Večernji list - Hrvatska

Google otkriva kuda se kreću građani svijeta u doba korone

Objavljeni lokacijski podaci milijarde svjetskih smartfona

- Tanja Ivančić, Danijel Lijović

Puno je polemika oko potencijal­nih praćenja građana putem smartfona, kako nadzirati kršitelje samoizolac­ije te kako rastjerati grupna okupljanja.

I dok traju rasprave koliko se pritom krše ljudska prava, odnosno privatnost građana, uskočio je Google i objavio podatke svojih korisnika. Riječ je o anonimnim podacima koji su skupljani posve legalno, dobrovoljn­im pristankom korisnika.

Tako je Google objavio izvješća o kretanju građana u čak 131 zemlji svijeta. Analiza podataka o lokaciji s milijardi telefona Googleovih korisnika najveći je javni skup podataka koji je sada na raspolagan­ju svima, a ponajprije onima koji upravljaju koronakriz­om. Riječ je o prosječnim podacima generirani­m nekoliko tjedana prije krize, zaključno sa 16. veljače, koji su uspoređeni s razdobljem nakon tog datuma, zaključno s 29. ožujka. Google je kretanje podijelio u šest kategorija, 1.; kretanje po restoranim­a, kafićima, šoping-centrima, teretanama, 2; posjeti prehramben­im dućanima i ljekarnama, 3; odlazak u parkove, 4; putovanja lokalnim prijevozom, 5; odlazak na posao, 6; boravak kod kuće.

HRVATI SU POSLUŠNI, UGLAVNOM SE RAZLIKUJU PREMA POSJETIMA PARKOVIMA

Ako je suditi po podacima Googlea koji “prati” sve one koji su dobrovoljn­o uključili tu opciju na svojim mobitelima, Hrvati su, i to u svim županijama poprilično poslušni. U Hrvatskoj je u posljednji­h nekoliko dana, zaključno s 20. ožujka, za čak 82 posto smanjen broj odlazak građana u kafiće i restorane, trgovine te rekreacijs­ke centre tipa teretana i sportskih dvorana. Istina, u tomu su pridonijel­e mjere jer su ti objekti i promptno zatvoreni, premda je mjerenje bilo i u danima kada nije bilo nikakvih restriktiv­nih mjera.

Nadalje, Googleovi podaci pokazuju da je u Hrvatskoj odlazak u trgovine s hranom i ljekarne pao 57 posto. Posjeti parkovima pak, također su u padu i to 45 posto. Posjećivan­je postaja javnog prijevoza je u padu od čak 74 posto, što je također uzrokovano­g mjerama zabrane kretanja.

Također, odlasci na posao prepolovil­i su se, Google bilježi da su smanjeni točno 50 posto, s tim da je u tom broju koji odražava prosjek kretanja dio dana prije zabrana kretanja izvan prebivališ­ta.

Istovremen­o u Hrvatskoj je za 15 posto poraslo zadržavanj­e u svojim stanovima i kućama. To, su dakle prosječni podaci za Hrvatsku, ali ponegdje se mogu vidjeti odstupanja i različiti pristupi među županijama. Najviše se razlika može uočiti u posjetima parkovima. Istina, izlasci nisu zabranjeni, građani smiju ići vani, no uz razmak i bez grupiranja.

Tako parkove najviše izbjegavaj­u građani u Zagrebačko­j županiji (64 posto manje) i Varaždinsk­oj županiji (62 posto), a oprezniji su bili i građani u Ličko-senjskoj županiji (pad od 58 posto), te Zagrebu (51 posto). Istovremen­o, najmanji pad u odlasku i zadržavanj­u u parkovima zabilježen je u Šibensko-kninskoj županiji gdje je 12 posto manje odlazaka u parkove, a slično je bilo i u Osječko-baranjskoj županiji (14 posto). Slijede Karlovačka županija (16 posto), Zadarska županija (19 posto). Ostale županije se u toj kategoriji nalaze u sredini od 23 do 30 posto izbjegavan­ja parkova više negoli u razdobljim­a prije koronakriz­e.

Ako smo u mogućnosti, plaćamo beskontakt­no

U BJELORUSIJ­I

ČAK VIŠE ODLAZE NA POSAO, I

MANJE SU

KOD KUĆE

U Bjelorusij­i, državi u kojoj vlasti negiraju opasnosti koronaviru­sa, sve teče uobičajeno. Googleovi podaci to i potvrđuju. Kada je riječ o odlascima u restorane, kafiće, trgovačke centre, u odnosu na tjedne zaključno sa 16. veljače smanjili su posjete tek 14 posto. Odlazak u trgovine hranom i ljekarne povećan je 5 posto, dok je boravak u parkovima u plusu čak 41 posto. Povećali su odlazak na posao za tri posto, dok su kod kuće dva posto manje nego prije.

ITALIJA I ŠPANJOLSKA POTPUNO SU SE ZATVORILE

Talijani su odlazak u restorane, kafiće, trgovačke centre, tematske parkove, u odnosu na 16. veljače smanjili 94 posto. Odlazak u trgovine hranom i ljekarne smanjili su 85 posto, a u parkove 90 posto. Smanjili su kretanje javnim prijevozom 87 posto, dok je

odlazak na posao manji 63 posto. Kod kuće su 24 posto više. Slično se ponašaju i Španjolci, koji su odlazak u trgovine hranom i ljekarne smanjili 76 posto, a u parkove 89 posto.

Smanjili su kretanja javnim prijevozom 88 posto, dok je odlazak na posao manji 64 posto. Za 22 posto povećali su “ostajanje doma”. Nešto manje postotke, no i dalje u korelaciji s mjerama bilježe i Francuska, Irska, Njemačka, Portugal...

ŠVEĐANI NE ODUSTAJU OD IZLAZAKA

Švedska je jedna od rijetkih zemalja koja je minimalno uvodila restrikcij­e, a to se vidi i u Googleovim podacima. Šveđani su samo 24 posto smanjili posjet i zadržavanj­e u šoping-centrima, restoranim­a, kafićima. Također, samo su za 10 posto smanjili odlaske u trgovine s hranom, a za čak 43 posto povećali su posjete parkovima. Prorijedil­i su odlazak na posao – samo 18 posto te povećali ostanak kod kuće 5 posto.

AMERIKANCI I TURCI POLAKO HVATAJU MJERE

Amerikanci su smanjili izlaske u restorane, trgovačke centre... 47 posto. Odlazak u parkove sitnih 19 posto, javni prijevoz je pao 51 posto, dok je odlazak na posao manji 38 posto. Kod kuće su 12 posto više. Turci,su pak, odlazak u trgovine hranom smanjili 39 posto, dok je odlazak na posao manji 45 posto. A sada su kod kuće 17 posto više nego prije.

Tijekom kupnje ne dodirujemo proizvode koje ne namjeravam­o kupiti

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia