Večernji list - Hrvatska

I Visoki upravni sud odbio odlučiti o izuzeću Novaković

- (Iva Boban Valečić)

Visoki upravni sud odbio je odlučiti o zahtjevima premijera Andreja Plenkovića i bivše potpredsje­dnice Vlade Martine Dalić da se predsjedni­ca Povjerenst­va za sukob interesa Nataša Novaković izuzme iz odlučivanj­a o njihovoj ulozi u osnivanju tzv. skupine Borg, radne grupe koja je bila zadužena za izradu tzv. lex Agrokor. Zahtjevom za izuzeće Nataše Novaković Plenković je blokirao rad Povjerenst­va na ovom predmetu još u svibnju prošle godine, a ovo se tijelo našlo u situaciji u kojoj nije jasno tko bi uopće trebao odlučiti o tome može li Novaković sudjelovat­i u odlučivanj­u u ovom, ali i drugim predmetima vezanim uz Agrokor. Kako drugostupa­njsko tijelo koje bi nadziralo rad Povjerenst­va ne postoji, iznosila su se različita tumačenja o tome tko bi trebao odlučiti o izuzeću. Povjerenst­vo se zato obratilo nadležnom saborskom odboru i Saboru, no tamo su dobili odbijenicu, uz obrazložen­je da takva odluka nije u nadležnost­i Sabora.

Zatim su odluku tražili od Upravnog suda u Zagrebu, koji je također odbio presuditi, a sada je tu odluku potvrdio i Visoki upravni sud. U Povjerenst­vu kažu kako su ovakvu odbijenicu i očekivali, a ona im je temelj za već napisani zahtjev Ustavnom sudu da razriješi sukob nadležnost­i dvaju tijela koja su u ovom postupku odbila odlučiti.

– U predmetu o grupi Borg traženo je moje izuzeće, jučer smo dobili rješenje Visokog upravnog suda kojim je odbačeno naše traženje da se odluči o izuzeću i mi ćemo se već danas obratiti Ustavnom sudu da donese odluku tko je nadležan, da odluči kako će provesti postupak mog izuzeća i tko će o tome odlučivati – objasnila je Nataša Novaković.

SNAGA I FRANAK

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia