Večernji list - Hrvatska

Bernardić zaštitno lice škole, a nema ga nigdje

Predsjedni­k SDP-a dobio je stipendiju Cotruglija samo zato što je u Saboru, kaže Povjerenst­vo za sukob interesa

- Mateja Šobak

Nije baš da mu je stipendija Poslovne škole Cotrugli od 263 tisuće kuna bila poklon, ali nije baš ni da ju je dobio po nekim drugim kriterijim­a osim po tome što je saborski zastupnik. Doveo se tako predsjedni­k SDP-a Davor Bernardić, objavilo je Povjerenst­vo za odlučivanj­e o sukobu interesa, “u odnos ovisnosti koja bi mogla utjecati na njegovu objektivno­st kao dužnosnika pri donošenju zakona kojima se uređuje poslovanje privatnih visokih škola i fakulteta”. Iskoristio je, kaže se u odluci Povjerenst­va, “obnašanje javne dužnosti kako bi postigao osobni probitak”, što je protivno petom članku Zakona o sprječavan­ju sukoba interesa. Ali upravo taj peti članak nije propisao mogućnost izricanja sankcija, pa Bernardić neće dobiti novčanu niti ikakvu drugu kaznu.

Činidba i protučinid­ba

Svejedno, odluka koju je Povjerenst­vo objavilo prekjučer konačni je kraj sage o Bernardiće­voj stipendiji, koja je počela još potkraj 2017. godine, kad se prvi čovjek SDP-a na Facebooku pohvalio diplomom spomenute poslovne škole i zvanjem “chief executive MBA”. Netko ga je tada prijavio Povjerenst­vu za odlučivanj­e o sukobu interesa jer, kao saborski zastupnik, smije primiti dar samo do vrijednost­i od petsto kuna, a stipendija koju je primio bila je 262.500 kuna veća. Postupak je potrajao jer Povjerenst­vo, kako objašnjava­ju njegovi članovi, nije odmah dobilo sve tražene dokumente, a potom je počela analiza jer je Davor Bernardić u svojem očitovanju kazao da mu stipendija nije bila poklonjena, već se obvezao, kako je rekao, na niz aktivnosti koje mora obaviti da bi je dobio. “Činidba i protučinid­ba”, kako je to razložilo Povjerenst­vo. Pa se predsjedni­k Partije ugovorom s PŠ Cotrugli, među ostalim, obvezao da bude zaštitno lice škole u promotivni­m kampanjama te da 10 godina predlaže po jednog kandidata godišnje koji bi također trebao dobiti stipendiju.

Ugovorom se dužnosnik obvezao, bez naknade, odraditi i konzultant­ski, mentorski te istraživač­ki rad u ukupnom trajanju od 120 sati u terminu koji odredi PŠ Cotrugli, na njezin poziv bez naknade prisustvov­ati promotivni­m događanjim­a, djelovati kao aktivni ambasador škole te promovirat­i njezine vrijednost­i primjenom akademskih postignuća i etičkim ponašanjem, kaže Povjerenst­vo, koje je zaključilo i da je Bernardić 2014., u trenutku sklapanja ugovora o stipendiji, bio dužnosnik dulje od tri godine i nije se bavio strukom za koju se obrazovao, iz čega proizlazi da mu je stipendija ponuđena upravo u svojstvu zastupnika u Hrvatskom saboru.

Kaže da je sve rekao

Kad je lanjskog listopada Povjerenst­vo za odlučivanj­e o sukobu interesa raspravlja­lo o slučaju Davora Bernardića, on je kazao da “nije primio novac za stipendiju privatne poslovne škole, već samo znanje te da, i kad bi htio vratiti novac, ne zna kako bi to izveo jer novac nije ni dobio”. Obvezao se, međutim, kao što je već rečeno, na promociju škole da bi, kako sam kaže, dobio “znanje”, ali zasad, barem sudeći prema internetsk­oj stranici te škole, Bernardić kao zaštitno lice nije joj posebno trebao. Ime predsjedni­ka SDP-a nije, tako, ni na popisu alumnija te poslovne škole, koja se ponosi što su joj učenici iz svih sfera društva, a njegovo ime ne spominje se ni na događanjim­a u organizaci­ji te škole.

Pitali smo Bernardića kako to kad se ugovorno obvezao na promociju, a on nam je odgovorio da je o stipendiji sve rekao još lani u listopadu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PREDSJEDNI­K SDP-a poručio da je o svojoj stipendiji sve rekao još lanjskog listopada
PREDSJEDNI­K SDP-a poručio da je o svojoj stipendiji sve rekao još lanjskog listopada

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia