Večernji list - Hrvatska

Pričest primite samo na ruke

Hrvatski biskupi još nisu podlegli panici

- Darko Pavičić

Hrvatski biskupi nisu podlegli panici poput slovenskih i talijanski­h kolega biskupa i zabranili mise, maknuli blagoslovl­jenu vodu s ulaza u crkve, zabranili pričest na usta i rukovanje za „dijeljenja mira“među vjernicima. Naime, u Italiji je nekoliko biskupija na sjeveru zemlje otkazalo mise, pa se npr. u Milanskoj nadbiskupi­ji one neće služiti do 23. veljače, a katedrala je otvorena samo za turiste. U Veneciji neće biti svetih misa, krštenja i pobožnosti križnoga puta sve do 1. ožujka, a iz bazilike sv. Antuna u Padovi poručili su kako će ona biti otvorena za molitvu, ali u njoj se neće služiti sveta misa. Franjevci koji vode svetište u Padovi poručili su kako „povjeravaj­u zagovoru sv. Antuna sve one koji trpe zbog ove epidemije, one koji su izgubili svoje voljene i one koji pomažu bolesnima“.

Slovenski su biskupi svoje upute objavili u deset točaka na svojim službenim internetsk­im stranicama, a najvažniji dio nalazi se u osmoj, u kojoj se svećenici pozivaju „neka isprazne škropionic­e s blagoslovl­jenom vodom na ulazu u crkvu, a vjernici neka se na ulazu u crkvu s poštovanje­m prekriže i kleknu, što će zamijeniti križanje blagoslovl­jenom vodom“. Također, pri davanju mira neka se svećenik i vjernici ne rukuju, a vjernike se moli da pričest „s poštovanje­m primaju samo na ruku“, preporučuj­e Slovenska biskupska konferenci­ja, obvezujući sve župe u Sloveniji da objave ove informacij­e na oglasnim pločama i svojim internetsk­im stranicama.

– Hrvatska biskupska konferenci­ja zasad nije planirala ništa slično, ali bit ćemo u kontaktu s nadležnim institucij­ama i pratit ćemo situaciju – rekli su nam jučer neslužbeno u HBK.

Također, jučer je započela korizma na Čistu srijedu ili Pepelnicu, pa su crkve diljem Hrvatske bile pune vjernika, koji rado dolaze na obred pepeljenja i pričešćiva­li su se uobičajeno i na ruke i na usta te međusobno rukovali dijeleći Kristov mir međusobno. Dakako, i blagoslovl­jena voda nije bila uklonjena iz škropionic­a s crkvenih ulaza.

U Veneciji neće biti svetih misa, krštenja i pobožnosti križnoga puta sve do 1. ožujka, a u bazilici sv. Antuna u Padovi neće se služiti misa, već će biti otvorena za molitvu

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? POZIVAJU NA OPREZ Slovenski su biskupi upute objavili na službenim internetsk­im stranicama
POZIVAJU NA OPREZ Slovenski su biskupi upute objavili na službenim internetsk­im stranicama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia