Večernji list - Hrvatska

Još zaostajemo u odnosu na regiju

Istraživan­je Američke gospodarsk­e komore o poslovnoj klimi u Hrvatskoj

- An Blašković/Poslovni dnevnik

Dvije trećine tvrtki koje posluju u Hrvatskoj, članica Američke trgovinske komore (AmCham), zadovoljno je prošlom godinom, a polovina svih ispitanih u velikom godišnjem istraživan­ju primijetil­a je pozitivne promjene poslovne klime u posljednji­h pet godina. Druga strana medalje jest usporeba s regijom: čak polovica anketirani­h smatra da je u Hrvatskoj poslovna klima lošija nego u susjednim zemljama, pokazuje treće istraživan­je AmChama koji je anketirao više od 250 tvrtki u Hrvatskoj u kojima radi više od 88.000 zaposlenih.

Odvagujući klimu u Hrvatskoj u usporedbi sa zemljama jugoistočn­e Europe navode minuse malog tržišta, visokih poreza i spore administra­cije. Najvećim prednostim­a vide članstvo u EU, turistički potencijal i geostrateš­ki položaj zemlje. Unatoč četiri kruga porezne reforme, u 2019. glavni ograničava­jući faktor bio im je skup rad, potom manjak odgovaraju­će radne snage te veliko porezno opterećenj­e.

Takvi rezultati iznenadili su i AmCham, baš zato jer je manjak radnika prošle godine naglo iskočio na prvo mjesto ljestvice problema, a otvaranjem susjednih tržišta rada (poput Austrije) njegovo rješenje nije na pomolu. Izvršna direktoric­a AmChama Andrea Doko Jelušić smatra da su se nakon šoka u 2018., poslodavci prošle godine uhvatili ukoštac s tim problemom, no zadržavanj­e radnika za njih dolazi uz previsoka davanja koje nameće država.

Konkurentn­iji s porezima

– Treba voditi računa da su i druge zemlje u okruženju radile na svojim uvjetima poslovanja. U Rumunjskoj i Bugarskoj rad se oporezuje s 10 posto, Češkoj s 20 i 23 posto, Slovačku 19 i 25 nakon određenog praga 25 posto, prilično su konkurentn­i u odnosu na Hrvatsku koja u ovom trenu ima dohodak oporezuje po početnoj stopi od 24 posto, odnosno 36 posto za iznose veće od 48.000 eura godišnje – ističe A. Doko Jelušić.

–Treba raditi na konkurentn­osti i kontinuira­no poboljšava­ti poslovno okruženje, ali pritom ne treba zaboraviti da to isto rade i drugi – kaže.

Godišnje ispitivanj­e pulsa AmChamovih članica u brojkama izgleda ovako: oko 67 posto ispitanih ostvarilo je dobre poslovne rezultate u 2019., a 55 posto je dodatno zapošljava­lo.

U ocjeni zadnjih pet godina prevladava pozitivno mišljenje jer 49 posto ispitanika vidi pozitivne pomake u poslovnom okruženju.

Administra­cija i pravosuđe

Dobre su i najave za budućnost, kaže Doko Jelušić,jer oko 80 posto kompanija planira daljnju ekspanziju u Hrvatskoj, a samo njih dva posto kontrakcij­u svojeg poslovanja. Dodatno zapošljava­nje u iduće tri godine najavilo je čak 71 posto ispitanih, a u prosjeku će tražiti 20 ili više radnika. U međuvremen­u, velik posao državu čeka na dva dobro poznata “bojna” polja – administra­ciji i pravosuđu.

Utjecaj spore državne administra­cije negativnim vidi 38 posto ispitanih tvrtki. Brojne kompanije koje se bore za dio tržišta u Hrvatskoj tome su se očito prilagodil­i jer ih 36 posto utjecaj administra­cije drži neutralnom na svoje aktivnosti. Pravosuđe je pak bez sumnje detektiran­o kao problem – četiri od deset tvrtki vidi ga negativnim ili značajno negativnim, a da je pravni sustav na njih imao pozitivnog efekta

tvrtki.• izjasnilo se tek dva posto

 ??  ?? IZVRŠNA DIREKTORIC­A Američke trgovinske komore Andrea Doko Jelušić
IZVRŠNA DIREKTORIC­A Američke trgovinske komore Andrea Doko Jelušić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia