stanje stvari. Prema zadnjim službenim brojkama koje stižu iz te države, do utorka je oboljelo, naime, oko stotinu osoba, a umrlo ih je 15-ak. Ipak, prema procjenama je broj zaraženih već prešao stotinu, a samo u svetom gradu Qomu od virusa je umrlo 50 ljudi. Smatra se da je taj grad središte zaraze u Iranu, a riječ je o mjestu kamo dolaze vjernici s cijelog Bliskog istoka.

 ??  ?? IRAJ HARIRCHI, zamjenik iranskog ministra zdravstva na državnoj je TV dan prije nego što je utvrđeno da je zaražen smirivao situaciju
IRAJ HARIRCHI, zamjenik iranskog ministra zdravstva na državnoj je TV dan prije nego što je utvrđeno da je zaražen smirivao situaciju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia