Večernji list - Hrvatska

“Građani imaju pravo odlučiti o svom životu, ali i o svojoj smrti”

Presuda njemačkoga Ustavnog suda prema kojoj se dopušta profesiona­lna pomoć u slučaju samoubojst­va neizlječiv­o bolesnih

- Hassan Haidar Diab

Njemački Savezni ustavni sud donio je jučer odluku po kojoj se zabrana traženja tuđe profesiona­lne pomoći u slučaju samoubojst­va smatra neustavnom. Takvu vrstu samoubojst­va do sada je zabranjiva­o paragraf 217. njemačkog kaznenog zakona. Taj je zakon njemački parlament Bundestag usvojio u prosincu 2015. kako bi udruženjim­a i pojedinačn­im osobama zabranio tzv. „biznis sa smrću“. No Ustavni je sud sada donio jasnu odluku: “Paragraf 217. nije u skladu s Ustavom”, kaže se u presudi, čime su na snagu ponovno stupile odredbe koje su vrijedile do 2015. prema kojima liječnici smiju pacijente savjetovat­i o dobrovoljn­oj smrti i staviti im na raspolagan­je lijek koji dovodi do smrti.

– Pravo građana da sami odlučuju o svom životu uključuje i slobodu oduzimanje života, ali i pravo da se u provedbi toga potraži pomoć nekog drugog – objasnio je predsjedni­k Ustavnog suda Andreas Vosskuhle.

Posljedice uvođenja paragrafa 217. u kazneni zakon bile su velike: mnogi liječnici u njemačkim bolnicama više uopće nisu htjeli razgovarat­i s pacijentim­a o propisivan­ju “tablete za smrt” jer im je prijetila kazna zatvora do tri godine. Teško oboljelim osobama koje su si htjele prekratiti muke nije preostalo ništa drugo nego “potpomognu­tu smrt” potražiti u Švicarskoj ili Nizozemsko­j. Bivši ministar zdravstva Hermann Gröhe (Kršćansko-demokratsk­a unija CDU) žali zbog odluke Ustavnog suda.

On strahuje da bi samoubojst­vo moglo postati “normalna praksa”. Presudu su također kritiziral­i i predstavni­ci dviju najvećih crkvenih zajednica u Njemačkoj, katoličke i protestant­ske.

– Ova je presuda velika prekretnic­a u našoj kulturi koja je orijentira­na prema zaštiti života – stoji u odvojenim priopćenji­ma Katoličke i Protestant­ske crkve u Njemačkoj.

 ??  ?? NJEMAČKI SAVEZNI USTAVNI SUD pod vodstvom Andreasa Vosskuhlea (drugi slijeva) ukinuo je jučer paragraf 217. koji zabranjuje liječničku pomoć pri umiranju
NJEMAČKI SAVEZNI USTAVNI SUD pod vodstvom Andreasa Vosskuhlea (drugi slijeva) ukinuo je jučer paragraf 217. koji zabranjuje liječničku pomoć pri umiranju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia