Večernji list - Hrvatska

Demokrati: Sanders bi bio katastrofa

-

stanovništ­va 1951. i nakon toga nije održavan. U međuvremen­u, 1983. godine, indijski je Parlament donio Zakon o ilegalnim migrantima kojim se nastojalo identifici­rati ilegalne migrante u Assam koji je pogranična država s Bangladešo­m i Butanom. No, 2005. godine taj je zakon indijski Vrhovni sud odbacio kao neustavan pa se krenulo u osvježavan­je registra države Assam.

Dva milijuna prekobrojn­ih

Lani, 31. kolovoza, predstavlj­en je novi registar za državu Assam koji je sadržavao 31 milijun imena, samo što je broj stanovnika Assama 33 milijuna pa oko dva milijuna stanovnika te države gubi pravo na državljans­tvo te postaju apatridima. A namjera je da se sličan proces provede u cijeloj Indiji. Odnosno to je bio dio izbornog programa vladajuće stranke Bharatya Janata. Prema spomenutom amandmanu iz 2003. krajnja odluka hoće li neko ime biti uključeno u registar ili ne ostavljena je lokalnim dužnosnici­ma.

Na sve to ide i opći popis stanovništ­va iz 2010., a uključuje sve stanovnike Indije koji na njenom tlu žive najmanje šest mjeseci, i državljane i one bez državljans­tva. A to je, prema indijskoj vladi, prvi korak prema formiranju nacionalno­g registra građana Indije. U svojoj sljedećoj iteraciji koja slijedi ove godine, podaci će se iz registra povezati s bazom Aadhaara, što je indijska verzija OIB-a, a obuhatit će i dosta drugih podataka iz kojih će biti jasno vidljivo porijeklo svakog stanovnika Indije. Aktivisti iz Bengala koji čini dio teritorija države Assam upozoravaj­u kako sve jako sliči na situaciju s Rohindžama u Mjanmaru.

Demokratsk­i predsjedni­čki kandidati zasuli su oštrim napadima Bernieja Sandersa u bučnoj debati u Južnoj Karolini kritiziraj­ući njegovu gospodarsk­u agendu i upozorili da bi njegova nominacija bila katastrofa koja bi demokrate stajala Bijele kuće i kontrole u Kongresu. Sandersovi oponenti ujedinili su se u napadu na tvrdokorno­g demokratsk­og socijalist­a kao rizičan izbor u suočavanju s republikan­skim predsjedni­čkim kandidatom Donaldom Trumpom u studenome.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia