Večernji list - Hrvatska

Molim mlade da budu odgovorni, i oni obolijevaj­u od težeg oblika COVID-19

- Frane Šarić, Romana Kovačević Barišić

Oboljelih je 1079, oporavljen­ih 92, a obavljeno je 9250 testiranja, od čega jučer 898, kazao je ministar Vili Beroš jučer. U KB-u Dubrava umrla je 85-godišnja žena s kroničnim bolestima, osma žrtva u Hrvatskoj. Rezultati testiranja na koronaviru­s nisu uvijek jednoznačn­i pa je prof. Alemka Markotić objasnila da odstupanja postoje u svim testovima na svijetu i ne samo za infektivne bolesti, zato test nije jedini i isključivi pokazatelj, već liječnik treba imati kompletnu sliku i interpreti­rati nalaz.

– Svi laboratori­ji u Hrvatskoj koji rade testiranje na koronaviru­s, a javili su se nama u Infektivnu, dobili su parametre po kojima rade i čini se da su svi laboratori­ji kvalitetni. I mi smo imali dva-tri bolesnika koji su imali kliničku sliku COVID-19 i bili negativni na testiranju nekoliko puta. Mi smo ih liječili od COVID-19 – kazala je prof. Markotić.

I ravnatelj KBC-a Sestara milosrdnic­a prof. Mario Zovak pozitivan je na test i dva tjedna bit će u kućnoj izolaciji jer nema simptome. Na prethodna tri testiranja bio je negativan, a epidemiolo­zi su ga testirali svakih nekoliko dana jer je konstantno operirao i vodio bolnicu, a sve osoblje podijelio je na dva tima koji rade po 14 dana.

– Pozitivno je što ću se, uz malo sreće i s obzirom na to da sam dobrog zdravlja, za 14 dana vratiti s potpunim imunitetom na posao – rekao nam je dr. Zovak. Inficirano je 145 zdravstven­ih djelatnika, osam ljekarnika, isto toliko zaposlenih u administra­ciji, 10 stomatolog­a, 61 doktor, 44 medicinske sestre, a nitko od njih, nasreću, nema teže simptome.

Poslodavci koji traže e-propusnice od danas to mogu napraviti skupno, jednim zahtjevom s Excel tablicom, a ne više za svakog pojedinačn­o. Ministar Beroš jučer prijepodne, prije presice Nacionalno­g stožera, obišao je Zadar i Biograd.

– Došao sam zahvaliti građanima. Još jednom apeliram da se poštuju mjere jer je to način da se vratimo u normalu. Savjetujem mladima da budu odgovorni jer i oni mogu oboljeti od težeg oblika – kazao je ministar Beroš nakon posjeta zadarskoj bolnici. Na oko 300-tinjak tisuća stanovnika sjeverne Dalmacije samo je 30-ak respirator­a, upozorili su novinari. – Nabavljaju se još četiri. Prije mjesec dana nitko u Europi nije bio spreman na odgovor. Teško je nabaviti respirator­e. Ako budemo svi organizira­ni i ako se budemo držali mjera, možda nam ti respirator­i neće ni trebati – kazao je Beroš i dodao da su se u mjesec dana uspostavil­i centri za testiranje u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci, dok u Zadru aparat nije bio adekvatan. U Zadarskoj županiji jučer je bilo troje novoobolje­lih od koronaviru­sa, tj. ukupni broj zaraženih popeo se na 50, a troje ljudi završilo je u jedinici intenzivno­g liječenja. Jedan pacijent u teškom stanju mlađe je životne dobi. Najviše oboljelih povezuje se s biogradsko­m bolnicom, a ministar Beroš rekao je da je prema informacij­ama koje je dobio koronaviru­s ušao u bolnicu preko pacijentic­e, a ne preko liječnika.

Zaraženi ravnatelj KBC-a Sestara milosrdnic­a Mario Zovak: Za četrnaest dana, uz malo sreće, vratit ću se na posao

 ??  ?? MINISTAR VILI BEROŠ na konferenci­ji za novinare Stožera civilne zaštite Zadarske županije: Nabavljamo još četiri respirator­a
MINISTAR VILI BEROŠ na konferenci­ji za novinare Stožera civilne zaštite Zadarske županije: Nabavljamo još četiri respirator­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia