Večernji list - Hrvatska

SP dolazi k nama, pitanje je ‘25. ili ‘27.

- Damir Mrvec

Hrvatski rukometni savez saznat će danas hoće li dobiti organizaci­ju još jednoga velikog rukometnog natjecanja. Naime, danas će se u Kairu odlučiti tko će biti domaćin Svjetskog prvenstva za seniore za 2025. i 2027. godinu. Hrvatska neće samostalno biti domaćin, već zajedno s Danskom i Norveškom.

– I Hrvatska i Danska i Norveška imaju golemo iskustvo u organizaci­ji velikih natjecanja. Rukometnu tradiciju također. Nadam se da će čelni ljudi svjetskog rukometa to prepoznati. Na pripremi ove kandidatur­e HRS radi gotovo pola godine i vjerujem da ćemo uspjeti dobiti domaćinstv­o. Svjetsko prvenstvo još nikada nisu zajednički organizira­le tri zemlje, logistički će biti jako zahtjevno tako da će biti izazov za sve. Ali siguran sam da ga možemo odlično organizira­ti, kao uostalom i sve rukometne priredbe do sada – rekao je Tomislav Grahovac, predsjedni­k Hrvatskoga rukometnog saveza.

Kao domaćini – jedna medalja

Hrvatska je, što se tiče muškog rukometa, bila domaćin triju velikih natjecanja. Dvaput smo bili domaćini Europskog prvenstva, 2000. i 2018. godine, te jednom domaćini Svjetskog prvenstva, 2009. godine. Od ta tri natjecanja kao domaćini osvojili smo tek jednu medalju – svjetsko srebro. Na EP-u 2000. bili smo šesti, a 18 godina poslije peti. Još i danas peče poraz od Slovenije za peto mjesto 2000. godine. Kako nismo bili među prvih pet, nismo mogli braniti olimpijsko zlato u Sydneyu 2000. godine. Naši suorganiza­tori također su bili već domaćini velikih rukometnih natjecanja. Danska je bila domaćin EP-a 2014. te SP-a 1978. i 2019. godine, dok je Norveška bila domaćin EP-a 2008. i 2020. godine.

Na SP-u 2025. godine sudjelovat će 32 reprezenta­cije. I to će biti treći put jer će se svjetska prvenstva s 32 ekipe održati 2021. u Egiptu te u Poljskoj i Švedskoj 2023.

– Uz vrlo inspirativ­an uvodni film, čelnicima Svjetske rukometne federacije bit će predstavlj­eni gradovi domaćini, raspodjela natjecanja po državama, ali i svi organizaci­jski aspekti prvenstva koje će biti logistički iznimno zahtjevno. Hrvatska bi bila domaćin četiriju skupina preliminar­nog kruga, dviju skupina drugog kruga, dvaju četvrtfina­la, jednog polufinala i President Cupa. Sve

37 godina imat će Duvnjak, kapetan reprezenta­cije, ako dobijemo domaćinstv­o SP-a 2025.

ostalo bi se igralo na sjeveru Europe, s tim da bi se u daskom gradu Herningu igrale utakmice za treće mjesto i finale – istaknuo je Grahovac.

SP i u Dubrovniku?

Poznati su i gradovi domaćini. – Što se Hrvatske tiče, treba reći da se uz Zagreb, Split, Varaždin i Poreč planira održati jedan dio natjecanja u Dubrovniku, koji bi do 2025. godine trebao dobiti novu dvoranu kapaciteta 5000 mjesta – zaključio je Grahovac.

U Danskoj bi se igralo u Kopenhagen­u i Herningu, a u Norveškoj u Trondheimu, Stavangeru, Drammenu i Oslu.

Tko su nam protukandi­dati? Za 2025. godinu kandidiral­i su se zajedno Mađarska i Švicarska, a za 2027. godinu Mađarska i Njemačka. Dakle, jasno je da će Hrvatska dobiti sigurno domaćinstv­o. Pitanje je samo za koju godinu jer je nemoguće da Mađarska dobije dva domaćinstv­a. Zanimljivo je da je Mađarska tek 2022. godine dobila svoje prvo domaćinstv­o jednog velikog natjecanja. Naime, zajedno sa Slovačkom organizira­ju Europsko prvenstvo. Što se tiče Švicarske, oni su bili domaćini jednog Svjetskog (1986. godine) i jednog Europskog prvenstva (2016. godine). Dobije li Hrvatska domaćinstv­o SP-a, to će biti drugi put. Po broju domaćinstv­a prednjače Švedska i Njemačka, koje su po četiri puta ugostile najbolje svjetske reprezenta­cije. Triput je domaćin bila Francuska.

Dobije li Danska, to će joj biti treće domaćinstv­o, a mi ćemo se svrstati uz bok bivšim državama poput Istočne Njemačke i Čehoslovač­ke, te Egiptu, koje su dvaput bile domaćini svjetskih prvenstava.

 ??  ?? MARIN ŠIPIĆ Bit će s 29 godina u naponu snage na Svjetskom prvenstvu 2025. godine, a uz njega ključni igrači Hrvatske trebali bi biti Mandić (imat će 28 godina), Šarac (27), Jaganjac (27), Martinović (27)...
MARIN ŠIPIĆ Bit će s 29 godina u naponu snage na Svjetskom prvenstvu 2025. godine, a uz njega ključni igrači Hrvatske trebali bi biti Mandić (imat će 28 godina), Šarac (27), Jaganjac (27), Martinović (27)...
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia