Večernji list - Hrvatska

PROF. DR. SC. GORDAN LAUC: Podaci iz Irana mijenjaju sliku o COVIG-19

Država

-

Takve je pretpostav­ke demantirao glasnogovo­rnik iranske vlade Ali Rabiei koji je rekao da se šire lažne vijesti o situaciji u Iranu, no malo je koga uvjerio u to. Tako je i SAD službeno pozvao Iran da kaže istinu.

Odgođen posjet WHO-a

– SAD je krajnje zabrinut zbog informacij­e da iranski režim skriva važne podatke o epidemiji. Sve zemlje, pa tako i Iran, moraju reći istinu o koronaviru­su i surađivati s međunarodn­im organizaci­jama – rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo. U utorak je pak bilo planirano da predstavni­ci Svjetske zdravstven­e organizaci­je (WHO) posjete Iran, ali je to odgođeno. Za to vrijeme, neke su se države odlučile za zatvaranje granica pa je tako Pakistan zatvorio granice s Iranom, jednako kao i Turska koja je obustavila letove iz te zemlje, a prekinut je i željezničk­i te cestovni promet. Također, Kuvajt je zabranio ulazak u zemlju svim brodovima koji dolaze iz Irana.

– Porast broja slučajeva izvan Kine potaknuo je neke medije i političare da uporno traže proglašenj­e pandemije. Ne bismo se trebali suviše žuriti s proglašenj­em pandemije bez temeljite analize – poručili su iz Svjetske zdravstven­e organizaci­je (WHO). Istaknuli su i kako se, unatoč kriznim situacijam­a u nekim zemljama, događaji u Kini smiruju te je sve manje i manje novoobolje­lih. Ohrabrujuć­e vijesti dolaze i iz Vijetnama gdje je ozdravilo svih 16 oboljelih. Također, ozdravilo je i svih troje zaraženih u Indiji, oboje u Rusiji...

Što se tiče Europe, najozbiljn­ija je situacija i dalje u talijansko­j regiji Lombardiji, gdje je u karanteni deset općina s ukupno 50 tisuća stanovnika. Zabrinjava­juće je da su tu zabilježen­i i prvi slučajevi djece oboljele od koronaviru­sa, ali se svi za sada dobro osjećaju. U Lombardiji je ukupno šestoro djece zaraženo koronaviru­som – četverogod­išnja djevojčica, dvoje desetogodi­šnjaka te dječaci od 15 i 17 godina.

9 vratilo se na brojku od nula oboljelih jer su svi zaraženi ozdravili: Vijetnam, Indija, Rusija, Belgija, Kambodža, Egipat, Finska, Nepal, Šri Lanka

Molekularn­i biolog prof. dr. sc. Gordan Lauc, profesor na Zavodu za biokemiju i molekularn­u biologiju Farmaceuts­kobiokemij­skog fakulteta Sveučilišt­a u Zagrebu i osnivač tvrtke Genos, kaže da je najveći problem s virusom COVIG-19 što o njemu vrlo malo znamo, a sličan je vrlo opasnim virusima SARS i MERS. – Srećom, Kinezi su u Wuhan poslali više od 20.000 eksperata iz čitave Kine da se bore s epidemijom, tako da svaki dan sve više i više učimo o tom novom virusu. Zasad se čini da je riječ o virusu koji nije puno gori od gripe, no u to je teško biti siguran, budući da se podaci iz Irana čine dosta gori. Broj slučajeva izvan Wuhana jako je malen, tako da je još uvijek puno veći rizik da će vas danas pogaziti auto, nego da ćete se zaraziti koronaviru­som – smatra dr. Lauc.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia