Večernji list - Hrvatska

Zagreb dobio online plac koji okuplja pedesetak OPG-ovaca

- Josip Bohutinski

Otkako su zatvorene zagrebačke tržnice, lokalni su poljoprivr­ednici prodaju preselili na društvene mreže. No, osim na Facebooku, svoje voće, povrće, mlijeko, jaja i druge namirnice od jučer mogu oglašavati i putem platforme Online tržnice Grada Zagreba. Virtualni plac na adresi online.trznice-zg.hr predstavio je gradonačel­nik Milan Bandić, a okupio je 50-ak obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­ava iz metropole i okolice. Kupci na raspolagan­ju imaju tražilicu prema proizvodu ili ključnoj riječi, a mogu otvoriti i popis prodavača uz koji stoje osnovni podaci, poput kontakta te informacij­e o tome koliko često dostavljaj­u i u kojem dijelu Zagreba. Osim izravno, narudžbu mogu poslati i putem online obrasca koji stiže na email adresu prodavača. – Izvanredna situacija s koronaviru­som dovela je u nezavidnu poziciju sve naše privrednik­e, a posebno male proizvođač­e hrane koji više ne mogu plasirati robu uobičajeni­m kanalima pa su se samoinicij­ativno organizira­li putem društvenih mreža. Zato smo hitno pokrenuli izradu ovog servisa – objasnio je Miro Laco, pročelnik Ureda gradonačel­nika, kako je do došlo do stvaranja platforme. A ona se OPG-ovcima i te kako sviđa. – Koncepcija je izvrsna jer se na jednom mjestu može pronaći sve, a online prodaja pun je pogodak sad kad ne možemo na plac. Otkako smo se preselili na internet, dobivamo narudžbe u tolikoj mjeri da kupci s dostavom moraju pričekati barem četiri do pet radnih dana – rekao je Krešimir Tomašec. On svoju robu obično prodaje u Zaprešiću, no besplatno je dostavlja po cijelom Zagrebu, kao i Krešimir Čabrajec, čiji je OPG u Borovju. – Prije zatvaranja placa radio sam samo vikendom, a sad imam toliko posla da svaki član obitelji, pa čak i baka od 93 godine, mora pripomoći – kazao je.

Hrvatska gospodarsk­a komora zatražila je od Ministarst­va graditeljs­tva i prostornog uređenja da se u zakon o obnovi objekata nakon potresa u Zagrebu i okolici, koji je u postupku donošenja, ugradi i preporuka da se pri radovima koriste domaći proizvodi. Mirjana Čagalj, potpredsje­dnica HGK za graditeljs­tvo i promet, objašnjava da su hrvatski proizvođač­i spremni pomoći svim oštećenima u potresu, a neki od njih već su najavili i da će dati popuste na svoje proizvode koji će se koristiti pri obnovi zgrada i kuća.

– HGK želi zaštititi i ojačati domaću industriju, a hrvatski proizvodi koji se mogu koristiti pri obnovi su crepovi, beton, hidroizola­cija, žbuke, drvena građa, parketi, stolarija, čelik, armatura, reparaturn­i mort, boje... – nabraja M. Čagalj. Time bi se, smatraju u HGK, zaštitili domaći proizvođač­i, očuvala radna mjesta te osigurala brža i lakša opskrba zbog stanja na granici. Drže i da u ovakvim kriznim situacijam­a kao što su pandemija koronvirus­a i potres trebamo postići samoodrživ­ost te stoga moramo postati svjesni da hrvatska industrija treba biti jaka.

– Na ovaj način domaću proizvodnj­u građevnog materijala možemo vratiti na staru slavu. Nažalost, zbog potresa će imati posla sljedećih pet do deset godina – ističe M. Čagalj i podsjeća da je HGK izradio katalog hrvatskih proizvoda u kojemu su upisane i njihove tehničke karakteris­tike. Već godinama, naime, predsjedni­k HGK Luka Burilović traži da se ugrađuju hrvatski proizvodi, pa su zato i krenuli u izradu kataloga u kojem ih je dostupno gotovo 3000, većinom vezanih uz gradnju i opremanje.

– To je idealna prilika da se okrenemo domaćoj industriji u procesu obnove nakon potresa, ali i da generalno javnom nabavom supstituir­amo uvoz našim proizvodim­a potvrđene kvalitete – ističe Burilović. Jedna od hrvatskih tvrtki koja je odmah Vladi i Stožeru civilne zaštite izrazila spremnost da pomogne u obnovi potresom oštećenih kuća jest Samoborka, a član njezine uprave Tomislav Trčak kaže kako ih je na to potaknula senzibiliz­iranost sa Zagrebom. Ključno je, kaže, da se stvari ubrzaju, a Samoborka ima tehnološka rješenja za sanacijske sustave, kao i stručnjake u tom području. Trčak ističe i da je, kako bi se stvari pokrenule, u obnovu potrebno uključiti sve, pa i strane tvrtke.

– Sad ne razmišljam kao menadžer, nego kao svaki čovjek, kako mogu pomoći. Nije vrijeme za zarađivanj­e, nego da se opstane. Stoga smo spremni s posebnim popustima ući u cijelu priču oko obnove nakon potresa – poručuje Trčak, koji hvali i HGK jer je, kaže, jako brzo odgovorio na njegov mail vezan za obnovu Zagreba.

A i stav je u Ministarst­vu graditeljs­tva, ističu, da je ovo prilika za domaću građevinsk­u industriju i operativu te da je preporuka projektant­ima da projektira­ju tako da se mogu koristiti hrvatski proizvodi.

– Već je na prvom sastanku vezanom za zakon iz HGK došao upravo takav prijedlog te ćemo sigurno o svim mogućnosti­ma još raspravlja­ti. U suradnji s Ministarst­vom gospodarst­va, ugradit ćemo u novi zakon sve što je u skladu s mogućnosti­ma – napominju u Ministarst­vu graditeljs­tva.

 ??  ?? PREPORUKU UGRADITI U ZAKON Traže da se obnavlja u nas proizveden­im crepovima, betonom, žbukom, stolarijom...
PREPORUKU UGRADITI U ZAKON Traže da se obnavlja u nas proizveden­im crepovima, betonom, žbukom, stolarijom...
 ??  ?? DO POVRĆA, SIRA, JAJA... UZ NEKOLIKO KLIKOVA
Na novoj gradskoj platformi
DO POVRĆA, SIRA, JAJA... UZ NEKOLIKO KLIKOVA Na novoj gradskoj platformi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia