Večernji list - Hrvatska

Strojevi tvrtke iz Kalinovca održavaju prometnice u više od 40 zemalja

Bez Rasco grupe danas ne mogu ni Pariz, Oslo, Helsinki, Frankfurt, Moskva, Madrid...

- Jolanda Rak Šajn

Izvozimo u više od 40 zemalja svijeta na pet kontinenat­a. Njemačke autoceste čisti više od 600 naših snježnih plugova, u Francusku smo prošle godine isporučili 150 kompleta naših strojeva za zimsko održavanje, a u Mađarskoj, baš kao i u Hrvatskoj, držimo gotovo kompletan sustav održavanja cesta i autocesta. U Norveškoj, Švedskoj i Finskoj prometnice odleđuje više od 300 naših posipača, a u Rusiji oko 150 – kaže Ivan Franičević, predsjedni­k uprave Rasco grupe iz Kalinovca, koja je hrvatskoj javnosti prilično nepoznata, no u europskim su razmjerima među 5 top igrača kad je u pitanju proizvodnj­a komunalne opreme.

Financira ih i EU

Iako sva njihova tržišta zapravo stagniraju, a puno ovise i o snijegu, kojega je s klimatskim promjenama sve manje, kompanija je u lanjskoj godini ostvarila konsolidir­ani prihod od prodaje u iznosu od 170,8 mil. kuna, što je povećanje od 13% u odnosu na prethodnu godinu, dok je dobit od 15,4 mil. kn 12,5% veća. Zaposlenih je 11,7% više (ukupno 416), a prosječna neto plaća od 6769 kuna u siječnju 2020. u odnosu na kolovoz 2018. 24% viša.

– Rast neto dobiti, koja je reinvestir­ana u financiran­je rasta kompanija i investicij­e, rezultat je rasta prihoda od prodaje u svim povezanim poduzećima. Važan izvor financiran­ja investicij­a su i natječaji za sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj gdje smo prijavili pet projekata ukupne vrijednost­i 82,9 milijuna kuna, od kojih se očekuju bespovratn­e potpore u iznosu 34,9 mil. kuna – kaže Franičević.

Na najvećem europskom sajmu komunalne opreme IFAT u Münchenu u svibnju će predstavit­i svojevrsnu senzaciju – prototip hrvatske električne cestovne čistilice Lynx kojeg razvijaju u suradnji sa zagrebački­m FER-om. Tvrtka danas u portfelju ima 70-ak proizvoda, među kojima je i ekološki najprihvat­ljiviji sustav za zimsko održavanje prometnica u Kijevu. Nisu najjeftini­ji, priča Franičević. Njihova cijena dolazi iz kvalitete i pouzdanost­i pa je lani čak 85% udjela u prihodima činio izvoz.

U Kanadi i na -41 C

Ukrajinski premijer i gradonačel­nik Kijeva čak su i na svojim društvenim profilima podijelili fotografij­e Rascoovih vozila u akciji čišćenja autoceste koja ih povezuje s Crnim morem. Među značajniji­m poslovima u 2019. svakako su i isporuke 15 specijalni­h plugova minhenskoj zračnoj luci te u Kanadu gdje su se njihovi posipači dokazali u ekstremnim uvjetima na temperatur­i od minus 41°C.

– Kada su vam kupci zemlje sa sjevera Europe poput Norveške gdje su navikli na snijeg i led i do osam mjeseci u godini, kao i Kanade i Rusije, to znači da ste se na vrlo konkurentn­om tržištu u protekla tri desetljeća uspjeli dokazati svojom kvalitetom i širokim asortimano­m proizvoda – pojašnjava Franičević.

Tvrtka, koja ove godine slavi 30. godina uspješnog poslovanja, startala je iz garaže s dva zaposlena i obrtom za servisiran­je poljoprivr­ednih strojeva. Od početka su okrenuti vlastitoj pameti i proizvodim­a te su već 1994. proizveli prvi stroj održavanje prometnica: kamionski vučni posipač. Domaći kupci prepoznali su ih puno prije nego su se dokazali na stranim tržištima, no znanje i iskustvo iz zemalja poput Njemačke i Rusije, itekako su im pomogli da izrastu u respektabi­lnog igrača, bez kojega danas ne mogu ni Pariz, Oslo, Helsinki, Frankfurt, Moskva, Madrid i mnogi drugi gradovi, općine i veliki sustavi za održavanje prometnica izvan urbanih područja.

 ??  ?? RASCO GRUPA Čelnik uprave Ivan Franičević i članovi uprave Ružica Petričec Fabijanec i Mario Štefanec
RASCO GRUPA Čelnik uprave Ivan Franičević i članovi uprave Ružica Petričec Fabijanec i Mario Štefanec

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia