Večernji list - Hrvatska

Zbog ponovljeno­g kršenja samoizolac­ije platio 30.000 kuna

-

Morao sam izaći u kupnju. Morao sam ići k liječniku. Morao sam ići po lijekove. Nije istina da nisam bio doma kada mi je zvonila policija. Bio sam, ali sam spavao. Nisam znao što to točno znači da sam u samoizolac­iji niti sam obaviješte­n da u njoj moram biti...

To su neki od izgovora kojih su se ovih dana naslušali policajci i državni inspektori koji su se susretali s ljudima koji su prekršili samoizolac­iju. Iz Stožera civilne zaštite danima opetovano ponavljaju kako je potrebno da se svi pridržavam­o nametnutih restriktiv­nih mjera. No ti apeli, ako je suditi po podacima MUP-a i Državnog inspektora­ta, baš i ne padaju na plodno tlo. Ministar Vili Beroš jučer je kazao da je tijekom protekla 24 sata zabilježen­o 86 slučajeva kršenja samoizolac­ije. Kada se tome dodaju podaci MUP-a, prema kojima je MUP od 13. ožujka do 1. travnja 2020. zaprimio 3665 dojava o kršenju mjera samoizolac­ije, pri čemu je utvrđeno da su 1024 osobe te mjere uistinu i prekršile, broj onih koji se ne pridržavaj­u nametnutih pravila prelazi 1200.

Zbog svega toga pune ruke ima i Državni inspektora­t koji piše prekršajne naloge. Do sada su obradili 813 prijava, pri čemu su izdali 113 prekršajni­h naloga u kojima su odredili da se osobe uhvaćene u kršenju samoizolac­ije novčano kazne s 8000 kuna. Objašnjava­ju da su dosad izdali i 310 zapisnika s usmenim rješenjem te 104 naloga o izvršenju, dok u 390 slučajeva nije bilo elemenata postupanja. Što se tiče ova 104 naloga o izvršenju, to znači da su 104 osobe pod prisilom odvedene u organizira­nu karantenu, a Državni inspektora­t dosad je uspio naplatiti ukupno 24 prekršajna naloga, odnosno u državni proračun je dosad uplaćeno 136.356 kuna. Većina onih koja je do sada platili kaznu iskoristil­a je mogućnost da plati dvije trećine kazne u roku od tri dana, a 39 građana uložilo je prigovore koji se još obrađuju. Za sada je rekorder opetovani prekršitel­j koji je morao platiti 30.000 kuna.

 ??  ?? U 24 SATA zabilježen­o 86 slučajeva kršenja samoizolac­ije
U 24 SATA zabilježen­o 86 slučajeva kršenja samoizolac­ije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia