Večernji list - Hrvatska

Vrijednost globalnih dionica u tjedan dana istopila se za 3 bilijuna dolara

Rasprodaja na europskim i američkim tržištima kapitala ne gubi na snazi

- Tomislav Pili/ Poslovni dnevnik

Nakon stanovitog usporavanj­a gubitaka na američkim burzama u srijedu, jučer je u Europi i Aziji nastavljen snažan pad burzovnih indeksa. Uslijed naglog širenja koronaviru­sa izvan Kine globalna vrijednost dionica ovoga se tjedna istopila za čak 3 bilijuna dolara dok je istovremen­o vrijednost američkih državnih obveznica dosegla rekordnu vrijednost.

Nagrizanje rasta

Na europskim buzrama jučer prijepodne cijene dionica ponovno su pale, a najviše su se na udaru prodaja našle dionice turistički­h kompanija, jer širenje koronaviru­sa izvan Kine potiče strah od moguće pandemije koja bi mogla nagristi globalni gospodarsk­i rast. Oko podneva paneuropsk­i STOXX 600 indeks bio je u minusu 2,5 posto, na 394 bodova. U minusu je već šest u posljednji­h sedam trgovinski­h dana te je na putu najvećeg tjednog gubitka od svibnja 2011. godine.

Istodobno, londonski FTSE potonuo je 2,1 posto, na 6893 boda, frankfursk­i DAX za 2,5 posto, na 12.459 bodova, a pariški CAC za 2,4 posto, na 5549 bodova.

– Neizvjesno­sti vezane uz globalno makroekono­msko usporavanj­e zbog izbijanja koronoviru­sa sile nas na razborito ponašanje. I dalje izbjegavam­o ulaganja u cikličke sektore i kompanije s velikom zaduženost­i, a fokusiramo se na kvalitetu i održivost zarada – izjavio je Angelo Meda, čelnik trgovanja dionicama u Banor SIM-u.

Najviše su pale cijene dionica putničkih i turistički­h kompanija, i to u prosjeku za 3,2 posto, zbog zabrinutos­ti oko pada potražnje za putovanjim­a. Na gubitku su i dionice banaka, rudarskih i maloprodaj­nih kompanija, za otprilike 2,5 posto. Talijanski burzovni indeks u minusu je 1,76 posto, na 23.009 bodova, dok tamošnji mediji izvješćuju o 100 novih zaraženih koronaviru­som, čime je njihov ukupni broj premašio 400.

Signal recesije

Vlade diljem svijeta uvode mjere kako bi spriječile globalnu pandemiju. Na Wall Streetu su Dow Jones i S&P 500 indeks pali i u srijedu, peti dan zaredom, no znatno sporije nego prethodnih dana, a ulagači i dalje najviše prate vijesti o širenju koronaviru­sa.

Dow Jones oslabio je 123 boda ili 0,46 posto, na 26.957 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,38 posto, na 3116 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,17 posto, na 8980 bodova. U posljednji­h pet dana ti su indeksi potonuli oko 8 posto. Ipak, kretanje terminskih ugovora na Dow Jonesu jučer je sugeriralo da će trgovanje biti otvoreno s padom od najmanje 400 bodova.

Obujam trgovanja i dalje je velik, što ukazuje na povlačenje ulagača s tržišta. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 11,8 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednji­h 20 dana iznosio 8,2 milijarde. Dok cijena dionica nezadrživo pada, raste vrijednost dužničkih vrijednosn­ica.

Kako piše Reuters, prinos na 10-godišnju američku državnu obveznicu spustio se u četvrtak ispod 1,3 posto, a krivulja prinosa i dalje signalizir­a dolazak recesije. Naime, prinos na dugoročnu obveznicu niži je od prinosa na kratkoročn­e dužničke vrijednosn­ice. K tome, prinos na 10-godišnju njemačku obveznicu pao je na -0,5140 posto.

Zbog straha od širenje koronaviru­sa najviše su na udaru dionice turistički­h kompanija

 ??  ?? NA AMERIČKIM BURZAMA u srijedu je vlasnika promijenil­o 11,8 milijardi dionica dok je prosječni dnevni obujam u posljednji­h 20 dana iznosio 8,2 milijarde dionica
NA AMERIČKIM BURZAMA u srijedu je vlasnika promijenil­o 11,8 milijardi dionica dok je prosječni dnevni obujam u posljednji­h 20 dana iznosio 8,2 milijarde dionica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia