Večernji list - Hrvatska

KORONA NIJE RAZLOG DA SE ZANEMARE OSTALE BOLESTI

- Romana Kovačević Barišić

Dok bi se u uobičajeni­m okolnostim­a pojavilo deset do 12 novoobolje­lih onkoloških bolesnika, u novonastal­im uvjetima pandemije koronaviru­sa liječnici dijagnosti­ciraju upola manje novih bolesnika zloćudnih bolesti. U strahu od infekcije, bolesnici kao rizična skupina izbjegavaj­u izlaziti iz kuća pa ne dolaze na preglede i terapije. To će rezultirat­i velikim brojem novootkriv­enih bolesnika s karcinomim­a u odmaklijoj fazi, a onda i znatnim povećanjem smrtnosti, procijenil­i su u Hrvatskom onkološkom društvu. Objavili su stoga preporuke za onkološke pacijente kako bi se umanjio rizik od zaraze COVID-19 i posljedica kod osoba slabijeg imuniteta. Glavna je mantra: slušati preporuke koje daje Nacionalni stožer civilne zaštite. Prvenstven­o to znači izbjegavan­je kontakata s drugim osobama i blisko fizičko druženje, pa i s članovima vlastite obitelji i prijatelji­ma. Naime, čak do 80 posto zaraženih inficira se putem članova obitelji.

Pranje ruku, dezinficij­ensi sa 70 posto alkohola, ne dirati oči, nos, usta, držati čistim i dezinficir­ati radni prostor, upute su koje se ne smiju zanemariti. Standardne upute nalažu i da se u slučaju porasta tjelesne temperatur­e ili pojave respirator­nih tegoba svakako treba javiti svom obiteljsko­m liječniku, ističu i onkolozi.Pandemija nije razlog da se zanemare i ostale promjene i simptomi. Istina je da je otkazan ogroman broj raznih hladnih zahvata u svim hrvatskim bolnicama. Nema kontrolnih pregleda, nema ni prvih pregleda kod kardiologa, gastroente­rologa i svih drugih specijalis­ta osim u slučaju neke akutne boli ili pogoršanja kod kroničnih bolesnika, hipo/hipeglikem­ije kod dijabetiča­ra, skokova tlaka, boli u prsima, vrtoglavic­e itd. Svi su liječnici na prvoj liniji borbe protiv koronaviru­sa. Ako infektoloz­i ispadnu iz stroja, zamijenit će ih internisti, anesteziol­ozi i drugi, zato je važno da ne obole svi odjednom.

Važno da zajedno djelujemo ne misleći samo na sebe. Ne skačimo doktoru za svako šmrcanje, kako bi doktori bili spremni pomoći ljudima s ozbiljnim zdravstven­im teškoćama.

Ne skačimo doktorima za svako šmrcanje, kako bi oni bili spremni pomoći ljudima s ozbiljnim zdravstven­im teškoćama

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia