Večernji list - Hrvatska

‘Odolite porivu da poništite svaku važnu reformu koju si zacrtate’

Apel Europske komisije o strukturni­m reformama u Hrvatskoj u 2019.

- Tomislav Krasnec

Ni ova se Vlada nije pokazala kao reformska, barem sudeći prema jučerašnje­m dokumentu Europske komisije koji ocjenjuje provođenje strukturni­h reformi u Hrvatskoj u 2019., posljednjo­j godini prije ove izborne godine. U ispunjavan­ju specifični­h ekonomskih preporuka Europske unije Hrvatska je pokazala samo “ograničen” napredak, a Komisija primjećuje da su “ključni elementi reforme mirovinsko­g sustava poništeni” zbog pritiska sindikata kojima je Vlada popustila, pa se u cijelom nalazu Komisije, napisanom na 80-ak stranica, možda najvažniji­m čini apel Hrvatskoj da pokuša odoljeti porivu da preokrene i poništi svaku važnu reformu koju si zacrta da će provesti.

Određen napredak u školstvu

“Pojačavanj­e i održavanje reformskog zamaha posebno je važno u svjetlu čvrste ambicije Hrvatske da uvede euro”, kaže se u nalazu Komisije. Zahvaljuju­ći proračunsk­om suficitu i snažnom nominalnom rastu BDP-a, Hrvatska smanjuje javni dug (u 2019. bio je na razini 71,3 posto BDP-a), a kamate koje plaća na taj dug smanjene su na razinu koja je bila prije krize. To možemo zahvaliti refinancir­anju velikog dijela duga koje se u posljednji­h nekoliko godina odvijalo po rekordno niskim, fiksiranim kamatnim stopama s dugoročnij­im dospijećem. Sve to znači da je: “Danas Hrvatska suočena s niskim rizikom fiskalne održivosti u kratkom, srednjem i dugom roku.”

Nedavno odustajanj­e Vlade od ključnih elemenata mirovinske reforme možda neće znatno promijenit­i tu procjenu, ali negativno utječe na međugenera­cijsku jednakost i buduću adekvatnos­t mirovina, zaključuju ekonomski stručnjaci Komisije.

Među pozitivnij­im ocjenama iz ovoga Komisijina izvješća o Hrvatskoj je ipak “određen napredak” (što je kategorija iznad “ograničeno­g napretka”, ali još

 ??  ??
 ??  ?? PROSVJED protiv mirovinske reforme koju je predložila Vlada
PROSVJED protiv mirovinske reforme koju je predložila Vlada

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia