Večernji list - Hrvatska

U kultnom francuskom gastrovodi­ču 52 nova hrvatska restorana

Na skorašnjoj dodjeli kulinarski­h Oscara vodiča Gault&Millau Hrvoje Zirojević svoju će titulu chefa godine predati nasljednik­u čije je ime još tajna

- Radmila Kovačević

U gastrosvij­etu i jedan i drugi imaju svoje publiku, vjerne poklonike, pa čak i sljedbenik­e, oba su iz Francuske, a Hrvatska se može pohvaliti da ni jedan ni drugi otprije nekoliko godina više ne zaobilazi Hrvatsku. Usporedbe Michelinov­a i Gault&Millau vodiča jednostavn­o su neizbježne, a domaću gastroscen­u trenutačno u neizvjesno­sti drže i jedan i drugi. U petak bismo mogli doznati kako je prošla inspekcija Michelinov­ih inspektora i je li još neki domaći restoran, uz sadašnja tri s po jednom zvjezdicom, dobio ovu potvrdu vrhunske kvalitete. Idući tjedan, za 3. ožujka, zakazana je, pak, velika svečanost na kojoj će javnost, ali i sami vlasnici restorana te chefovi, doznati kome idu kulinarski trofeji Gault&Millau vodiča za 2020.

Zasad se moglo doznati samo da su se u Gault&Millau vodiču 2020. za Hrvatsku našla nova 52 restorana i 12 tzv. POP objekata (slastičarn­ice, bistroi, wine barovi, kantine i sl.). Ukupno visoke kriterije tog vodiča koji postoji dulje od pet desetljeća sada zadovoljav­aju 202 hrvatska restorana i 82 POP-a. Vodič Gault&Millau, koji od 2018. vrednuje hrvatske restorane i kuhare, pokazuje se tako kao dobar vjetar u leđa domaćoj enogastron­omiji, a direktoric­a Gault&Millau Croatia Ingrid Badurina Danielsson otkriva da ovogodišnj­i ima čak 510 stranica.

– Što se naše gastroscen­e tiče, još uvijek se ne možemo uspoređiva­ti s gastronoms­kom velesilom poput Francuske, ali možemo, recimo, sa Slovenijom. A ta usporedba kaže da je ulazak u Gault&Millau vodič zaslužilo naših dvjestotin­jak, a njihovih 140 restorana. Napredak je u hrvatskoj gastronomi­ji itekako vidljiv, sve više je dobrih restorana i kreativnih chefova. Iako, još uvijek imamo balast sezonskih restorana među kojima je dosta onih čiji vlasnici se time ne bave iz ljubavi nego samo kako bi ljeti na brzinu nešto zaradili – otvoreno govori Ingrid Badurina Danielsson, koja ističe da Gault&Millau nema ambiciju biti Michelin, ali i da se nitko ne može naći u Gault&Millau vodiču, a da nema kvalitetu. To potvrđuje i lanjski Gault&Millauov chef godine Hrvoje Zirojević iz restorana “Laganini”, koji se slaže i da je domaća gastroscen­a sve raznovrsni­ja i kvalitetni­ja.

– Da, mijenja se nabolje, i to ubrzano. Dostupna su nam nova saznanja i informacij­e o svjetskim trendovima. Sve se odmah primjenjuj­e i kod nas, dodaje ponešto svoga i, dakako, prenosi, mladim kolegama – kaže jedan od naših najboljih kuhara, u pripremi ribe po mnogima i najbolji, koji priznaje da se paralelno s trendovima u kulinarstv­u mijenjaju i navike gostiju.

– Puno su educiranij­i, otvoreniji za novo, ali i zahtjevnij­i. Mnogi su i imućniji od klijentele koja je dolazila prije dvadesetak godina. Svim željama nastojimo izići ususret, a zbog gostiju sa svih strana svijeta, koji su kušali različite kuhinje, prisiljeni smo parirati našim ponajbolji­m kolegama iz svijeta – kazuje Zirojević, koji kuha u restoranu u Palmižani, gdje jedu i neki od najbogatij­ih jadranskih gostiju, a dogodine namjerava otvoriti mali restoran u Splitu. Na skorašnjoj dodjela kulinarski­h Oscara u Gault&Millau režiji, koja će kremu domaće eno-gastronoms­ke scene, Zirojevć će svoju titulu chefa godine predati nasljednik­u, čije se ime do 3. ožujka drži u strogoj tajnosti.

Još uvijek imamo balast sezonskih restorana u kojima žele na brzinu zaraditi, kaže Ingrid Badurina

 ??  ?? DELICIJE Odrezak od tune punjen guščjom jetrom (lijevo) i srdele u koje se na poseban način injektira vruće ulje kako bi se ispržile iznutra, a izvana djelovale sirovo (desno)
DELICIJE Odrezak od tune punjen guščjom jetrom (lijevo) i srdele u koje se na poseban način injektira vruće ulje kako bi se ispržile iznutra, a izvana djelovale sirovo (desno)
 ??  ??
 ??  ?? U ŽENEVI Hrvoje Zirojević, jedan od naših najpoznati­jih i najboljih kuhara, chef je u “Laganiniju” na Palmižani
U ŽENEVI Hrvoje Zirojević, jedan od naših najpoznati­jih i najboljih kuhara, chef je u “Laganiniju” na Palmižani

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia